Femeia antreprenor – provocări și obstacole. Doamnele care conduc afaceri şi-au povestit experienţa

Centrul Europe Direct Bistrita

Egalitatea de gen reprezintă unul dintre obiectivele prioritare ale Uniunii Europene încă de la semnarea „Tratatului de la Roma” (1957) de către cele șase state fondatoare ale Comunității Economice Europene. Prin acest document se cerea Statelor Membre respectarea drepturilor la remunerație egală, pentru aceeași muncă, în rândul femeilor și bărbaților.

Continuand promovarea bunelor practici în domeniul antreprenoriatului în rândul femeilor, Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, prin Centrul Europe Direct Bistrița, a organizat, joi, 16 martie 2017, începând cu ora 13,00, la Hotel Coroana de Aur, Dezbaterea „Femeia antreprenor – provocări și obstacole”.

        Combaterea discriminării de gen rămâne o prioritate constantă a Uniunii Europene, regăsindu-se în Tratatul de la Amsterdam (1997) care introduce eliminarea inegalității și discriminării, și promovarea egalității dintre femei și bărbați în toate activitățile, în Tratatul Uniunii Europene (2009) care angajează Statele Membre în lupta împotriva discriminării și în promovarea egalității dintre bărbați și femei, și în Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene care prevede, în Articolul 23, că: „Egalitatea între femei și bărbați trebuie asigurată în toate domeniile, inclusiv în ceea ce privește încadrarea în muncă, munca și remunerarea. Prinicpiul egalității nu exclude menținerea sau adoptarea de măsuri care să prevadă avantaje specifice în favoarea sexului sub-reprezentat”.

         În acest context, Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, prin Centrul Europe Direct Bistrița, a organizat dezbaterea „Femeia antreprenor – provocări și obstacole”, cu participarea Rețelei de Femei Antreprenor, inițiată de CED Bistrita în cursul anului 2009, în scopul dezvoltării de competențe antreprenoriale, exercitării cetățeniei europene active și a facilitării schimbului de bune practici în rândul femeilor.

         La eveniment au participat 25 de doamne, având calitatea de antreprenori sau manageri publici, care au dezbătut probleme actuale legate de nevoile femeilor manager, bune practici și bariere în implicarea femeilor în management, precum și impactul politicilor și măsurilor Uniunii Europene asupra egalității de gen.

         Au împărtășit din experiența lor doamna Liana Nășcuțiu, consultant cu o experiență deosebită acumultată în mediul antreprenorial local,  doamna Camelia Roman -  freelancer cu experiență managerială deosebită dobândită în poziții de management într-o firmă multinațională germană  și doamna Narcisa Stoian, cu experientă antreprenorială deosebită dobândită în Canada, și care are acum propria afacere la Năsăud conducând firma  Mon Jardin Patisserie SRL.

Reamintim cetăţenilor că pot beneficia de informaţii, consiliere şi răspunsuri la întrebări despre Uniunea Europeană, prin intermediul Centrului de informare europeană Europe Direct Bistriţa – vocea Comisiei Europene la nevoia de informare a cetăţenilor judeţului Bistriţa-Năsăud. Contact: Monica Mureşan – Coordonator,  Bistriţa, Str. P. Ispirescu, nr. 15A, tel./fax: 0263-210039, e-mail: [email protected], www.cciabn.ro/europedirect.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5