Note estivale

Fumător înrăit şi de GuinnessBook la…doi ani şi juma’

Că feteledin lume sunt mămici tot mai devrme, doborând record dupăr ecord, o ştim. Iată că la fumat, odinioară ocupaţie doar a bărbaţilor, astăzi a devenit universal acestobicei pe care zadarnic au încercat Biserica şi regii să se răspândească. Nicibiciuirea în Piaţa publică (cum poruncea ţarina Ecaterina a Rusiei),nicităiereacapului (în Spania şi franţa) n-auputut stăvili ofensiva aceeace s-a numit “iarba dracului”, adusă de la indienii sud-americani dedomnul conte Nico ( de unde vorba cu fum…”nicotina”).. caragiale , în urmă cu suta şi ceva de ani prezenta pe Ionel,”copil drăguţ devreo opt anişori”, care trăgea din ţigară” să te minunezi, ca un om mare”-spre inconştienta bucurie a lui madam Popescu.. Să nu facem filozofia fumatului, fiidcă ne-ar apuca diminneaţa. Să vorbim pragmatic despre cei cărora carnea)plămânii cu deosebire) nu le stă neafumată.

Record de vârstă joasă îl deţine-spune agenţia rusă RiaNovosti, citând China Radio Iinternaţional-un băieţel din China, din Tianjin de origine, pe nume Tong Liangliang..Se miră lumea de pe toate emisferele şi băieţelul a fost trecut în Cartea Recordurilor în toată regula. De-a mirarea întrebarea :cum s-a ajuns la atari tristă performanţă. Pruncul afostdiagnosticatcuhernie, dar din pricinavârstei prea micinu a putut fi operat. Din cauză că aveadureri mari şi plângea mereu din pricinadisconfortului, tatăl său a încercat să-I alinesuferinţa oferindu-I o ţigară. Şi încă una, încă două şi copilul s-a învăţat fumător cu acte în toată regula. S-aajunssăfumeze ….un pachet pe zi. Văzându-l atâtde împătimit, părinţii alarmaţi au încercatsă-ldezveţe. I-au suprimattutunul, darcând vedea pecinevafumând, îi cerea o ţigară.Dacă-l refuza, începeasăfieagitat,violent, săstrige. Cât va trăi astfelafumat laplămâni în modsistematic, nu e greudeintuit, dar asta-I altă căciulă.

De interes ar fi săamintim că un alt chinez, în vârstă de37 de ani, asolicitat săfie înscris în “Guinness Book” fiindcăelfumase de la vârsta detrei ani. A fostrefuzat, fiindcă au lipsit probele indubitabile şi pe vorbe nu se fac înscrieri.

Trei lucruri e bine să ştie tinerii cudeosebire: că fumatul e un păcat, fiindcă ne răpeşte libertatea, ajungând mai presusde noi, poruncindu-ne (devenind patimă) şi că ne abonează la două lucruri : sărăcie şi boală.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]