Firul …Ariadnei
Este după mitologia greacă un ghem de ață pe care Ariadna, fiica lui Milos, regele Cretei i l-a dat viteazului Tezeu care a pătruns într-un labirint situat sub Palatul de la Cnossos pentru a se lupta cu Minotaurul, pe care l-a ucis și pentru a putea ieși la lumină s-a orientat după firul din ghemul primit de la Ariadna.
Pornind de la această legendă și de la convingerea că între legendă și istorie există o strânsă legătură, încerc să cobor călăuzit de „firul timpului” în perioade istorice cât mai îndepărtate pentru a întâlni evenimente mai deosebite, personaje istorice participante la ele, idealuri ale acestora, fapte bune sau reprobabile, etc. din care se pot trage o mulțime de învățăminte, unele valabile și în zilele noastre.
Și iată câteva exemple –
- R ă s p l a t ă - Regina Scoției, Margaret (1286-1290) a propus o lege ca în anii bisecți (începând din 1288) să li se permită fetelor bătrâne să facă propuneri de căsătorie bărbaților cu vorbe sau doar priviri. Dacă cel ales refuza, trebuia să plătească o amendă în funcție de veniturile lui. Cutuma este preluată mai târziu și în Franța, unde bărbatul era obligat să-i cumpere o rochie de mătase celei pe care a respins-o …
- C ă u t a r e - În anul 1497 Giovanni Caboto, cunoscut și sub numele de John Cabot, un navigator genovez aflat în slujba regelui englez Henric al VII-lea, navigând spre vest pe apele Oceanului Atlantic atinge coastele Terrei Nova, moment socotit descoperirea Canadei de către europeni. Navigatorul căuta mirodenii, dar constată lipsa lor totală, în schimb găsește numeroase bancuri de … morun, pe care le vor exploata ulterior pescarii din Normandia, Bretania, Spania, Portugalia etc. ce vor aduce în Europa cantități enorme de morun, influențând … gastronomia unor regiuni.
- R ă z b u n a r e - După mai multe mariaje nereușite, regele Angliei Henric al VIII-lea (1509-1547), se căsătorește în 1540 cu Caterine Howard, o damă de onoare de la curtea sa, cu 30 de ani mai tânăra ca el și pe care o numește „Trandafir îmbujorat fără spini !”. Aflând însă că îl „traducea” cu un gentleman -Th. Culpeper- îi închide în Turnul Londrei, apoi dă ordin să fie decapitați.
- P e d e a p s ă - Regele francez Henric al IV-lea de Bourbon (1594-1610) îi scrie educatorului fiului său, că acesta „să fie bătut cu nuiele ori de câte ori se încăpățânează sau face răutăți … pentru că nimic nu e mai folositor decât bătaia din belșug”. Prin ordinul regelui, se renunță la un obicei stupid, … acela că tovarășii de joc al micuțului prinț sunt bătuți ei în locul lui, dacă prințul se obrăznicea. Henric al IV-lea îl împuternicește pe educator ca de câte ori copilul face boacăne … să-l bată bine !. Mai târziu și Goethe afirma că „omul nu poate fi educat, fără a fi pedepsit !”.
- T r a d i ț i e - Cea mai veche instituție de învățământ superior din S.U.A, Universitatea Harward, a fost înființată în anul 1636 de către un pastor - John Harward – care îi lasă acesteia jumătate din averea sa și biblioteca lui de literatură clasică și teologică. Mulți președinți ai S.U.A … au studiat aici.
- D o r i n ț ă - Cunoscutul fizician și matematician englez Isaac Newton (1642-1726) a fost ales și membru în Parlament. Lua parte la ședințe, dar nu era deloc atent la ce se discuta, fiind preocupat de ideile sale, nu participa la discuții. Spre surprinderea colegilor, în timpul unei dezbateri aprinse, ceru să i se dea cuvântul. Replica lui a fost foarte scurtă … „să fie închisă fereastra, … e curent !”.
- R e g r e t e - Marii compozitori Joseph Haydn (1732-1809) și W. A. Mozart (1756-1791), fac o mare greșeală atunci când se căsătoresc, deoarece, nu iau în căsătorie pe femeile pe care le iubesc, ci pe surorile lor. După un timp scurs de la căsătorie, Haydn afirma despre consoarta lui că era … „o bestie infernală deoarece era o gospodină proastă, nu știa să administreze banii, era urâtă și ursuză, și mai ales … nu iubea muzica !”.
- D e c l a r a ț i e - Convenția Națională care a guvernat Franța între 1792 și 1795, decretează în sept. 1795 că „fiecare reprezentant al poporului să-și depună Declarația de avere pe care a deținut-o înainte de începerea Revoluției și … cea pe care o deține în momentul actual !.
- F e l i c i t a r e - În martie 1804 când a promulgat „Codul civil”, Napoleon Bonaparte se exprima … „Adevărata mea glorie nu constă în faptul că am câștigat 40 de bătălii … pe care nimic nu le va putea șterge, ceea ce va trăi veșnic este Codul meu civil”. În 2281 articole, acesta reunea secvențe inspirate din dreptul roman, din vechile cutume, din ordonanțe regale, din cuceririle revoluției franceze – egalitatea în drepturi a cetățenilor, libertatea de conștiință, laicitatea statului, divorțul, autoritatea soțului asupra femeii cu care s-a căsătorit …
- D e s t ă i n u i r e - Întrebat de duhovnicul său, „prin ce ai păcătuit fiule ?, prin cuget, prin cuvinte, prin acțiuni, … Regele Carol I îi răspunde scurt … „prin acțiuni la căile ferate”, sfinția voastră!”.
Adaugă comentariu nou