EDUARD CĂLINESCU

FENOMENUL „LUMINĂ LINĂ”

Nu vă gândiţi că este vorba despre un fenomen meteorologic, decât în dimensiunea unei vremi mai aparte, deoarece specificul termenului „fenomen” este exclusiv literar şi trimite cu gândul la un colocviu ce se desfăşoară anual în ţară. Până acum au fost întâlniri la Constanţa, la Sibiu, la Reşiţa, la Bistriţa. Întâlnirea din 2014 de la Bistriţa a fost una dintre cele mai reuşite, după cum au apreciat mulţi dintre participanţii la eveniment.
Colocviile „Lumină lină” sunt dezbateri ale scriitorilor atraşi de revista cu acelaşi nume, care apare la New York, cu un colegiu de redacţie condus de Theodor Damian, avându-i ca redactori pe M.N. Rusu, Mihaela Albu, Vasile Andru, Dan Anghelescu. Revista este distribuită în limbile română şi engleză în următoarele ţări: România, USA, Moldova, Ucraina, Rusia, Canada, Austria, Germania, Olanda, Italia, Franţa, Elveţia, Suedia, Norvegia, Danemarca, Grecia, Cipru, Serbia, Ungaria, Israel, Vietnam, Australia.
În literatură, lumina lină este prezentă în creaţia lui Ioan Alexandru: „Lumină lină lini lumini/ Răsar din codrii mari de crini/ Lumină lină cuib de cară/ Scorburi cu miere milenară” ( „Lumină lină”), a lui Tudor Arghezi: „Cum te găseşti, uşoară zburătoare,/ Zăcând aici, pe-o margine de drum/ Şi nu dormind într-un polen de floare,/ Învăluită-n aur şi parfum?...” ( „Lumină lină”), şi a lui Lucian Blaga: „Lumina ce-o simt/ năvălindu-mi în piept când te văd,/ oare nu e un strop din lumina/ creată în ziua dintâi,/ din lumina aceea-nsetată adânc de viaţă?” ( „Lumina”, în volumul „Poemele luminii”).
Anul acesta, în zilele de 6- 7 martie, scriitorii invitaţi să participe la Colocviul „Lumină lină” s-au întâlnit la Alba Iulia, în oraşul – cetate, ca semn şi al unirii literare. Gazda întâlnirii a fost Virgil Şerbu Cisteianu, care a moderat discuţiile cu multă pricepere şi dăruire, alocând fiecărui moment câte o prezentare pe măsură. În deschiderea evenimentului, găzduit în Sala de Conferinţe a Hotelului „Cetate” din Alba Iulia, a vorbit Theodor Damian, venit special din SUA pentru această întâlnire anuală, de tradiţie, găsind potrivită coincidenţa de-a sărbători douăzeci de ani de apariţie a revistei „Lumină lină” cu o întâlnire „pentru minte, inimă şi literatură”, întâlnire care, de la o ediţie la alta, îi adună pe scriitorii, pe unde „Lumină lină” a trecut, ducându-i cu ea mai departe.
De-a lungul mai multor ore de ... literatură, au fost prezentate revistele „Gând Românesc” (Alba), „Ardealul Literar” (Deva), „Conexiuni” (Bistriţa), „Banatul” (Lugoj), „Rapsodia” (Sibiu), „Destine literare” ( Montreal). Un numeros grup de scriitori a fost cel de la Sibiu, reprezentat de Anca Sîrghie, Silviu Guga, George Precup, Vasile Rusu, Ioan Gligor Stopiţa. Din partea gazdelor, au fost prezenţi Gheoghe Dăncilă, Sorin Mugurel Bota, Angela Târziu, Victor Burde, Ioan Brad, Ieronim Munteanu, cât şi reprezentantul ziarului „Unirea”, Adrian Popa. De la Vâlcea a venit Puiu Răducanu, din Lugoj, Adriana Weimar, din Deva, Mariana Pândaru, din Cluj, Georgeta Resteman.
Din Bistriţa, scriitorii Dorel Cosma, Elena M. Cîmpan şi Menuţ Maximinian au prezentat pe scurt activităţile Societăţii Scriitorilor Bistriţeni „Conexiuni”, de la ultima întâlnire cu „Lumină lină” până în prezent, au lansat numere proaspete din revista „Conexiuni”, au citit poezie din creaţia proprie. Un punct deosebit din programul delegaţiei bistriţene l-a constituit oferirea pliantului realizat cu această ocazie, care conţine imagini ale ediţiei precedente, desfăşurate în ţara lui Rebreanu şi a lui Coşbuc.
Despre revistele „Lumină Lină” 20 şi „Destine literare” a vorbit Muguraş Maria Petrescu, care se ocupă de traduceri în şi din limbile engleză şi franceză ale colegilor scriitori, organizând multiple întâlniri atât în SUA, cât şi în România.
Nu ştim dacă mai este o manifestare similară în lumea literară din România, prin care cei din diaspora să se întoarcă acasă cu gândul de a contribui la bunul mers al valorilor literare contemporane; dar ceea ce realizează Theodor Damian şi echipa lui se înscrie în seria unor acte de cultură deosebite. De fiecare dată, „Lumina lină” uneşte un continent de altul, aflând „cuvântul ce exprimă adevărul”, dar şi frumosul, şi sensibilul. Cărţile noastre nu fac decât să sporească a lumii taină, cu lumina lor. Iar „Lumină lină” ne dă suficiente motive ca să ne întâlnim şi la anul, oriunde ar fi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5