Formulă europeană pentru Zilele Bistriţei

Zilele municipiului Bistriţa s-au desfăşurat anul acesta sub auspiciile unui nou început. Bistriţenii au putut opta între muzica uşoară de pe pietonalul Liviu Rebreanu şi serbarea câmpenească, cu mici, bere şi folclor. Am scăpat de hărmălaie şi de mirosuri neplăcute în centrul oraşului, bistriţenii având liber la distracţie, până în zori, în noua locaţie din Heidenfeld. Poate că, dacă era vineri seara un concert de folclor şi pe scena de pe pietonal, pentru cei care nu au ajuns la Viişoara, era mai bine, însă iubitorii tradiţiilor îşi vor lua revanşa începând de duminică la Festivalul Nunta Zamfirei. Zilele Bistriţei, pentru prima dată în istoria lor, nu au lăsat tone de mizerie în urbe, oraşul fiind la fel de curat ca înainte de derularea lor. O bilă albă pentru administraţie. Dornici de petrecere bistriţenii, deşi au avut parte de o vreme caniculară, au luat cu asalt drumul Viişoarei, circulaţia fiind paralizată în acest week-end, înspre şi dinspre cartierul “centru” de distracţii.

Filex Transsilvanica

Societatea Filatelică „Bistriţeana” a vernisat în cadrul Zilelor municipiului Bistriţa, cea de-a XV-a ediţie a expoziţiei filatelice naţionale „Filex Transsilvanica”. Manifestarea marchează 745 de ani de atestare a burgului nostru, semicentenarul filateliei bistriţene şi a V-a ediţie a naţionalei „Junimea studentfila”. La deschidere, la Centrul Cultural Municipal, au fost prezenţi preşedintele Societăţii Filatelice „Bistriţeana”, Mircea Calu, primarul Ovidiu Creţu, primarul din Herzogenrath, Christoph von den Driesch, Chuck Yarborough, din Columbus, directorul Centrului Cultural, Dorel Cosma. Bistriţenii pasionaţi de filatelie au putut admira exponate de la cel mai vechi timbru ce înfăţişează un "cap de bour", tipărit in 1859, până la ultimele modele.

Serbare câmpenească la Heidenfeld

Manifestările ce au marcat 745 de ani atestare documentară au adus, timp de trei zile, pe scena din Heidenfeld concerte de muzica populară ale Ansamblurilor folclorice Cununa de pe Someş, Codrişorul, Doiniţa, Balada şi Sincrontanz care au jucat pentru toţi cei care iubesc hora românească, bistriţenii completând prestaţia artiştilor, prin propriul dans. Aplaudaţi la scenă deschisă, soliştii Mărioara Sigheartău, Petre Petruse şi Cristian Pomohaci au adus cele mai frumoase cântece. Copiii, pe lângă distracţia de la carusele, au fost părtaşi la poveştile din „Lumea Copiilor” , personajele Teatrului de Păpuşi „Alexandru Misiuga” fiind şi de această dată la înălţime. Trupele Meteor, „BN – Ritm”, Sincron, Floris, soliştii de muzică uşoară - Bianca Nica, Lorena Chira, Patricia Szasz, Diana Miron, Aurelia Coman, Paul Onişor prezentările de coafură – Star Look, Salon, Ony Luk au întregit momentele artistice coordinate de Centrul Cultural Municipal.

Frumuseţi bistriţene

10 frumoase bistriţence au urcat pe scena Zilelor, pentru a se întrece într-o competiţie menită să le aducă titlul de Miss Bistriţa 2009. manifestarea coordonată de jurnalistul Marius Chiuzan şi prezentată alături de Monica Socaciu, ne-a prilejuit întâlnirea cu Tiberia Florina Sas, Oana Pintea, Iulia Ciotmonda, Luiza Lorena Ţâbrea, Alexandra Boicu, Alexandra Chifa, Andreea Cozma, Ancuţa Tomoroga, Alina Tiniş şi Denisa Roxana Şugar în cadrul a trei probe (ţinuta sport, costumul de baie şi rochia de seară), atent vizionate at6ât de juriu cât şi de public. Pentru a fi totală transparenţă, jurizarea a fost făcută în prezenţa mamelor concurentelor, coroniţa şi marele premiu de 1.000 lei, revenindu-i Alexandrei Chifa, de 17 ani, elevă in clasa a XI-a la Grupul Şcolar Grigore Moisil, cu dimensiunile 90/62/89, 49 de kilograme, 160 centimetri. Locul doi, în valoare de 800 de lei, a fost adjudecat de Luiza Lorena Ţâbrea, iar trei cu 600 de lei i-a revenit Iuliei Ciotmonda.

Conexiuni culturale

În spaţiul plin de istorie al casei Ion Zidaru, Societatea Scriitorilor Bistriţeni a lansat numărul 11 al revistei Centrului Cultural Bistriţa. Despre numărul de sărbătoare al revistei Conexiuni au avut intervenţii directorul Centrului, Dorel Cosma, preşedintele SSB, Elena M. Cîmpan, primarul Ovidiu Creţu. Discuţiile s-au axat pe rolul culturii în urbe, pe promovarea istoriei şi pe mesajul transmis de bistriţeni peste hotare în turneele europene. S-a conturat idea unei monografii a oraşului accesibilă celor care ne vizitează, pentru acest fapt urmând a avea loc o şedinţă lucrativă. Au fost prezenţi scriitorii Suzana Deac, Niculae Vrăsmaş, Marilena şi Gheorghe Toxin, Traian Parva Săsărman, Lucreţia Bucur, Aurel Borgovan, viceprimarii George Avram şi Florin Găurean, secretarul Floare Gaftone, delegaţiilor oraşelor înfrăţite participante: Columbus – SUA, Zielona Gora – Polonia, Herzogenrath – Germania. A fost o bucurie a întâlnirii cu cronicarii acestor vremuri.

Concerte live pe pietonal

Distracţia nu a ocolit nici centrul urbei, pe pietonal fiind sâmbătă şi duminică recitaluri sută la sută live, într-un concept gândit de băieţii de la Cassa Loco. Tinerii prezenţi la concerte au aplaudat şi au cântat împreună cu trupele Gina Pop Band, bistriţeni stabiliţi acum la Bucureşti, El Negro, care au avut un show incendiar şi Ca$$a Loco, cu o piesă în premieră, sâmbătă, urmate de cântecele bistriţenilor de la Flalexmy, a clujenilor de la Grimus, duminică. Vama a avut un recital de sărbătoare, solistul Tudor Chirilă aducând la extaz fanele în momentul în care a dansat provocator fără tricou şi desculţ. Ediţia din acest an a zilelor Bistriţei a fost încheiată în forţă.

Ediţia a XVI-a a adus o viziune nouă, distracţii, artizanatul şi alimentaţia publică, fiind prezente în cadrul bucuriei reântâlnirii cu sărb’toarea tuturor bistriţenilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5