“Focul sacru”, o carte care trebuia scrisă

În ultima vreme se scriu tot mai multe cărţi, mai ales de poezie, despre care aş spune că este chiar într-o uşoară inflaţie, comparativ cu proza, care mi se pare mult mai consistentă şi atrăgătoare pentru cititori, mai ales când autorul este cât de cât cunoscut. La poezie, nu avem ce face, se pare că asta-i soarta românului, despre care se spune că s-a născut poet şi asta nu e un lucru rău, cu atât mai mult românul merită să fie şi scriitor, viaţa lui fiind mereu un bun subiect de roman. Poate ar trebui să ne scriem cu toţii memoriile, măcar pentru familie şi cunoscuţi, dar oamenii bine pregătiţi, mai ales profesorii frumoasei noastre limbi, cred că ar avea chiar obligaţia să o facă.
Am asistat cu o mare curiozitate, la o importantă lansare de roman, care a avut loc la Casa Cărţii „N. Steinhardt” din Bistriţa, unde scriitoarea Eugenia Zegrean a lansat o nouă carte a sa, întitulată „Focul sacru”, apărută la Editura Grinta din Cluj, despre care au vorbit profesori bistriţeni care scriu, între care moderatoarea Elena M. Cîmpan, preşedinta Asociaţiei Scriitorilor din Bistriţa, profesorii scriitori Daniela Fulga şi Vasile V. Filip şi, mai puţin despre carte, directorul Inspectoratului pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional al judeţului Bistriţa-Năsăud, scriitorul Alexandru Uiuiu.
Din spusele vorbitorilor reiese unanimă concluzia, că "Focul sacru" este o carte bine scrisă, o “combinaţie între poveşti şi jurnal, este "jurnal extins", inspirat din realitate, roman de creaţie, dar şi de analiză, în acelaşi timp. Titlul corespunde ideii de menţinere a focului sacru, atât în familie, cât şi în scris, este o metaforă pentru tradiţie, devotament, inspiraţie, credinţă.” (Elena M. Cîmpan).
Romanul „Focul sacru” se încadrează foarte bine în tabloul literaturii actuale, cu influenţe de “clasicism estetizant”, “un roman criptic”, care este bine construit, pe mai multe planuri, nararea acţiunii fiind bine rânduită, cu eroi principali dar şi secundari, foarte activi, dintre care nu lipseşte autoarea. (Daniela Fulga)
Cititorul este atras de cadrul acţiunilor şi personajele cărţii, în mare parte bistriţene, multe uşor de devoalat, între care şi personajul principal. (Vasile V. Filip).
Atmosfera caldă a lansării acestei cărţi, la care au luat parte numeroşi profesori şi elevi bistriţeni, care au primit, în final, autografe din partea autoarei, demonstrează faptul indubitabil că această carte a fost aşteptată şi trebuia să fie scrisă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5