La 47 de ani de la prima sa ediţie...

Festivalul Judeţean de Folclor „Alaiul Nunţilor de pe Bârgău” – evocă măreţia nunţii tradiţionale româneşti

Emilia Ometiţă – coordonator proiect CJC BN

„Alaiul Nunţilor de pe Bârgău” este o sărbătoare a bârgăuanilor, organizată an de an de Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud în colaborare cu Primăriile de pe Valea Bârgăului, reprezentând o manifestare emblematică pentru această zonă şi pentru judeţul Bistriţa-Năsăud.

Acest proiect cultural judeţean a debutat sâmbătă, 12 martie, prin organizarea simpozionului cu tema Ceremonialul nunţii - de la obicei la spectacol, dezbatere la care a participat activul cultural din judeţul Bistriţa- Năsăud: coregrafi, directori de cămine culturale, responsabili culturali sau coordonatori de asociaţii folclorice, referenţii de specialitate ai CJC BN. Au susţinut prezentări la acest simpozion invitaţii de onoare: prof.dr. Mircea Cîmpeanu – Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj-Napoca; Prof.dr. Zamfir Dejeu – Academia de Muzică “Gh. Dima” – Cluj-Napoca; Silvestru Petac – cercetător coreolog - Muzeul Etnografic al Transilvaniei – Cluj-Napoca, Dr. Gavril Ţărmure – managerul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, etnologul Menuţ Maximinian – directorul cotidianului “Răsunetul”.

Duminică, 13 martie, în comuna Prundu Bârgăului s-a desfăşurat Festivalul Judeţean de Folclor „Alaiul Nunţilor de pe Bârgău”, care a cuprins o paradă a alaiurilor din comunele de pe Valea Bârgaielor, reunind falnici călăreţi-stegari, dealtfel această zonă fiind renumită în ţară pentru zestrea sa cabalină, pe drum înşiruindu-se în jur de 20 de care alegorice, acestea purtând nuntaşii participanţi (aproximativ 250 de persoane), totul încununat de un amplu spectacol folcloric ce a evocat nunta bârgăuană.

Deschiderea festivalului s-a realizat în prezenţa oficialităţilor judeţene: Emil Radu Moldovan - Preşedintele Consiliului Judeţean BN şi Florin Moldovan – administratorul judeţului Bistriţa-Năsăud, alături de conducătorii comunelor reprezentate: Doru Crişan – primarul comunei Prundu Bârgăului; Tudorel Ciotmonda – primarul comunei Josenii Bârgăului, Vasile Laba – primarul comunei Bistriţa Bârgăului, Vasile Dologa – primarul comunei Tiha Bârgăului, cu toţii salutând reluarea festivalului şi publicul spectator, remarcând frumuseţea costumelor populare şi valoarea obiceiurilor de pe Valea Bârgaielor.

Ediţia anului 2016 a reunit alaiuri de nuntă din comunele Prundu Bârgăului (gazda evenimentului), Josenii Bârgăului, Bistriţa Bârgăului şi Tiha Bârgăului (Tureac). Nuntaşii au fost numeroşi pentru că şi dorinţa de a fi prezenţi la acest eveniment cultural a fost una mare, iar forţa cu care fiecare alai a participat la spectacolul nunţilor s-a văzut şi auzit cu adevărat la intrarea alaiurilor în Parcul cu castani, căci răsuna întreg văzduhul de strigăturile şi cântecele lor, iar atmosfera creată şi emoţia transmisă au fost cu adevărat înălţătoare! Aici s-a resimţit dorul bârgăuanilor pentru acest festival de obiceiuri pe care l-au reluat după şase ani de întrerupere, ediţia precedentă fiind cea din anul 2009, de la Josenii Bârgăului. Remarcabilă a fost şi interpretarea scenică a momentelor de nuntă fiindcă a demonstrat trăirea autentică a artiştilor populari bârgăuani, care au reprezentat cu cinste şi respect tradiţiile locale legate de momentul fundamental din viaţa omului care este nunta.

Festivalul este o reconstituire a nunţii româneşti de pe Valea Bârgăului, şi oferă participanţilor o imagine asupra măreţiei ceremonialului de nuntă celebrată în această zonă de către locuitori cu mult fast. Despre însemnătatea acestui festival, Nicolae Vrăsmaş, o personalitate marcantă a culturii de pe Valea Bârgăului, a subliniat: „Obiceiurile şi tradiţiile nunţilor bârgăuane sunt printre cele mai vechi, avându-şi originea în „alae-le” romane, dovada vie până astăzi fiind însăşi prezenţa călăreţilor cu clopuri simbolizând coifurile de luptă, steagul cu zurgălăi al „stegarilor” care dă tonul, urmat de cântecul druştelor şi al ceteraşilor, dar mai ales poziţia „în picioare” a nuntaşilor în carele de nuntă, ce formează Alaiul nunţilor de pe Bârgău.”

Acest valoros festival de obiceiuri oferă publicului spectator o alăturare de secvenţe din ceremonialul  nunţii, costumele populare specifice zonei, toate îngemănate cu poezie, cântec şi joc popular. Momentele prezentate scenic de cele patru alaiuri de nuntă au fost: „Tocmala”; Chematul la nuntă; Făcutul steagului; „Datul cămăşii” la mire; „Colacu” la soacră; Alaiul de nuntă (constituirea alaiului, gătirea mirilor, a nănaşilor); Rotitul pe după masă; Strigatul în prag; Stărostitul (oraţiile de nuntă, iertăciunile, urări); Datu’ găinii; Strânsu’ în colac; Jocu’ miresei; Joc popular.

Reuşita acestei acţiuni culturale judeţene, precum şi reluarea festivalului sunt rezultatul conlucrării dintre responsabilii culturali din comunele participante, oameni minunaţi şi respectaţi de întreaga comunitate, care s-au implicat în acest proiect cu mare dăruire: Ioana Suciu – director al Căminului Cultural din Prundu Bârgăului; Florin Flămând renumit coregraf şi instructor artistic pentru comuna Bistriţa Bârgăului şi Camelia Hulpe – responsabil cultural; Maria Moldovan Gavri – director al Căminului Cultural şi instructorul artistic pentru Josenii Bârgăului; vestitul rapsod popular şi instructor artistic Sanda Cioanca pentru Tiha Bârgăului (Tureac) şi specialiştii Serviciului Cultură Tradiţională şi Multimedia din cadrul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud: Emilia Ometiţă – şef-serviciu, Ioan Simionca – maestru dans, Cristina Bălan – referent muzică, Smaranda Mureşan – referent etnologie, Cristian Vrăzmaş – referent multimedia, Paul Fabi – referent; Gheorghe Morari şi Mircea Cornea– operatori sunet, Vasile Ardelean.  

La Prundu Bârgăului publicul numeros a demostrat faptul că locuitorii de pe această vale îşi doresc acest festival, pentru că el le aduce în memorie istoria familiilor lor, se bucură să se revadă şi să rememoreze vârsta părinţilor. Aici puterea exemplului funcţionează!

Valea Bârgăului rămâne o zonă înzestrată cu o forţă  de conservare extraordinară şi cu virtuţi inegalabile din punct de vedere al culturii populare!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5