Facturi mai mici, prin reducerea consumului ascuns de energie

Consumul ascuns de energie electrică dintr-o casă determină o creştere a cheltuielilor unei familii. Un consumator ascuns este, de exemplu, un aparat care nu mai este în funcţiune, dar, fiind totuşi racordat la sursa de curent, continuă să consume energie.

Pornind de la acest fapt, reprezentanţii Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor au emis un mini ghid cu sfaturi pentru cei care vor să reducă consumul ascuns de energie electrică.

Cea mai mare parte a aparatelor electronice, chiar închise, continuă să consume electricitate, pentru că întrerupătorul deschis / închis este situat pe transformator; transformatorul, încă legat la sursa de electricitate, continuă să consume curent.

Este cazul în special al aparatelor care funcţionează cu telecomandă, dar şi al celor cu fir, al aparatelor conectate la calculator (scanner, imprimantă), care uneori chiar nu sunt echipate cu buton de deschidere / închidere.

Consumul total al aparatelor electrice (hi-fi, electrocasnice) dintr-o casă poate corespunde cu lejeritate consumului unui bec cu incandescenţă de 60W care să stea aprins un an întreg. Spre exemplu, o cafetieră consumă 13 kwh/an, un cuptor cu microunde 13 kwh, un ceas cu radio 15 kwh/an, un computer 43 kwh/an, un televizor color 48 kwh/an, iar un boiler 142 kw pe an.

Tocmai de aceea trebuie ţinut cont de faptul că anumite aparate pot fi deconectate total de la reţea în timp ce nu funcţionează, fără ca acest lucru să afecteze confortul utilizatorului. Astfel poate fi utilizat un prelungitor cu mai multe prize echipat cu întrerupător pentru a deconecta cât mai multe aparate dintr-o singură mişcare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5