( Foto) Primul prim-ministru al României Mari, Alexandru Vaida Voevod, veghează Bistriţa. Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, prezent la dezvelirea bustului

Un eveniment istoric pentru sufletul românilor şi al bistriţenilor, de rememorare a istoriei naţionale adevărate şi care nu trebuie uitată, un moment de înalt patriotism românesc, s-a derulat în incinta Ambulatoriului integrat al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, în prezenţa ministrului Culturii, Ionuţ Vulpescu, a managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă, prof. dr. Mircea Gelu Buta, scriitorul clujean Mircea Vaida Voevod, nepotul fostului prim-ministru Alexandru Vaida Voevod, poetul clujean Ion Mureşan, autorul bustului marelui om politic şi de stat – Alexandru Vaida Voevod, prim-ministru, care şi-a făcut studiile liceale la actualul C.N. „Liviu Rebreanu” din Bistriţa, sculptorul Ilarion Ciorbă, prefectul judeţului B-N - Ovidiu Frenţ, preşedintele C.J B-N – Radu Moldovan, parlamentari, primarul Bistriţei – ing. Ovidiu Teodor Creţu, reprezentanţii instituţiilor judeţene şi locale descentralizate, mass media, scriitori locali şi judeţeni, reprezentanţi ai Clubului Monarhiştilor Bistriţeni, membrii Astra, reprezentanţi ai Colegiului Medicilor, un numeros public dintre locuitorii Bistriţei.
Momentul deosebit, de înaltă reverberaţie patriotică, a constat în dezvelirea bustului marelui român şi bărbat, un reprezentant de seamă a naţiunii române – dr. Alexandru Vaida Voevod, fostul prim-ministru, primul al României Mari, în data de 28 aprilie, pentru a reîmprospăta memoria românilor despre oamenii mari şi vrednici pe care i-a avut.
În deschiderea activităţii, un sobor de preoţi, în frunte cu PC preot protopop al Bistriţei, Alexandru Vidican, au săvârşit o slujbă de sfinţire a bustului marelui om de stat, care a fost stropit cu aghiazmă.
În prealabil, bustul lui Alexandru Vaida Voevod a fost dezvelit de către ministrul Culturii – Ionuţ Vulpescu, preşedintele CJ B-N – Radu Moldovan şi preşedintele Fundaţiei Alexandru Vaida Voevod – ing. Cristian Şirlincan.
După acest moment istoric au vorbit, cu argumente, despre valoarea omului politic Alexandru Vaida Voevod, a omului de stat şi reprezentant de seamă a naţiunii, prof. dr. Mircea Gelu Buta – managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, omul care s-a implicat mult în eveniment, valorosul poet Ion Mureşan, care era mândru că expune ideile despre un consătean, ing. Cristian Şirlincan, preşedintele Fundaţiei Alexandru Vaida Voevod, poetul clujean Mircea Vaida Voevod- nepot marelui om politic şi autorul bustului, sculptorul Ilarion Ciorbă, după care a urmat imortalizarea momentului în faţa celui care străjuieşte, cu demnitate, străzile şi urbea Bistriţei.
A fost un moment de o sensibilitate românească deosebită, de suflet pentru sufletul românilor, o mare reverberaţie patriotică pentru valorile neamului.

Comentarii

28/04/17 14:33
Vizitator

Dezvelirea bustului lui Alexandru Vaida Voevod pe Strada Garii intr-o zona foarte circulata contribuie la mobilarea urbana a orasului aducand o nota de vizibilitate in plus asupra cladirii policlinicii din Bistrita. La fel ar fi fost si cu bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din fața sediului Inspectoratului de Poliție Județean, daca in 2012 un primar incult nu l-ar fi mutat in Piata Unirii fara sa stie ca numele pietei nu are nimic in comun cu „Mica Unire”. Dar, dupa mintea lui Cretu, Unire sa fie, nu conteaza daca-i Mare sau Mica. Ba mai mult, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a comandat şi plătit statuia lui Alexandru Ioan Cuza, pentru ca el a pus bazele Poliţiei moderne în România. Si in acest caz, bustul lui Cuza a fost amplasat in 2004 in fata la IJP, intre altele pentru pentru a pune mai bine in valoare sediul Politiei, aducand vizibilitate asupra cladirii care seamana mai mult cu un bloc de garsoniere din perioada comunista. Acum cand se apropie centenarul Marii Uniri din 1918, Primaria Bistrita a anuntat un concurs de soluții pentru un grup statuar în Piața Unirii, dedicat Marii Uniri din 1918, urmand ca bustul lui Cuza sa fie mutat inapoi la IJP.

29/04/17 13:16
prof. Leon Sigmirean

Felicitari d-lui prof. dr Mircea Gelu Buta si prietenlor domniei sale , pentru lucrurile minunate pe care le face pentu bistriteni .

29/04/17 13:16
prof. Leon Sigmirean

Felicitari d-lui prof. dr Mircea Gelu Buta si prietenlor domniei sale , pentru lucrurile minunate pe care le face pentu bistriteni .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5