Festivalul Văii Budacului “Laleaua Pestriţă”, ediţia a VIII-a

Trecui asară prin codru

Şi-am atins frunza cu clopu

Şi deloc nu s-o mişcat

Num-un pic s-o legănat

Codrule să n-ai mânie

Că ţi-am atins frunza ţie

Nicolae Mureşan

Floare de mălin

Toate la Bistriţa vin

Aurel Tămaş

Trage ceteraş mai tare

La Budac îi sărbătoare

Trage ceteraş de zor

La Budac sunt mulţi feciori

Soţii Florentina şi Petre Giurgi

Duminică, 17 mai, în minunata pădure, mirifică şi seculară de stejari, monument al naturii, s-a desfăşurat cea de-a VIII-a ediţie a festivalului “Laleaua Pestriţă” a Văii Budacului. De ce a Văii Budacului? Trei flăcăi tineri, frumoşi, precum aceşti minunaţi stejari, amintim aici pe primii gospodari ai comunelor, Florin Simionca – Budacu de Jos, Ionuc Aluaş – Cetate şi Vasile Moga – Dumitriţa, au hotărât ca această ediţie să fie una înmănuncheată de aceste trei comune, ţinând cont şi de coloratura politică de unde provin aceştia. Lor li s-au alăturat, ca de fiecare dată, Centrul Judeţean pentru Cultură BN prin prezenţa d-lui director Nicolae Gălăţean şi ansamblul folcloric profesionist “Dor Românesc”. Aceşti oameni au adunat în jurul lor nume de prim rang al muzicii populare româneşti.

Trecui asară prin codru

Şi-am atins frunza cu clopu

Şi deloc nu s-o mişcat

Num-un pic s-o legănat

Codrule să n-ai mânie

Că ţi-am atins frunza ţie

Cine credeţi că ar fi putut să atingă acea frunză mai bine decât omul codrilor şi unul dintre cei mai îndrăgiţi solişti din ţară, Nicolae Mureşan, care s-a îndrăgostit de aceste meleaguri frumoase şi mai ales de această pădure de stejari care numai el ştie să o cânte. “Sunt pentru prima dată în aceste locuri şi am rămas cu impresii deosebite. Am vorbit cu aceşti oameni minunaţi şi am aflat multe de la ei. Ca şi dumneavoastră, suntem într-o zonă unde folclorul este la loc de cinste şi la el acasă. Mulţumesc domnului director Nicolae Gălăţean, de la Centrul Judeţean pentru Cultură BN, care şi-a dorit foarte mult ca aceste cântece ale mele să ajungă în această minunată pădure, mult asemănată cu cea a codrilor de unde vin eu.

Felicit redacţia cotidianului “Răsunetul” pentru că ştie să pună la loc de cinste şi să promoveze tinerele speranţe ale muzicii populare, lucru care mă bucură foarte mult, pentru toţi cititorii ziarului d-voastră mă rog ca Bunul Dumnezeu să-i ocrotească şi să fie mereu aproape de muzica populară nemuritoare” – Nicolae Mureşan.

Cu mândruţele lui, din cântecele sale, un adevărat artizan, adorat de toţi cei din jur, omul care ştie să facă spectacol aproape din nimic, Aurel Tămaş, a fost ovaţionat minute în şir de cei aproape 10.000 de spectatori prezenţi la acest festival. “Sunt fericit că mă aflu aici, pe aceste locuri sfinte pentru mine, în acest loc minunat, cu aceşti oameni deopotrivă, să tot petreci până-n noapte târziu. Felicit conducerile celor trei primării, implicit primarilor Florin Simionca, Ionuc Aluaş şi Vasile Moga, de felul în care au organizat acest festival major, la care am văzut foarte multă lume. Toată dragostea mea acestor oameni minunaţi. Floare de mălin/ Toate la Bistriţa vin” – Aurel Tămaş.

A urmat un recital de excepţie a bănăţenilor Adrian Stanca şi Liliana Laichici, doinind Banatul nostru drag, aşa cum au preluat de la marele nostru doinitor Achim Nica, şi vor doini cu siguranţă şi mai departe prin glasurile de excepţie pe care le au. “Sunt fericit că vin pentru prima dată aici la Bistriţa, loc frumos şi drag mie, mai ales că am şi mulţi colegi. Am aflat doar lucruri frumoase de la Alexandru Pugna, Fănel Cigu şi Matilda, soţia lui, regretata Valeria Peter Predescu, Anghel Urs – un violonist de excepţie etc. Sper că am să mă reîntorc pe aceste meleaguri când se va ivi ocazia” – Adrian Stanca.

Trage ceteraş mai tare

La Budac îi sărbătoare

Trage ceteraş de zor

La Budac sunt mulţi feciori

Cine putea să tragă din ceteră şi zongoră mai bine şi mai tare decât soţii Florentina şi Petre Giurgi? Cântecele lor au răsunat în toată pădurea, de parcă şi păsările au asistat la acest mare concert de muzică adevărată maramureşană. În final, a intrat pescenă Mirela Petrean, venită şi ea tot din Banat. A cântat până târziu cele mai frumoase cântece cunoscute de marea audienţă. Cei trei primari au urcat pe scenă alături de solistă, cântând şi dansând împreună, la cererea publicului. Au mai fost invitaţi la acest festival ansamblul folcloric “Bârgăul”, formaţiile artistice “Asul de Treflă” din Budacu de Sus, “Laleaua Petriţă” de la Cetate şi formaţia artistică de la Budacu de Jos. Printre numeroşii invitaţi au fost prefectul Cristian Florian, Liviu Rusu – preşedintele Consiliului Judeţean, ……..

Toată documentaţia privind istoricul acestei manifestări tradiţionale de pe Valea budacului a fost furnizată de maestrul coregraf Corneliu Octavian Botoş.

În final, primarii celor trei comune au adus mulţumiri tuturor locuitorilor care au participat la acest eveniment major, colaboratorilor şi, nu în ultimul rând, soliştilor de renume ai ţării, cât şi ansamblurilor folclorice participante.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5