Femeii, un cald omagiu de ziua ei

Dacă aş fi o fire romantică, rostirea mea aş începe-o astfel: Pe fila calendarului de azi, 8 Martie, s-a strecurat o dedicaţie.

Vouă femeilor de toate vârstele şi profesiile, soţii, mame sau bunice, vă trimit bărbaţii gândurile şi sentimentele lor încărcate de iubire, de admiraţie şi recunoştinţă, pentru că voi şi numai voi sunteţi create să ne bucuraţi sufletul, să aduceţi pe pământ tot ce este mai pur şi mai sfânt.

Pentru că pe voi v-au preamărit poeţii şi compozitorii, vouă v-au închinat versuri şi Eminescu, şi Minulescu, şi Coşbuc, şi Nichita Stănescu.

Pentru că luna martie vă ridică la rang de regină, de înger, de stea strălucitoare, vă ridică la superlativul de cea mai bună fiinţă, cea mai sensibilă, mai emoţionantă, mai înduioşătoare, mai iertătoare. Ca o floare de primăvară. Fără voi viaţă nu ar mai fi, fără voi inima nu ar mai bate cu atâta putere şi nu ştiu câţi dintre noi ar mai avea bucurii. Fără voi, literatura universală şi cea naţională n-ar fi atât de bogată în compartimentul lirică erotică.

Pentru femeia iubită, poeţii au potrivit cele mai frumoase cuvinte, cele mai sugestive imagini: “Atât de fragedă, te-asemeni/ Cu floarea albă de cireş,/ Şi ca un înger printre oameni/ În calea vieţii mele ieşi…”;

“Un trandafir în văi părea;/ Mlădiul trup i-l încingea/ Un brâu de-argint, dar toată-n tot/ Frumoasă cât eu nici nu pot/ O mai frumoasă să-mi socot/ Cu mintea mea…”;

“Spune-mi, dacă te-aş prinde-ntr-o zi/ Şi ţi-aş sărura talpa piciorului,/ Nu-i aşa că ai şchiopăta puţin, după aceea/ De teamă să nu-mi striveşti sărutul…?”.

Aproape că nu există în lume scriitori sau poeţi care să nu fi lăsat, puse pe hârtie, câteva rânduri pentru femeia mamă, pentru acest cuvânt asociat adesea cu sfinţenia:

“Aşa era mama în vremea copilăriei mele, plină de minunăţii, pe cât îmi aduc aminte, şi-mi aduc bine aminte, căci braţele ei m-au legănat… şi sânge din sângele ei şi carne din carnea ei am împrumutat şi a vorbi de la dânsa am învăţat…”;

“Cea mai frumoasă vorbă-n lume,/ Cel mai plăcut, mai dulce nume/ Cel mai duios, mai scump cuvânt/ Ce-l zice omul pe pământ/ E mamă…”;

“Mamă, m-ai crescut de mic,/ De-am ajuns fecior voinic,/ Cu ochii mă privegheai,/ Cu dragostea mă-nveleai/ Hodina nu ţi-o găseai/ Mi-a fost stânga ta perină,/ Cântecul, trăsură lină…”

Şi de bunica îşi amintesc cu nostalgie nepoţii:

“Căta la noi aşa de blând,/ Senină şi tăcută;/ Doar suspina din când în când/ La amintirea vreunui gând/ Din viaţa ei trecută…”;

“De câte ori priveam la ea,/ Cu dor mi-aduc aminte/ Sfiala ce mă cuprindea,/ Asemuind-o-n mintea mea/ Duminicii prea sfinte..”

Dar pentru că nu sunt romantic, deci nu trăiesc în sferele înalte imaginate de poeţi, revin în sfera noastră strâmtă, pe pământ, să aducem un cald omagiu femeii de lângă noi, care ne-a fost alături la bine şi la greu, femeii profesor, doctor, inginer, economist, arhitect, vânzător, laborant, poştaş, frizer, sportiv, pentru că în toate aceste îndeletniciri pune pecetea frumuseţii ei morale, a hărniciei şi priceperii.

De fapt, azi, 8 Martie, simbolic doar este ziua femeii, ziua lor ar trebui să fie mereu, deoarece zilnic noi, bărbaţii, ne întâlnim cu dragostea, cu ocrotirea şi gingăşia lor. De aceea, în încheiere, să rostim toţi împreună şi fiecare în gând o declaraţie de dragoste:

“Vă iubim cum iubim florile/ Vă iubim cum iubim luna/ Vă iubim şi vă vom iubi totdeauna”.

Grigore Marţian

Luşca - Năsăud

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5