Găina năsăudeană, purtată cu fală la Madrid

Sursa: http://folclortraditiisiobiceiuriromanesti.blogspot.ro/

Sambata seara s-a desfasurat cel de al doilea atelier din cadrul proiectului " Folclor, traditii si obiceiuri romanesti", proiect prezentat de asociatia Romania si finantat de DPRRP. Atelierul " Obiceiuri de nunta" fiind prezentat, organizat si coordonat de Ica Tomi.
Au participat 35 de persoane la acest atelier care a durat trei ore, multi dintre participanti au venit imbracati in foarte frumoase costume populare din: Torrejon de Ardoz, Arganda del Rey, Madrid, Coslada, Mostoles. In prima parte s-a prezentat desfasurarea unei nunti traditionale, in care a intervenit prin intermediul internetului d-ra Ionela Iacob, etnolog, prezentand riturile de trecere, iar in a doua parte s-a vizionat "Nunta nasaudeana" ,o filmare trimisa de domnul Alexandru Pugna si realizata de televiziunea romana, producator d-na Elise Stan.
Au intervenit impartasind din experienta lor d-na Eugenia Mateescu care si de aceasta data a venit imbracata intr-un frumos si valoros costum popular de Olt, d-na Mariana Mihaila, d-nul Alexandru Fusea, d-na Emilia, d-nul Marin Mateescu si multi altii. Un moment deosebit care a facut deliciul publicului a fost "strigatura la gaina" de catre d-na Lucia Iacob pe versuri realizate de dansa. O gaina frumos impodobita ca la Salva, judetul Bistrita-Nasaud, iar nas improvizat a fost presedintele FEDROM d-nul Miguel Fonda Stefanescu care a si platit gaina asa cum zice obiceiul. Domnul presedinte a mai avut la inceputul atelierului o interventie in care a vorbit despre sarbatorirea limbii romane, recitind si o poezie.
Prezent si de aceasta data au spus echipa de voluntari din Fedrom, care a ajutat la buna desfasurare a atelierului: Iulia Giurumescu fiind de aceasta data traducatoare pentru prietenii nostri spanioli, Cecilia Limona, Ela Stinga, Nina Vasile si Esteban Navarro. Printre participantii s-a aflat si d-nul Marius Sarb, vicepresedinte FEDROM si Raquel Viejobueno, poeta.
A fost o atmosfera frumoasa, in care unii au aflat cum se desfasura o nunta traditionala iar altii si-au amintit cu placere.
.......................................................................
Vezi aici cum s-a dat găina la Madrid:

Comentarii

08/09/13 16:59
Miguel Fonda St...

Un atelier de succes,condus de Doamna Ica Tomi,in cadrul unui proiect despre o traditie specifica nasaudeana
Asociatia "Romania" se mandreste de a putea arata folclorul,obiceiurile si traditiile,care fac parte din spiritualitatea Romana prin aceste ateliere

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]