Expoziție și concert „Celula creativă” în curtea Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud

Proiectul itinerant „Celula creativă: reeducarea continuă” al Asociației SEMN și-a derulat marți 27 iulie, episodul Bistrița din turneul național întreprins în această vară și început la Memorialul Gherla. Este vorba despre un eveniment complex – sculptură, muzică, poezie, realizat de trio-ul Andrei Bălan (sculptură, chitară soundscape), Călin Torsan (saxofon, atmosfere) și Dan Ionescu (videomapping, electronice), dedicat memoriei victimelor universului concentrațional al pușcăriilor comuniste din România. Amfitrionul manifestării a fost Ioan Pintea, managerul BJGCBN.

În decorul configurat de expoziția de sculptură a lui Andrei Bălan, cu un bust N. Steinhardt așezat în centru, concertul susținut de cei trei muzicieni a îmbinat sonoritățile electronice cu cele ale instrumentelor de suflat - fluier, blockflote, saxofon și cu cele de chitară, în registre diverse.  Iar între teme, versuri. „Va trece cândva, peste ani, peste vreme/ cu apele tulburi de crâncen tumult,/ iar undele sure vor sparge blesteme/ din guri astupate cu pumnul demult” (Andrei Ciurunga – Vorbitor).

Călin Torsan este pasionat de instrumentele de suflat. „Întâlnirea dintre oameni este importantă și între noi a fost o chimie comună. Nu cred că această temă a universului concentraționar a fost tratată foarte serios în România, deși, formal, lucrurile au părut să stea așa. Istoria este un mare basm, care își deschide la un moment dat cartea spre anumite pagini, dar apoi le închide spre altele și, într-adevăr, uitându-te la lumea din jurul nostru, la oamenii cu care trăim, la noi înșine, aceste preocupări nu mai țin de lucrurile în care ne regăsim. Câteodată, uitarea este cea mai ușoară soluție de a-ți rezolva problemele de conștiință personală, dar într-un mod fals!” (Călin Torsan).

Andrei Bălan îmbină sculptura cu muzica, parcă oferind cu chitara sa hrană spirituală fețelor închipuite, așezate pe socluri.  „Sunt peste 10 ani de când se adună lucrările acestea și nu înțeleg uneori nici eu de ce, pentru că este o inadvertență cu lumea din jur. Ce respect la nivel de neam, enorm, este exact partea intelectualilor veniți de la Carol încoace, care a fost tragic decapitată de cortina de fier și asta m-a durut enorm și m-a trezit mai mult, de aceea o bucată de album se numește, e un titlu dur, Reeducarea continuă. Ce s-a întâmplat în interiorul acelor pereți care au încercat să îngroape... și totuși, și în aceste condiții lucrurile nasc, dau muguri...apar ghiocei...și cine are ochi de văzut vede! Ține numai de noi și de efortul nostru ca generațiile următoare să redescopere acest univers, să facem ceea ce ne împinge conștiința să facem, să nu tăcem atunci când prea ușor tăcem, poate din frică” a spus Andrei Bălan.

„Totul are legătură cu temele de la care plecăm. Avem un pion principal, pe Andrei Bălan care de foarte multe ori intră în studio, poate după o zi de lucru, de spart piatra cu dalta și lucrat cu flexul – cred că îl pătrund foarte mult temele și căutarile sale – și intră în subsol, dă drumul la chitară și începe o temă, pe care noi o descoperim atunci când venim la repetiții, și eu, și Torsan, pe care el ne-o propune. De aici începe acest mix al nostru, în care fiecare are un aport și se creează ceea ce ați ascultat în seara aceasta” completează Dan Ionescu.

Proiectul itinerant „Celula creativă: reeducarea continuă” al Asociației SEMN este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional și urmează să fie derulat și la Alba Iulia, Jimbolia, Reșița, Brașov, Câmpina, Constanța și București.

 

                                                           www.bjbn.ro

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5