Folclorul muzical, văzut de universitarul Ioan Bocşa

În seria Ateliere Critice Biblioteca Judeţeană Bistriţa Năsăud l-a invitat la Galeria Arcade 24 pe universitarul Ioan Bocşa care a prezentat conferinţa “Folclorul muzical între tradiţie şi actualitate”.
Prof. Univ. Dr. Ioan Bocşa, personalitate marcantă a vieţii muzicale româneşti, s-a impus atât ca interpret de folclor de o deosebită valoare cât şi prin cercetările realizate în domeniul etnomuzicologiei. Prin recitalurile susţinute şi-a propus restaurarea sonoră a unor producţii muzicale folclorice arhaice, preluate fie din culegeri de folclor ale unor înaintaşi realizate cu aproximativ 100 de ani înainte, fie din materialul cules în mod direct, din teren, din zone ale ţării unde încă folclorul se mai practică după ritualuri străvechi. Manifestarea a fost coordonată de criticul de artă Oliv Mircea, directorul Bibliotecii Judeţene şi preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici Bistriţa.
„Nu e menirea mea să declar că manelele sunt o porcărie... Mai dramatic decât manelele, folclorul autentic se corodează din interior de ceea ce aş numi „făcături”, de cântecele pe care soliştii declară că le-au făcut chiar ei sau că le-a făcut altcineva pentru ei, când una dintre caracteristicile folclorului autentic este tocmai faptul că e o creaţie anonimă şi colectivă” a declarat Ioan Bocşa.
Profesorul universitar doctor al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, Ioan Bocşa, este inclus în echipa de cercetare iniţiată de directorul Vasile Şomlea de la Centrul Judeţean pentru Cultură. Cu acest prilej a fost lansat volumul „Alfabetul gândurilor mele” (Editura “RAO”), iar mai apoi, artistul a dat autografe.
Printre cei prezenţi s-au remarcat profesorii Vasile Filip, Mărioara Buzilă, Marcel Lupşe, artistul Alexandru Pugna.

Foto Camil Hosu

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5