Florin-Vasile Şomlea: Volumul „Puncte de vedere politice şi geopolitice”. Un alt eveniment, în mai !

Volumul „Puncte de vedere politice şi geopolitice”, apărut la Libris Editorial, ne reconfirmă încă o dată modul în care Florin-Vasile Şomlea ştie să abordeze teme de interes internaţional, fiind un adevărat sociolog şi politolog care nu scrie doar ca să sune, ci vine cu idei concrete.
La prima vedere, putem spune că avem de-a face cu o carte atât de benefică în Anul Centenarului Marii Uniri, însă intrând în profunzimea subiectelor ne dăm seama că avem de-a face cu o carte care ar trebui răsfoită nu doar în această perioadă, ci zi de zi, pentru că vorbeşte despre ceea ce înseamnă sau ar trebui să însemne identitatea noastră.
De profesie politolog, licenţiat în ştiinţe politice, cu master în managementul relaţiilor internaţionale şi afacerilor comunitare al Facultăţii de Istorie a Universităţii „Babeş-Bolyai”, Florin-Vasile Şomlea nu este la prima carte de analiză politică, publicând până acum „Mişcarea liberală din România post 1989”, „Partidele populare din ţările europene”, o carte de factură memorialistică „Despre cum a fost. Dialog cu Sorin Mircea Bottez”, dar şi două cărţi de tradiţii dedicate pentru două nume ale cântecului popular – Maria Golban Şomlea şi Maria Marcu.
Volumul de faţă adună opiniile publicate pe blog-ul personal, aducând prin pana autorului a zeci de eseuri despre problematica tranziţiei sistemului politic românesc spre o democratizare autentică, noi şi noi concepte ce militează pentru o altfel de abordare pentru reuşita României în dinamică actuală a globalizării.
În prefaţă, universitarul Flore Pop spune despre autor că „aduce un aer proaspăt, o notă aparte în peisajul nostru publicistic, anunţând o deschidere interesantă, uneori de un radicalism aparent, dar obicetiv în esenţa sa, în istoria şi teoria relaţiilor internaţionale, precum şi în analiza politică de calitate” (p.7).
Scena politică şi cea internaţională sunt zugrăvite de politolog ţinând cont de situaţia geopolitică, începând cu recrudescenţa fenomenului terorist islamic, migraţiile masive către spaţiul european a milioane de persoane din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, revirimentul Federaţiei Ruse aspirantă la reocuparea locului de putere globală, agresiunea asupra Ucrainei şi ocuparea Crimeei, războiul din Siria sunt doar câteva din temele abordate în carte din planul internaţional.
În ceea ce priveşte politica internă, Şomlea vorbeşte despre destrămarea Uniunii Social-Liberale, trecerea PNL în opoziţie, alegerile europarlamentare, preşedintele Klaus Iohannis, toate ducând la dimensiuni greu de acceptat ale vieţii politice româneşti. Nu sunt ocolite nici subiecte precum Direcţia Naţională Anticorupţie, pierderea şefiei PDSD de către Victor Ponta, tragedia de la „Colectiv” şi manifestaţiile ce au demonstrat forţa spiritului civic renăscut. Toate acestea şi multe altele sunt abordate de Florin-Vasile Şomlea într-un volum în care acronimele de la început sunt ca o oglindă a structurilor ce ne ghidează într-un fel sau altul viaţa politică şi civică. „România este un stat slab pentru că are la bază o constituţie care nu a fost bine gândită şi care nu consacră un principiu fundamental al democraţiei reprezentative, cel al separaţiei echilibrului şi controlului reciproc al puterilor în stat... O spun cu părere de rău că atâta timp cât Constituţia nu va consacra prin textul şi litera sa independenţa faţă de politic a puterii judecătoreşti şi stabilitatea pe funcţie a judecătorilor, lucrurile nu se vor îndrepta, cetăţeanul obişnuit va avea de suferit, iar România va rămâne un stat slab, măcinat de procesele degradării interne” (p.29), spune Florin-Vasile Şomlea.
Politica actuală nu este văzută cu ochi buni de către autor, cei care vor citi cartea văzând unde greşesc actualele structuri politice. „Nu poţi sta lângă Statele Unite, patria democraţiei liberale, să râvneşti la avantajele acestei relaţionări şi să te comporţi ca o republică bananieră” (p.150).
Se vede discursul construit de autor de-a lungul anilor prin analizele politice pe care le-a avut atât în presa scrisă, cât şi prin apariţia la diferite posturi de radio şi televiziuine.
Avem de-a face cu o carte care abordează o temă mai puţin cercetată de către noi, poate şi tocmai acesta fiind motivul pentru care de cele mai multe ori nu suntem pe drumul cel bun. Poate că a venit momentul să-i ascultăm şi pe specialiştii din politică şi geopolitică. Unul dintre aceştia este Florin-Vasile Şomlea.
........................
Luna aceasta va fi lansarea de carte „Maria Marcu, o viață dedicată cântecului” autor Florin-Vasile Șomlea, Editura Libris Editorial Brașov 2018, marţi, 15 mai 2018, ora 15.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Sala „Reduta”, str. Memorandumului, nr. 21, Cluj-Napoca. Prezentarea cărții va fi susținută de către dr. Mircea Câmpeanu, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj și prof. dr. Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5