Gabriela Montoiu (PDL): Reducerea şomajului în rândul tinerilor: PRIORITATE pentru UE, DEZINTERES pentru guvernul USL

Suntem o naţie valoroasă, demnă, expresivă, dar nu întotdeauna în momentele cheie am reuşit să valorificăm apartenenţa şi implicarea noastră ca stat în parteneriatele cu instituţiile europene.

Un exemplu elocvent care a făcut subiectul multor dezbateri şi declaraţii în ultimii ani: fondurile europene, un instrument financiar pe care noi ca ţară membră a Uniunii Europene nu am ştiut să îl fructificăm strategic.

Soluţiile europene pot ajuta parţial, dar principala responsabilitate revine guvernelor naţionale. Acordul de parteneriat, transmis anul trecut de guvernul român, pentru folosirea fondurilor europene în perioada 2014-2020 a fost criticat dur de către Comisia Europeană.

Activarea forţei de muncă este una din priorităţile pe care le-a avut în vedere Consiliul European. La summitul de anul trecut, liderii europeni au decis să aloce circa 8 miliarde de euro pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor.

România are la dispoziţie 400 de milioane de euro în perioada 2014-2016 pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor. În ceea ce priveşte participarea la Programul “Garanţia pentru Tineri”, Romania trebuia să pregătească un Plan naţional de implementare a respectivului program pâna în decembrie 2013. Deşi există mai multe demersuri, oficial nu există un document pe acest subiect. Amânarea realizării şi lansării documentului întârzie mecanismul de absorbţie a fondurilor europene alocate ţării noastre, în valoare de 400 mil. euro între 2014-2016.

Mai mult, în propunerea de buget pentru 2014 nu sunt prevăzute costuri asociate cofinanţării sau susţinerii Programului, ceea ce demonstrează încă o dată lipsa de interes a guvernanţilor faţă de ceea ce Comisia Europeana a numit o investiţie pe termen lung.

Pentru ca sistemul să dea rezultate, bugetele naţionale trebuie să acorde prioritate integrării tinerilor pe piaţa muncii, pentru a evita creşterea costurilor viitoare.

Crearea de locuri de muncă pentru tinerii şomeri reprezintă o prioritate pentru liderii europeni, NU şi pentru Guvernul USL.

Gabriela Montoiu,
Preşedinte OF PDL Bistriţa-Năsăud

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5