„FLORI BÂRGĂUANE” PENTRU POETUL DE LA RUNC

Ansamblul folcloric „Flori Bârgăuane” din Josenii Bârgăului, a participat, duminică 23 august 2009, alături de „Pană de Păun” din Telciu, „Somesul” din Beclean, „Mureşul din Târgu Mureş, Fanfara de la Dej şi „Roata” din Runcu Salvei, la sărbătoarea de la Căminul Cultural din Runcu Salvei, cu ocazia primei ediţii a sărbătorii satului, întitulată "Zilele culturale ale comunei Runcu Salvei".

Manifestarea a debutat după săvârşirea liturghiei, prin lansarea a două cărţi, scrise de runcani: "Casa Teslarului" a preotului Ioan Pintea, volum apărut la Editura Cartea Românească în 2009, prezentat de George Vasile Dâncu şi "Slove rurale", apărut la editura clujeană Eikon, tot în 2009, autorul acesteia fiind poetul ţăran Vasile Dâncu, despre carte vorbind scriitorii Constantin Cubleşan şi Nicolaie Bosbiciu.

Runcul Salvei, satul cu dealuri între dealuri, este un adevărat izvor de şcoală literară, din care au ţâşnit patru membri ai Uniunii Scriitorilor.

La această întâlnire a fiilor satului, Vasile Dâncu, poetul de la Runc, cel care a locuit, din totdeauna, într-o casă de pe unul dintre dealurile comunei, de unde s-a încumetat a relua periplul lui Cristofor Columb, peste mări secate, sau a încercat să lupte cu morile de vânt, dar şi cu gândul la Homer, a primit Titlul de Cetăţean de Onoare. Poetul „ţăran” – după cum se şi mândreşte atunci când i se spune - este primul cetăţean de onoare al comunei natale.

Dansurile şi cântecele ansamblurilor prezente, la această manifestare, între care şi „florile bârgăuane”, au adus omagiul lor poetului Vasile Dâncu de la Runc, autorul mai multor volume de versuri dar şi a unei recente poezii, întitulată „Cântec”, din care reproducem în continuare.

Cu aripa ce vine/ voi zbura departe,/ zbor invizibil,/ zbor fără motor/ nu va fi radar/ să-l poată detecta./ Voi lăsa aici/ invidii şi dorinţe/ şi satul cu dealuri/ demne ca-mpăraţii./ Un dangăt de clopot/ mă va însoţi un timp,/ dar nici o plecare/ nu schimbă peisajul./ Se vor zidi case,/ se vor planta livezi/ mai de folos ca lupta/ cu morile de vânt.

Poetul Vasile Dâncu a împlinit 70 de ani, în 11 mai 2009, dar a rămas tânăr şi stăpân pe „cântecele” sale, punţi spirituale necesare călătoriilor imaginare către învingerea spaţiului şi timpului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5