De vineri după-amiază, jumătate din oraş rămâne fără apă

Faceţi-vă rezerve de apă în weekend!

De vineri şi până duminică, jumătate din oraş va rămâne fără apă rece, din cauza unei defecţiuni ivite la una dintre conductele care alimentează, în general, populaţia Bistriţei.

Zonele afectate direct sunt următoarele: Bulevardul Republicii, străzile Ion Luca Caragiale, Lupeni, Spiru Haret, Pasaj II, Pasaj III, Mihai Eminescu, Dornei, Piaţa Unirii, Piaţa Centrală, Gheorghe Şincai, Liviu Rebreanu, Ţibleşului, Dogarilor, George Coşbuc, Baba Novac, Nicolae Titulescu, Dobrogeanu Gherea, Albert Berger, Piaţa Mică, Vasile Alecsandri, Zorilor, Piaţa Morii, Ecaterina Teodoroiu, Alexandru Vlahuţă, Mihail Kogălniceanu, Parcului, Al. Odobescu, Toamnei, Alba Iulia, Izvorului, Ion Raţiu.

Bistriţenii sunt sfătuiţi să îşi facă provizii de apă în weekend. În toată această perioadă, SC AQUABIS va lucra la foc continuu pentru remedierea situaţiei, în parteneriat cu Primăria Bistriţa şi Inspectoratul General de Poliţie.

Cum un necaz nu vine niciodată singur, pe lângă sistarea apei reci, bistriţenii se vor confrunta şi cu un trafic restricţionat.

,,Am fost informat că procedura nu este tocmai simplă, remedierea chiar dacă este stăpânită de specialiştii de la AQUABIS, totuşi poate reprezenta o problemă mai dificilă şi mai gravă pentru oraş. Intervenţia va trebui făcută cu închiderea circulaţiei de la intersecţia străzilor Bulevardul Republicii – Piaţa Petru Rareş- strada Ioan Slavici, pe perioada cât se vor efectua lucrările de reabilitare.

Este o problemă foarte gravă care va afecta jumătate din oraş. Conducta de care vă spuneam cu o vechime de 40 de ani ar fi trebuit înlocuită acum 30 de ani, are o garanţie de circa 20-25 de ani. Nu s-a înlocuit, se întreţine, iar în perioada următoare, vor urma nişte reabilitări ale acestor conducte, începând cu cele de 800 de milimetri”, a declarat primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Edilul a mai spus că lucrările vor începe vineri dimineaţă la ora 7.00, şi astfel, circulaţia va fi deviată pe Bulevardul Republicii, porţiunea dintre strada Zimbrului şi Piaţa Petru Rareş. Se va închide sensul dreapta din faţa Colegiului Naţional ,,Liviu Rebreanu”.

,,În momentul în care se va ajunge la conductă, am înţeles că la ora actuală pierderea de apă este de 10 litri /secundă, când se va putea constata verificarea reală, ce este acolo şi se va găsi soluţia, în momentul acela se va sista apa. Vineri, la ora 15.00, aproximativ, se va sista apa. Am ales ziua şi ora respectivă, astfel ca să nu fie afectat programul de lucru al instituţiilor publice. Optimist, s-ar putea ca sâmbătă la aceeaşi oră, deci după 24 de ore, să dăm drumul la apă, dar s-ar putea ca reparaţia să ţină mai mult, în jur de trei zile. De aceea, se realizează în weekend. Eu sper să nu fie o problemă aşa gravă şi să fie rezolvată în perioada asta, dar în momentul când lucrezi la o conductă cu 40 de ani vechime, cu şuruburi ruginite, apar şi alte probleme.

Noi nu ştim ce este acolo. S-ar putea ca această fisură să aibă o progresie accelerată, să ne trezim cu o ruptură mare în zona respectivă şi asta înseamnă să se închidă apa. Debitul este foarte. În cazul în care apare o situaţie nedorită vom opri apa imediat, înainte de termenul stabilit”, a precizat Ovidiu Creţu.

Dacă primarul este mai precaut în declaraţii, de cealaltă parte, directorul de producţie al SC AQUABIS este ceva mai optimist, deoarece nu este la prima intervenţie de acest gen.

,,În funcţie de natura defecţiunii, după ce vom ajunge la conductă, stabilim soluţiile şi lucrurile s-ar putea să fie mult mai simple, dar noi ne-am pregătit, în principal, de ce este mai greu de făcut şi necesită mai mult timp. Se va lucra în noapte, până târziu”, a afirmat Ioan Sângeorzan, directorul de producţie al SC AQUABIS.

,,Nu, nu …se va lucra nonstop, aşa a fost înţelegerea mea cu domnul director Ion Şandru, până la repornirea apei reci”, a intervenit primarul Ovidiu Creţu.

Ioan Sângeorzan l-a asigurat pe edil că vor face tot posibilul pentru remedierea cât mai rapidă a defecţiunii ivite, dar deocamdată, nu pot da un verdict, până vineri dimineaţa…când vor începe lucrările.

,,Dacă defectul nu este extraordinar de mare, atunci putem lucra cu apă sub presiune, ca să putem asigura până vineri după-amiaza, apă potabilă pentru cetăţeni. Îi sfătuim pe locuitori să îţi facă un minim de rezervă de apă, dar nu este cazul să intre în panică că nu vor avea apă. Se va transporta cu cisternele AQUABIS şi ale Primăriei Bistriţa, apă la cetăţeni, 24 de ore din 24 de ore. Nu este un caz de panică, este o intervenţie programată. Va fi un disconfort, dar nu va fi o problemă”, a explicat Sângeorzan.

La întrebarea unui jurnalist cine va suporta pierderile de apă, Sângeorzan a răspuns ,,senin”: Evident, Regia de Apă!

,,După terminarea lucrării, vom estima exact costurile intervenţiei, pe care le suportă Regia de Apă”.

La fel de ,,senină” a fost şi explicaţia dată bistriţenilor care vor rămâne fără apă.

,, Nu este un caz de panică, este o intervenţie programată. Va fi un disconfort, dar nu va fi o problemă”, a concluzionat directorul de producţie al SC AQUABIS.

Eventualele modificări vor fi anunţate în mass-media.

Printr-un comunicat de presă, reprezentanţii AQUABIS ne menţionează că străzile situate în zona Independenţei Sud şi Independenţei Nord vor fi afectate de o scădere a presiunii.

"În urma manevrelor executate pe reţeaua de distribuţie a apei potabile se va produce deprecierea parametrilor calitativi ai apei (creşterea turbidităţii), fapt pentru care vă rugăm să lăsaţi 2 minute, apa să curgă înainte de consum", se mai precizează în comunicatul emis de SC AQUABIS.

SC AQUABIS va asugura apa prin intermediul unei cisterne la solicitarea telefonică la disceperatul Staţiei de tratarea apei - SC AQUABIS SA, telefon: 0263/231.456.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]