Frontierele Imperiului Roman: Dacia Limes Forum III – prezentare la Bistriţa la Colocviu Naţional

O reuniune ştiinţifică, de mare valoare istorică, a debutat la Muzeul Bistriţa, cu o temă vastă şi mobilizatoare, sub sigla „Frontierele Imperiului Roman: Dacia Limes Forum III, în cadrul unui important Colocviu naţional.
Deosebita şi captivanta activitate are girul Ministerului Culturii, Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, în calitate de partener, Consiliului Judeţean B-N şi Complexul Muzeal B-N.
Au onorat cu prezenţa această lămuritoare şi documentată acţiune vicepreşedintele CJ B-N – ing. Dorin Popescu, care a salutat deosebita asistenţă şi iniţiativă, dr. Carmen Ciongradi de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, care a precizat faptul că este de importanţă vitală că nu cunoaştem istoria, dr. George Alexandru Gavrilaş Vasilichi – director Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, o bună şi ospitalieră gazdă, care se bucură de faptul că poate găzdui un asemenea colocviu de importanţă naţională şi, nu în ultimul rând, dr. Corneliu Gaiu – directorul Muzeului Bistriţa, specialist în arheologie şi istorie, care a lăudat această iniţiativă.
Au fost susţinute pertinente comunicări ştiinţifice, având moderator pe C.H. Opreanu în 11. 12 şi Ovidiu Ţentea în 12.12, unde s-a demonstrat, cu argumente, graniţa romană a Daciei.
Au fost prezenţi şi au susţinut comunicări cercetători din Cluj, Bucureşti, Târgu Mureş, Baia Mare, Satu Mare, Turda, Zalău şi Bistriţa, care s-au concentrat pe studii de caz, metode de cercetare, înregistrare şi repertoriere a vestigiilor, experienţa privind identificarea şi stabilirea limes-ului roman.
Este necesară punerea în valoare, cultural şi turistic, a Limes-ului Daciei romane.
În cadrul unei mese rotunde au fost dezbătute procedeele privind Modul de conlucrare şi coorodnare în cadrul Programului Naţional „Limes” dedicat inventarierii şi cercetării arheologice a frontierei Imperiului Roman de pe teritoriul României 2015-2019.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5