FOAIA RODNEI

Primar dr. Alexandru Năşcan

Viceprimar Alexandru Bodriheic

Secretar ing. Rodica Nacu

Consilieri locali-Dan Gabriel Birişiu, Berende Damaschin, Alexandru Bodriheic, Slăvoacă Grigore, Hasbei Popa Florinel, Frătean Iuliu, Conkan Veronica Maria, Silviu Cozonac, Ioan Bindiu, Carol Szenftleben Vasile, Marian Frunză, Ioan Pop, Emil Luchi, Ioan Szabo.

Angajaţii Primăriei-Lenuţa Victoria Nacu, Viorica Năşcan, Valeria Blanca Buta, Ileana Domide, Măriuţa Neamţiu, Iosif Guşa, Silvia Cornelia Domide, Stela Rodica Boşca, Antonel Codic Boldiş, Floarea Măricuţ, Tinuţ Măricuţ, Carol Cristian Szenftleben, Alexandru Bindiu, Ioan Teiu, Grigore Slavoaca, Niculae Hazbei, Ioan Bodriheic.

PRIMARUL RODNEI, DR. ALEXANDRU NĂŞCAN A VIZITAT PARLAMENTUL EUROPEAN

A fost o foarte bună idee a PD-L, pentru primarii săi din judeţ, organizarea unei vizite la Parlamentul European de la Bruxelles, în condiţiile când astăzi, România este membră a Uniunii Europene. Excursia de documentare a avut loc în perioada 6-12 decembrie 2008, şi au participat 35 de persoane.

S-a ajuns la Viena sâmbătă, 6.decembrie, în jurul prânzului, la Palatul de vară. S-au vizitat obiective turistice. Aici se află sediul unor organizaţii ca Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, diverse agenţii ale Naţiunilor Unite. Exista multe clădiri în stilul baroc. A fost vizitat Palatul de vara al împăraţilor, Palatul Schonbrunn, construit ca un rival celui de la Versaiiles. Grădina Zoologică Schonbrunn se află în incinta palatului. Catedrala „Sfântul Ştefan” (Stephansdom), construită în sec. 12, este, de asemenea, o mare valoare şi aparţine Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Viena. Praterul este un parc de distracţii, cel mai mare din lume, pentru că Disneyland-ul este un parc tematic.

Duminică, 7 decembrie, se soseşte la Koln, oraş în Landul Renania de Nord- Westfalia din Germania, oraş important ca nod de cale ferată, la intersecţia văii Rinului cu principalele căi comerciale între zonele de est şi vest ale Europei. Domul din Koln a fost înscris în anul 1996 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. În afara Domului, capodoperă a stilului gotic în arhitectură, oraşul numără 12 biserici în stil romanic.

Luni, 8 decembrie, se vizitează Waterloo, o comună francofonă din regiunea Valonia, din Belgia. Localitatea este celebră datorită bătăliei de la Waterloo, care a avut loc aici la 18 iunie 1815 între armata franceză a lui Napoleon Bonaparte şi o coaliţie anglo-prusacă.

Marţi, 9 decembrie, s-a vizitat Parlamentul European. În clădirea „Paul Henri Spaak”, sala PHS 5B 36 au văzut Parlamentul European, grupul Partidului Popular European, (Creştin-Democrat) şi grupul Democraţilor Europeni (PPE-DE).

Bruxelles are un centru istoric delimitat în principiu de vechile fortificaţii medievale, teritoriu ocupat actualmente de o serie de bulevarde care formează centura mică a oraşului. Marile atracţii turistice sunt Moneda (Teatrul Regal al Monedei), unde s-a proclamat independenţa Belgiei în 1830, Parcul Jubileului, cuprinzând halele, muzeele, parcul propriu zis şi arcul de triumf, construit cu prilejul sărbătorii de 50 de ani de la independenţa Belgiei. De asemenea, Catedrala Sfântul Mihail şi Sfânta Gudura, Basilica de la Koekelberg, a cincea din lume ca mărime. Palatul Regal de la Bruxelles este reşedinţa oficială a familiei regale a Belgiei, în prezent utilizat pentru recepţii de stat şi este deschis zilnic, intrarea fiind liberă.

Miercuri, 10 decembrie, s-a ajuns la Praga, oraş situat pe râul Vltava, în Boemia centrală, oraş numit şi „Oraşul celor o sută de clopotniţe”. Din 1992 centrul istoric al Pragăi a fost inclus pe lista UNESCO a locurilor din patrimoniul cultural mondial. Praga a devenit una dintre cele mai populare destinaţii turistice din Europa fiind pe locul al şaselea în topul celor mai vizitate oraşe după Londra, Paris, Roma, Madrid şi Berlin.

Joi 11 decembrie, s-a ajuns la Budapesta, oraş situat pe ambele maluri ale Dunării. Cartierul Buda şi zona malurilor Dunării din Budapesta au fost înscrise în anul 1987 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Vineri 12 decembrie, s-a revenit la Bistriţa. Primarul dr. Alexandru Năşcan a avut astfel prilejul să vadă pe viu ţări democratice, sistemul de organizare şi mecanismul de funcţionare a instituţiilor democratice.

PROIECTUL „RENOVAREA ŞI DEZVOLTAREA SATELOR”, ÎN PLINĂ ACTUALITATE

La Rodna este în plină actualitate un Proiect finanţat prin Programul FEADR, Mărimea 322, „Renovarea, dezvoltarea satelor şi punerea în valoare a moştenirii rurale”. Avem proiectul integrat „Asfaltare străzi, extindere reţea de apă, extindere reţea de canalizare şi modernizare piaţă publică în localitatea Rodna, judeţul Bistriţa-Năsăud”, în valoare de 8.163.438 lei (2.178.427 euro), nerambursabilă. Primăria şi Consiliul Local se găsesc în faza de achiziţionare de servicii de proiectare pentru proiectul integrat amintit mai sus, prin licitaţie deschisă. S-a ales această procedura pentru că valoarea serviciilor de proiectare este mai mare de 75.000 euro, ne-a spus ing.Carol Szenftleben, de la Primăria Rodna. Salutăm implicarea deosebită a primarului dr. Alexandru Năşcan, care continuă operaţiile de atragere, pentru Rodna, a fondurilor guvernamentale şi europene.

INVAZIA LICURICILOR COLORAŢI

De câteva zile, centrul Rodnei este invadat de câteva mii de licurici electrici, roşii, galbene, albastre, verzi, semn că Sărbătorile creştine bat la uşă. Iluminatul public a fost reabilitat în mare parte, iar bisericile, Primăria, Căminul Cultural, şcoala, hotelul, primesc lumina albă a unor puternice proiectoare. Este cochet centrul Rodnei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5