Femeile democrat-liberale din judeţ vor cotă obligatorie de reprezentare în Parlament

Organizaţia de Femei a PDL Bistriţa-Năsăud a demarat o amplă acţiune de strângere de semnături pentru susţinerea iniţiativei legislative privind introducerea sistemului cotei obligatorii de reprezentare a femeilor în Parlamentul României, proiect iniţiat de deputatul Sulfina Barbu. Până în prezent, un număr de 540 de femei din Bistriţa-Năsăud şi-au arătat sprijinul faţă de acest proiect.

“Este momentul, avem priceperea şi determinarea să ne pronunţăm cu privire la cum vedem evoluţia societăţii noastre, nu putem sta pe margine să aşteptăm rezolvarea problemelor de la sine, părerea noastră contează! Prezenţa femininului în politică garantează că temele fundamentale ale vieţii sănătatea familiei, a copiilor, educaţia copiilor, bugetul familiei, armonia îşi găsesc locul în legile care ne vor guverna”, precizează liderul OF PDL BN, Doris Moldovan, pentru a motiva demersul.

În România, doar 10% dintre parlamentari sunt femei

Prin Constituţie, statul român garantează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru ocuparea funcţiilor şi demnităţilor publice. Cu toate acestea, realitatea arată că în România, femeile continuă sa fie subreprezentate în plan politic. “La nivel parlamentar, procentul reprezentării femeilor în mandatul 2008 – 2012 a scăzut la 9,76 % faţă de 10% în mandatul 2004 – 2008, în timp ce media europeană a parlamentelor naţionale este 24%. La nivel guvernamental, procentul reprezentării femeilor a scăzut la 6% faţă de 19% în anul 2009, în timp ce media europeană a guvernelor naţionale este de 25%. La nivelul administraţiei locale, reprezentarea femeilor în funcţia de primar este de 3,5%, în funcţia de consilier judeţean 12,6%, în funcţia de consilier local 10,8%, în funcţia de prefect 4,7%”, explică Doris Moldovan.

Această propunere legislativă urmăreşte realizarea trecerii de la „egalitatea de şanse” la „egalitatea rezultatelor”, în reprezentarea echitabilă a femeilor în Parlamentul Romaniei.

În fapt, prin acestaă leg ear urma să s eintroducă obligativittea pentru partidele politice de a propune, la alegerile legislative, un procent de minimum 40% candidaţi femei. Nominalizarea femeilor ar trebui făcută în colegiile în care, la ultimele trei scrutinuri, rezultatele arată că există 75% şanse ca partidul respective să câştige. Dacă un partid nu se va conforma legii, acesta ar urma să piarda subvenţia anuală de la stat.

PDL BN ar trebui să-şi reanalizeze poziţia faţă de promovarea femeilor din partid

Iniţiativa legislativă se pliază foarte bine la nivelul judeţului, numai dacă luăm în calcul Partidul Democrat Liberal. Liderii bistriţeni nu au avut …curajul să promoveze vreu candidat femeie pentru funcţia de parlamentar, nici măcar pentru cea de primar. Nicio femeie din PDL nu a prins un post de viceprimar.

Singurele recompense pentru activitatea femeilor democrat-liberale sunt funcţiile de consilier judeţean (Adina Arjoca şi Monica Săsărman), consilier municipal (Mioara Seica), consilier local şi şefia deconcentratelor (AJOFM, AJPS, RAR etc.).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5