Pilula pentru sanatate – Octombrie Roz

Fara panica despre cancerul de sin

Foarte multe femei se confrunta cu aparitia unor dureri, aparent fara motiv, la nivelul sinilor. Durerea aparuta le determina pe unele dintre ele sa apeleze de urgenta la medic. Altele in schimb, asteapta “sa treaca”sau apeleaza la mijloace nepotrivite. "Motivele pentru care femeile solicita un examen medical al sinului sint in ordinea frecventei: prezenta unui nodul mamar descoperit de pacienta (peste 70%), dureri la nivelul sinilor (20%), secretii mamelonare sanguinolente, etc. Nodulii prezenti la nivelul sinilor descoperiti de pacienta sau palpati de medic au in general dimensiuni de peste 2 cm (Prof.dr. Mircea Onofriescu, Maternitatea "Cuza Voda" Iasi).

In cazul cancerului mamar, cu cit volumul tumorei este mai mic, cu atit sansele de vindecare cresc. Nodulul tumoral malign (canceros) are unele caractere clinice specifice. Consistenta este ferma, dar cu o delimitare mai stearsa fata de tesuturile glandulare adiacente. Spre deosebire de nodulul tumoral benign, nodulul malign are o mobilitate redusa fata de tesuturile adiacente. Nodulii mamari necancerosi sint fibroadenom, lipom (chist de grasime), adenom sau pot fi cu un continut lichid - chistul mamar. Nodularitatea benigna a sinului este caracteristica femeilor tinere.

Trebuie stiut ca, cancerul mamar debuteaza rar prin durere.Un procent de 15 - 20% din bolnavele cu nodularitate benigna a sinilor prezinta mastodinie (dureri mamare) cu evolutie clinica menstruala. Durerea se accentueaza premenstrual si se amelioreaza in prima parte a ciclului menstrual. Mastodinia poate fi prezenta la ambii sini sau numai la unul. Exista un procent mic din cazurile de cancer mamar la care debutul clinic este prin mastodinie adica un procent de 10 - 15% dintre pacientele care se adreseaza medicului.

Uneori apar secretii mamelonare care pot fi expresia unui proces tumoral nepalpabil. De obicei ele sint cauzate de dilatari ale canalelor glandei mamare insotite de inflamatii. Secretiile mamelonare apar mai frecvent la femeile in premenopauza. Atunci cind apar astfel de secretii, pentru a se stabili daca sint cauzate de existenta unui cancer mamar, este necesara investigatia citologica prin amprentarea pe lama a secretiei mamelonare.

De asemenea, in cazul unui cancer mamar, la inspectia sinului se observa modificari tegumentare (modificari ale pielii) sau prezenta edemului (a unei umflaturi) cu aspectul de „coaja de portocala".

Depistarea la timp a cancerului mamar creste enorm sansele de vindecare. Metodele care se utilizeaza sint: autoexaminarea mamara, examenul clinic efectuat de medic, mamografia, ecografia. Daca nu stiti sa va palpati singura sinii, cel mai indicat ar fi sa va prezentati pentru un examen clinic la un medic specialist. Examinarea de catre medic este deosebit de utila mai ales in cazul femeilor care nu cunosc metoda de autoexaminare mamara. In urma examinarii, medicul poate constata existenta unui nodul sau nu si poate stabili linia terapeutica ce trebuie urmata.

Daca se descopera un nodul, nu se poate pune diagnosticul diferential intre tumori benigne si maligne. Tocmai de aceea, trebuie efectuata o biopsie. Aceasta investigatie se impune in cazul formatiunilor tumorale chiar in lipsa cresterii in dimensiuni a acestora, pentru a se stabili daca e vorba de o tumora benigna sau de una maligna.

De asemenea, examenul clinic mai are un avantaj: abordarea psihologica a pacientei care se prezinta prima data pentru un examen profesionist este capitala pentru relatiile viitoare ale pacientei cu medicul. Mai jos, aducem in discutie factorii de risc crescut in aparitia cancerului de sin.

Factori genetici sau familiali, sint adesea invocati in riscul de a dezvolta un cancer mamar. Se considera ca 5-10% din neoplasmele mamare se dezvolta intr-un context genetic. Pina in prezent, se stie ca este vorba de prezenta a 3 gene. La femeile purtatoare de aceste gene, riscul de dezvoltare a cancerului mamar este intre 56-87% si de cancer ovarian de 16-60%. Femeile cu cancer de sin in antecedente au un risc de aproximativ 50% de a dezvolta un cancer microscopic in sinul contralateral.

Factori de risc hormonali: instalarea precoce a ciclurilor menstruale ovulatorii reprezinta factori de risc. Riscul de cancer mamar se reduce la jumatate daca menopauza se instaleaza inainte de 45 de ani, fata de femeile la care menopauza se instaleaza la peste 55 de ani. Ovarectomia (eliminarea ovarelor) inainte de 50 de ani scade riscul. Ca o concluzie, se poate afirma ca o durata mai mare a perioadei cu cicluri menstruale determina cresterea riscului de cancer mamar.

De asemenea, paritatea (numarul nasterilor) si virsta la nastere a primului copil influenteaza riscul de aparitie a cancerului mamar. Nuliparitatea, nasterile dupa 30 ani, absenta alaptatului alaturi de celibat, casatoriile tardive, infertilitatea cresc riscul de neoplasm mamar. Numarul avorturilor nu are un efect protectiv.

Efectul tratamentelor hormonale mai ales contraceptivele orale si tratamentul de substitutie hormonala sint intens studiate. Se pare ca utilizarea de la virste precoce si pe durata lunga a contraceptivelor locale ca si tratamentele de substitutie hormonala cu o durata mai mare de 5 ani reprezinta factori de risc crescut.

Expunerea intrauterina la estrogeni creste riscul de neoplasm mamar.

Virsta - cele mai multe cancere mamare apar la femeile cu virste intre 30-50 de ani. Cercetarile au aratat incidenta crescuta a cancerelor de sin intre 35-50 ani, scadere sau incidenta constanta intre 50-59 ani, incidenta constant crescuta dupa 60 de ani.

Factori nutritionali: au fost considerati ca factori de risc consumul de grasimi, de alcool, aportul caloric crescut. Consumul de fibre alimentare sivegetale scade riscul relativ. Obezitatea, mai ales cea abdominala, reprezinta un factor de risc in postmenopauza.

Factorii de mediu: iradierea - radioterapie mai ales la virste mici, expunerea diagnostica sau terapeutica frecventa (radiografii, mamografii etc), experiente sau accidente nucleare cresc riscul de neoplasm mamar. Alti factori de mediu luati in considerare ca fiind factori de risc: expunerea la radiatii electromagnetice, toxice (solventi organici, pesticide), dar si nivelul socio-economic ridicat. S-a constatat ca femeile cu nivel socio-economic ridicat sint mai predispuse la aceasta boala.

Mirela Parker, Compartiment Promovarea Sanatatii, Directia de Sanatate Publica BN

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5