Frumuseţea jocului de pe Câmpie

Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud a găzduit, ieri, cursul intensiv „Jocuri specifice zonei de Câmpie a judeţului Bistriţa-Năsăud”, la care au participat coregrafi de pe raza întregului judeţ. Manifestarea, înscrisă în programul de acţiuni culturale ale Centrului pe anul 2011, se înscrie pe linia dorinţei de promovare şi valorificare a culturii tradiţionale gândită de directorul Florin Vasile Şomlea şi întregul colectiv al instituţiei.

Cursul, coordonat de maestrul coregraf Ioan Simionca, coregraful judeţului şi în acelaşi timp preşedinte al Asociaţiei Coregrafilor din România, Filiala BN, s-a axat pe jocurile din Câmpia Transilvaniei, motiv pentru care, alături de bistriţeni, au fost prezenţi coregrafi din judeţele Mureş şi Cluj, care se învecinează cu zona de Câmpie a judeţului.

Maestrul coregraf Iosif Molnar, de la Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş a exemplificat, prin prezentarea câtorva jocuri din Câmpia Mureşană, printre care Ponturile din Chimitelnic. Pentru această întâlnire, coregraful Ioan Simionca a adus doi jucăuşi vestiţi, familia Mândrean, precum şi doi ceteraşi de la Budeşti, care au exemplificat, prin dansurile lor, specificul acestei zone. „Câmpia este mai sensibilă, aici se găsesc mai greu dansatorii, motiv pentru care ne-am gândit să revigorăm jocurile noastre şi să-i apropiem mai mult pe locuitori de frumuseţea tradiţiilor”, afirmă Ioan Simionca.

Pe viitor, vor mai fi asemenea întâlniri şi cu jocurile de pe Someş, Şieu, Bârgău. Materialele de la aceste cursuri vor fi stocate în baza de date a Centrului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5