Dascălii au ieşit în stradă

„Funeriu, paiaţa lui Băsescu!”

În faţa Prefecturii, peste 250 de cadre didactice, afiliate Uniunii Judeţene a Sindicatelor Libere din Învăţământ Bistriţa-Năsăud, şi-au strigat nemulţumirile legate de ceea ce se întâmplă în sistemul de educaţie, faptul că salariile le-au fost tăiate, iar Guvernul Boc nu le plăteşte banii pe care i-au câştigat în instanţă.

Dascălii sunt la limita răbdării, spun că le-a ajuns cuţitul la os. Potrivit liderului sindical Emil Mocian, UJSLI BN a început să strângă semnături pentru declanşarea unei greve generale. „Jos Băsescu!”, „Jos Guvernul mincinos!” au fost principale lozinci scandate.

Mesajele afişate au păstrat nota de originalitate care-i defineşte pe protestatarii acestor zile, de la Bistriţa şi de oriunde. „Un coleg de gen …Neutru…a distrus învăţământul!”, „Nu suntem bugetari d emâna a doua!”, „Satană, m-ai ciuruit! Cum de m-ai văzut? Sunt mai mic cu 25%!”, „Să trăiţi bine, voi ca noi, şi noi ca voi!”, „Daniel Fune(B)riu să iasă la răspuns! Nu vrei? OK…Stai jos! Nota 3!”, „Fie pâinea cât de rea, de ce-mi iei un sfert din ea?”.

Solidari cu dascălii au fost şi câţiva reprezentanţi ai Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi Retragere, Filiala 1 Bistriţa, care au protestat marţi şi la Bucureşti.

Revendicările profesorilor, strict …profesionale

Dascălii bistriţeni, prin liderii lor sindicali, i-au înaintat prefectului Cristian Florian o listă cu 11 revendicări care fac strict referire la legislaţia din sistemul educaţional.

Adaptarea programului de salarizare EDUSAL (pentru a se putea reţine pe stat de plată cotizaţia de sindicat, ratele la CAR etc.), anularea Ordinului de ministru emis în decembrie 2011 cu scopul de a desfiinţa mişcarea sindicală, dar şi declanşarea unui dialog real între Ministerul Educaţiei Cercetării, Tineretului şi Sportului şi federaţiile sindicale din învăţământ sunt solicitările care vizează oarecum problemele organizaţiilor sindicale.

Urmează apoi revendicările care vizează drepturile băneşti. Astfel, cadrele didactice solicită ca acordarea drepturilor de natură salarială câştigate în instanţă „să se facă pe timpul acestei guvernări, adică în anul 2012”, iar nu eşalonat până în 2016, pentru că această guvernare nu a aplicat creşterea salarială prevăzută de Legea 221/ şi a aplicat abuziv Legea 118/2010, diminuând retroactiv indemnizaţia de concediu a personalului didactic. Personalul din învăţământ vrea să revină la salariul din mai 2010.

Sindicaliştii din educaţie vor să înceapă negocierile şi cu Puterea, dar şi cu Opoziţia, finalizate printr-un protocol prin care să se garanteze că, atunci când creşterea economică va permite, cadrele didactice îşi vor redobândi drepturi de natură salarială şi socio-profesională, care au fost anulate prin legea salarizării unice sau Legea Educaţiei Naţionale. Este vorba despre eliminarea salariului de merit, a sporului de doctorat, a primei de instalare, al 13-lea salariu, decontării călătoriilor, despre diminuarea sporului de învăţământ simultan, a sporului de izolare etc.

Cuprinderea în Metodologie a mişcării personalului didactic a schimbului de posturi, a transferului pentru apropierea de domiciliu, deblocarea posturilor unice, revizuirea normativelor pentru personalul nedidactic şi creşterea salariilor acestora sunt alte doleanţe formulate pe lista Uniunii Judeţene a Sindicatelor Libere din Învăţământ Bistriţa-Năsăud.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5