( Foto) Istoria se scrie prin credincioşii Mănăstirii Dobric. Mii de oameni s-au rugat, alături de episcopul Teofil de Iberia, Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstire

La mănăstirea ce poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului”, la Dobric mii de credincioşi şi-au aplecat genunchii spre mântuire. A fost cel mai mare număr de credincioşi de când este mănăstire, venind parcă de pe toate văile Ţibleşului, dar şi din judeţ şi din alte părţi ale ţării pentru a se ruga împreună. Coordonatorii echipelor de poliţie şi jandarmi ne-au declarat că numărul maşinilor a fost dublu faţă de anul trecut, fiind 4 parcări mari ce nu au făcut faţă, oamenii parcând şi pe drumul naţional venind pe jos. Pe an ce vine credincioşii se înmulţesc la Nicula Ţibleşului, precum pâinile Mânuitorului. Conform tradiţiei, maica stareţă Veronica şi părintele duhovnic Siluan, alături de obştea mănăstirii, s-au pregătit pentru întâmpinarea oaspeţilor, care s-a rugat la Mănăstirea Dobric, sfintei Fecioare Maria, cea care după cum spune în pricesne artistul Alexandru Pugna, şi-a găsit aici loc curat de mănăstire. Încă din ajunul manifestării, credincioşii au fost aşteptaţi la Vecernie şi Litie, urmate de Paraclisul Maicii Domnului. Cuvântul de învăţătură rostit de PC Arhim. Benedict Vesa, secretarul Arhiepiscopiei Clujului şi de părintele Liviu Vidican Manci, directorul Seminarului Teologic Ortodox Cluj-Napoca. A urmat slujba Prohodului Maicii Domnului, înconjurarea mănăstirii de către credincioşi şi soborul de preoţi, iar apoi molitvele Sf. Vasile cel Mare. Programul a mers mai departe, în zorii sărbătorii, cu Utrenia şi Sf. Liturghie, Sf. Maslu şi Acatistul Adormirii Maicii Domnului.
Apoi, în dangătul clopotelor, a fost primit episcopul Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, care a oficiat Sfânta Liturghie alături de diaconi, protopopul Doru Zimveliu un sobor impresionant de preoţi. Au participat alături de miile de credincioşi la Sfânta Liturghie, primarul Paul Ştir, parlamentarul Daniel Suciu, Ioan Oltean, consilierul judeţean Vasile Marc, subprefectul Ciprian Ceclan, şeful Finanţelor, Cristian Parasca( familia lui a şi dat sarmale pentru toată lumea).
Alexandru Pugna, Alina Ceuca, Olimpia Deneş, şi Floarea Apostol, alături de femeile din Spermezeu, în frumoase costume populare, au înălţat pricesne către cer, Maicii Domnului. În cuvântul de învăţătură, episcopul Teofil a vorbit despre jertfa credincioşilor ce vin în pelerinaj, îndemnându-i să nu îşi lase credinţa, să fie mereu alături de mănăstirea Dobric, cea zidită cu multă jertfă, care se roagă zi şi noapte pentru sufletele credincioşilor de pe Valea Ţibleşului.
Maica stareţă Veronica, alături de părintele duhovnic Siluan i-au oferit episcopului, pe lângă un coş de flori, şi o icoană.
Au fost momente în care sufletele credincioşilor s-au umplut de bucurie duhovnicească. Icoana de la Dobric făcătoare de minuni a fost scoasă în mijlocul credincioşilor. Puţini dintre noi ştiu că rugăciunea în faţa acestei icoane a dat roade de-a lungul timpului alinând suferinţele credincioşilor, inclusiv vindecarea de cancer. La Dobric, an de an, se scrie istorie.
“La Dobric în loc de şes, / Maica Sfântă şi-a ales/ Loc curat de mănăstire/ Pentru a noastră mântuire”, sau “Am venit măicuţă din nou la Dobric/ Să-ţi cântăm Fecioară cu mare, cu mic/ Am venit Marie să ne întâlnim/ Şi necazul nostru să ţi-l povestim”.
În exclusivitate pentru Rasunetul episcopul Teofil de Iberia a acordat un interviu ce îl veţi putea citi în zilele următoare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5