Festivalul ilvean de colinde la ediția 2o

Duminică, s-a desfășurat la Ilva Mare ediția cu nr.20 a Festivalului de colinde și obiceiuri străbune, ce se desfășoară anual,prin rotație, în cele șase sate ilvene sub patronajul Astrei.
Pe Valea Ilvelor colindele răsună într-o singură voce ,cea a sufletului unei străvechi entități, ce s-au răspândit în timp ca și sămânța bună, rodind pe un sol prielnic-credința. Ilvenii, ca de fapt toți cei ce gândesc românește acționează din moși-strămoși prin colinzi ca un puternic ferment afectiv în zona eticului și esteticului, cu o simbolistică adânc înrădăcinată în ființa umană care va dăinui cât timp va exista suflet și memorie.Colindele ilvenilor constituie o substanță vitală și dătătoare de forță, asemenea apei vii din basmele noastre .
Formațiile artistice au adus în scenă elemente specifice satului lor prin măiestria și valorile cultural-populare,exprimând ceea ce satul are mai autentic, mai de valoare, o rezultantă între tradițional și actual .Fiecare grup de colindători sau alte obiceiuri specifice sărbătorilor de iarnă are trăsături culturale generale și particulare, reușind să cunoaștem ceea ce aseamănă și diferențează un sat de altul.
Festivalul ilvean adună la un loc într-un schimb de experiență primarii, preoții, directorii de școli și instructorii formațiilor artistice dând sens unor criterii valorice de încadrare a vieții artistice în realitatea satului someșan dând valoare competenței prin activizarea vieții culturale în fiecare sat.
Primarul comunei Alexandru Anca a întâmpinat oaspeții cu căldură și aleasă prietenie, împăcat că de când slujește comuna a făcut totul pentru promovarea noului.A modernizat școlile,grădinițele ,primăria ,Căminul cultural inclusiv ulițele satului și drumurile de hotar cât și cele trei poduri acoperite de pe raza comunei părți componente ale traditiilor locului ca de altfel și dugeana de joc,singura care mai dăinuie din Țara Năsăudului. Iată un primar cu reale calități gospodărești care apropie satul de urbanism, de civilizație și progres.
Delegația Astrei și a Filialei Năsăud a Ligii Scriitorilor Români compusă din: Ioan Seni, Ioan Mititean , Floarea Pleș, Mircea Daroși, Leon Catarig, Lucreția Mititean, Rodica Fercana, Ioana Lăpușneanu și Grigore Lungu au ajuns în sat la ora 10 și au participat la Sfânta Liturghie la catedrala din sat,un lăcaș impunător,bine întreținut,o comoară a satului . Slujba a fost oficiată de părintele Dănilă care a vorbit despre Fuga în Egipt.Omorârea pruncilor.Moartea lui Irod.Intoarcerea din Egipt .A urmat deschiderea manifestării, parada costumelor și cuvăntul de bun venit din partea primarului .
Comuna Ilva-Mare s-a înființat oficial în anul 1762 odată cu regimentul de graniță .Grănicerii ilveni au luat parte la toate războaiele unde a fost prezent regimentul pe întinsul Europei.Spiritul de apărători ai dreptății dăinuie și azi în conștiința lor .
Apreciem activitatea dascălilor care au făcut eforturi înafara orelor de curs pentru instruirea formațiilor, dascăli cu tendințe artistice inovatoare, cu conotații apreciative , care caută noul, originalul, care de la an la an vin cu elemente noi ca de exemplu;Gherasim Mihaela și Andronesi Reghina din Ilva Mică, Pop Mărioara și Avram Marinca din Leșu Luncă , Pop Alexandru și Mărioara Buta din Poiana Ilvei, Floarea Găină și Violeta Cozonac din Măgura Ilvei, Oniga Cosmina și Găină Marius din Lunca Ilvei, Pavel Berengea și Anuța Văsieș din Ilva Mare ,dascăli cu înalte performanțe de activitate extrașcolară ce folosesc cu precădere metode active,cu criterii valorice, de performanță profesională.
Pe scenă au evoluat cele șase sate ilvene,îmbinând tradiția cu armonia, o îmbinare a eticului cu esteticul, cu grațiosul, cu delicatul atât în realitatea profană cît și în cea sacră ,prin liric,epic, dramatic, comic.Formația din Ilva Mică
s-a remarcat prin mijloace expresive specifice,prin ritm și melodicitate. Colindătorii de la Leșu Luncă au adus mesaje privind Nașterea Mântuitorului și comportament sensibil uman, de a vedea, simți,și gândi ideile biblice.
Irozii din Poiana Ilvei au scos în relief efectul relaxant , competițional și atractiv al artei interpretative .Au relaxat mintea spectatorilor agresată de cerințele vieții cotidiene, trăind un sentiment al satisfacției , jocul confruntărilor binelui cu răul. Belciugarii din Ilva –Mare participanți la atâtea confruntări pe plan național având ca taroste pe Bogolin Grigore și cei din Lunca Ilvei au creat perceperea și receptarea operei de artă având ca efect relaxarea și plăcerea divertismentului.Colindătorii din Măgura Ilvei au readus pe scenă autoritatea divină capabilă să apere omul de frică și suferință, să-i dea încrederea că poate depăși orice obstacol.
Grupul de colindători din Basarabia și dascălii universitari de la Cahul condus de prof. univ. dr. Maria Barbă și preotul Sergiu Bordirescu ,instructorul formației de colindători și dansatori au adus pe scenă cunoștințe tradiționale românești de peste Prut, de comuniune cu Dumnezeu prin concentrare spirituală și rugăciune, o trăire complexă a relației cu divinitatea cu grade de intensitate și profunzime.Colindătorii au primit diplome,plachete, din partea primăriei și a Astrei apoi cozonac,colăcei și fructe fel de fel. Ștafeta pentru ediția următoare s-a înmânat comunei Lunca Ilvei prin directorul școlii .In sala alăturată, Filiala Năsăud a Ligii Scriitorilor prin Ioan Mititean președinte s-au lansat cărțile ; ‘Pașaport pentru eternitate ‘ și ‘Ilva-Mare –plai cu dor ‘,autor Ana Berengea scriitor local.Au vorbit –Mititean Ioan,Mircea Daroși ,Lucreția Mititean și Seni Ioan.Din creațiile propii a citit poeta Rodica Fercana premiată la trei concursuri internaționale secondată de doamna Ioana Lăpușneanu cu perspective în arta cuvântului.
Festivalul de la Ilva –Mare a fost o formă a conștiinței sociale, un domeniu al culturii spirituale ce întărește identitatea unei comunități.

Comentarii

29/12/15 12:25
Misaila Dinu

Il felicit pe scriitorul Ioan Mititean pentru articolul care se refera la Festivalul de colinzi de la Ilva Mare. Un articol care evidentiaza frumusetea datinilor romanesti si talentul scriitorului de a le reda. Dinu

04/01/16 11:59
Ionela Sasu

Felicitari pentru articol!

06/01/16 07:39
r fercana

d-l Ioan Mititean,ca întotdeauna,este un publicist de excepţie,redând deosebit de expresiv evenimentul cultural de la Ilva Mare.Felicitări d-lui Mititean,felicitări minunaţilor oameni ilveni şi totodată felicitări fraţilor noştri de peste Prut pentru minunatul buchet de colinzi dăruit.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5