Festivalul Internaţional de Teatru şi Literatură „Liviu Rebreanu”, ediţia a XII-a, 26-30 noiembrie 2016

În organizarea deosebită şi profesională a Palatului Culturii, a Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc”, a Primăriei Bistriţa, a întregului colectiv al instituţiei de cultură, în frunte cu directorul, prof. Dorel Cosma, precum şi a Consiliului Local Bistriţa, în frunte cu primarul Ovidiu Teodor Creţu, în perioada 26-30 noiembrie 2016, când se împlinesc 131 de ani de la naşterea ctitorului romanului românesc modern, Liviu Rebreanu, numit de Mircea Eliade, un prozator genial, a avut loc în foaierul elegantului şi modernului nou Palat al Culturii din Bistriţa, cu un interesant şi bogat târg de carte, deschiderea oficială a celei de-a XII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru şi Literatură Liviu Rebreanu.

         Au onorat cu prezenţa, rostind cuvinte de salut pentru invitaţii din ţară şi din străinătate, din peste şapte ţări, omagiind viaţa şi opera unui titan al culturii române şi universale, Liviu Rebreanu, sufletul şi iniţiatorul acestui memorabil eveniment: prof. dr. Dorel Cosma, directorul Palatului Culturii Bistriţa, prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, dl. Victor Ovidiu Frenţ, academicianul prof. univ. dr., fost ministru, Andrei Marga, poetul octogenar Aurel Rău, scriitorul Cornel Udrea, scriitorul şi universitarul Mircea Arman, director al revistei Tribuna şi al Editurii Tribuna din Cluj, actorul Daniel Rădulescu  de la Teatrul Naţional din Tg. Mureş, poetul şi editorul Sorin Lucaci, de la Ed. Herald din Bucureşti, editorul de la Ed. Ecoul Transilvan din Cluj-Napoca, precum şi o selectă şi numeroasă asistenţă, compusă din invitaşi, scriitori, regizori, actori, dramaturgi din Bistriţa, România şi străinătate.

         Evenimentul a fost imortalizat pe peliculă de către o echipă a televiziunii naţionale TVR 3 de la Studioul regional din Tg. Mureş, condusă de cunoscutul realizator  Vasile Braic, precum şi de postul local  TV Bistriţa.

         A urmat apoi un amplu, spiritual eveniment – Simpozionul „Liviu Rebreanu – dramaturg” – comunicări şi intervenţii, în care au opinat participanţii, în moderarea prof. dr. Dorel Cosma, Cornel Udrea şi Elena M. Cîmpan – preşedinta Societăţii Conexiuni, în sală, într-o atmosferă sărbătorească: dl. acad. Andrei Marga, căruia i-au fost prezentate cărţile de filozofie de către dl. prof. Horaţiu Catalano, directorul Extensiei UBB Năsăud şi care, la rândul său, şi-a prezentat propriile apariţii editoriale şi idei despre Liviu Rebreanu, tot despre cărţile domniei sale a vorbit şi scriitorul Al. Uiuiu, apoi poetul Aurel Rău, fost redactor şef al revistei Steaua din Cluj, dl. Mircea Arman, universitar, însoţit de poeta Ani Bradea, colaboratoare a revistei Tribuna, ce şi-a prezentat cartea sa despre metafizică, apărută la Ed. Academiei, un tom de 600 pagini, urmat de traducătoarea din Deva, d-na Muguraş Maria Petrescu, ce a prezentat şi o ediţie trilingvă a poeziilor scriitorului Dorel Cosma – română, engleză, în traducerea Mariei Muguraş Petrescu şi în turcă, în traducerea lui Mesut Senol din Turcia, dânsa fiind redactor la revistele Lumină Lină din New York – USA şi Destine literare – Montreal – Canada, prezentând aceste publicaţii şi numeroase cărţi, traduceri de poezie, printre care şi cea a poetei Passionnaria Stoicescu din Bucureşti, ce şi-a lecturat poemele din noile apariţii, poetul şi editorul din Deva, Mariana Pândaru – Bârgău, ce a prezentat pe larg Ed. Călăuza şi revista Ardealul Literar. Poetul Aurel Rău a vorbit despre genialitatea lui Liviu Rebreanu, poetul Radu Văcărescu, preşedintele Filialei Sibiu a USR, ce a îmnânat o diplomă de excelenţă a filialei d-lui prof. dr. Dorel Cosma, anunţând că Societatea Scriitorilor Conexiuni s-a afiliat la Filiala Sibiu a USR. Apoi dramaturgul Mircea M. Ionescu, din USA şi România, cu un excurs critic la adresa repertoriului dramaturgiei româneşti pus în scenă la Festivalurile de teatru din ţară, iar un moment cu totul deosebit a fost prezentarea în lb. română şi engleză, a cunoscutului dramaturg Milan Richter din Slovacia, a cărui piesă – fragment „Scurta şi nefericita viaţă a lui Marlyn Monroe”, în traducerea d-nei Muguraş Maria Petrescu, având în distribuţie pe actorii Cosmina Lirca şi Daniel Rădulescu de la Teatrul Naţional din Tg. Mureş, a inaugurat în după-amiaza aceleiaşi zile de sâmbătă, 26 noiembrie 2016, în sala de spectacole, stagiunea Teatrului de Proiecte Profesionist din Bistriţa.

         În aceeaşi zi, în sala „Al- Misiuga” a fost realizat un sensibil spectacol de teatru pentru copii şi tineret, în interpretarea trupei „Al. Misiuga” de la Palatul Culturii cu piesa Albă ca Zîpada, în regia d-nei Corneliei Apostol,  având în distribuţie inimoşii actori de marionete şi păpuşi: Adrian Pop, Cornelia Vrăsmaş, Cornelia Apostol, Dana Muscar, Elena Pop, Suzana Marişca, Florina Vlaşin, Dan Buta, Mariana Râpan şi Iulia Bechiş .

         De la ora 17, în moderna sală de spectacole a Poalatului Culturii din Bistriţa a avut loc în 26 noiembrie 2016, dată istorică, inaugurarea Teatrului de Proiecte Profesionist Liviu Rebreanu din Bistriţa – un vis al bistrişenilor de a avea un teatru preofesionist în  municipiul lor, un prim pas în acest demers ce s-a concretizat prin prezentarea unui fragment din piesa „Scurta şi nefericita viaţă a lui Marlyn Monroe” de Milan Richter – Slovacia, prezent la premiera absolută a piesei în România, alături de prof. dr. Dorel Cosma, traducătoarea piesei Muguraş Maria Petrescu şi de cei doi actori – interpreţi – Daniel Rădulescu şi Cosmina Lirca.

         În aceeaşi seară, a avut loc spectacolul de teatru al Trupei „Excelsior” din Bucureşti a piesei „Interis sub 18 ani”, de Mihaela Michailov, director Adrian Găzdaru, în regia lui Lenuş – Teodora Moraru, având în distruţie actorii Iulia Samson, Andreea Şovan, Ion Bechet şi Raluca Botez.

         Duminică, 27 noiembrie, în ziua de naştere a lui Liviu Rebreanu, a avut loc, la Centrul Documentar –Expoziţional de pe Pietonaluln Liviu Rebreanu – gazdă Vasile Jimboreanu şi Mircea Calu – vernisajul expoziţiei – „Liviu Rebreanu – Viaţă şi operă”, vernisajul expoziţiei filatelice „Liviu Rebreanu”, precum şi a expoziţiei „Liviu Rebreanu carte de teatru”, moderator fiind Cornel Udrea.

         În studioul amenajat aici, a avut loc un Maraton cultural, poetic, eseistic, editorial al tuturor participanţilor prezenţi la Festival, un maraton televizat – moderat de prof. dr. Dorel Cosma,  de prof. Elena M. Cîmpan şi de prof. Zorin Diaconescu (precum şi de scriitorul Cornel Udrea), înregistrat de postul naţional TVR 3, studioul din Tg. Mureş, şi de postul local TV Bistriţa.

         Astfel, comunicările, dezbaterile, lansări de carte „Literatură şi teatru” au fost mutate în sala studio de înregistrări TV de la Centrul Documentar-Expoziţional, unic în ţară.

         Seara, în sala de spectacole a Palatului Culturii din Bistriţa a avut loc o valoroasă reprezentaţie  atreatrului „Al. Davila” din Piteşti, cu piesa spumoasă , de secol XIX, „Legat în lanţuri”, de Georges Feydeau, versiunea românească de Bogdan Cioabă,  având în distribuţie actorii Mirela Popescu, Gabriel Gheorghe, Dan Andrei, Mirela Dinu, Petrică Dumitrescu, Cristina Caragea, Adrian Duţă, Robert Tudor, Daniela Butuşină, Elena Mengheşi, Sorin Voica.

         Acesta a fost story-ul primelor două zile ale Festivalului Internaţional de Teatru şi Literatură „Liviu Rebreanu”, ediţia a XII-a 2016. La mulţi ani, Liviu Rebreanu, La mulţi ani, Teatrul de Proiecte Profesionist Bistriţa!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5