Gala bistriţenilor

Timp de trei zile municipiul Bistriţa a sărbătorit, celebrând 769 de ani de atestare documentară (1241 – 2010), evenimentele cultural-artistice impunând prin eleganţa tenorilor, sau explozia de talent la concertul Paulei şi a lui Ovi. Tot acum a fost aleasă cea mai frumoasă bistriţeancă.

La scena Heidenfeld (Viişoara), programul diversificat a inclus muzică de ambienţă, muzică uşoară, dans modern, dar şi cele mai frumoase cântece populare româneşti cu Ansamblul „Doiniţa” – Cercul Militar Bistriţa, Ansamblul „Codrişorul”- Bistriţa, Ansamblul „Someşul” – Beclean, Ansamblul „Doina Maramureşană” – Vişeul de Sus, Ansamblul „Doina Someşană” – Sângeorz Băi, Ansamblul „Balada” – Bistriţa, Ansamblul „ Izvorul Someşului ” – Şanţ, Ansamblul „ Doina Someşană ”- Năsăud, Ansamblul „ Tradiţii Maramureşene” – Baia Mare, Ansamblul „ Cununa Mureşană” – Târgu Mureş, Ansamblul „ Rapsodia Călimanului” – Topliţa, Ansamblul „Cununa de pe Someş” – Bistriţa, într-un program regizat de prof. dr. Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal Bistriţa. Nu a lipsit teatru de păpuşi, street dance, prezentare culturism / tay-bo / karate.

Pe scena de pe pietonalul Liviu Rebreanu, au evoluat tenorii: Daniel Ovidiu, Cristian Mogoşan şi Ştefan Pop, acompaniaţi de Orchestra simfonică a Filarmonicii Cluj - Napoca, condusă de Cristian Sandu. A fost considerat cel mai reuşit punct al acestei ediţii. Ştefan Pop a studiat vioara la Liceul de Muzică Bistriţa, apoi canto la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj - Napoca. Câştigător a numeroase premii la concursurile internaţionale de canto “Sigismund Toduţă” 2007, “Hariclea Darclée” 2007, “Marţian Negrea” 2009, “Ionel Perlea”, “Sabin Drăgoi” 2009, şi ultimele, dar cele mai mari reuşite, „Premiul I Concursul Internaţional de canto de la Seoul”, ediţia a şasea (2010) şi Premiul I şi premiul publicului, la „Concursul Internaţional de canto” Operalia (2010). Recentul său debut în ‘Nemorino’ / “L’elisir d’amore’, la Opera din Timişoara este foarte bine primit de public şi de critica de specialitate. În decembrie 2009, Ştefan Pop îşi face debutul internaţional cu rolul ‘Alfredo’ / “La Traviata”, (regia F. Zeffirelli / conducerea muzicală G. Gelmetti) la Teatro dell’Opera di Roma. În ianuarie 2010 reia rolul la Greek National Opera din Atena, iar în mai debutează la Staatsoper Wien cu acelaşi rol, şi în 30 mai reia Traviata, în premieră, la Opera Naţională Timişoara, după care încheie stagiunea tot cu Alfredo, la Opera Naţională Româna Cluj-Napoca. Tenorul Cristian Mogoşan s-a format la şcoala muzicală clujeană: este absolvent al Liceului de Muzică “Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca. Devenind student, urmează cursurile Academiei de Muzică “Gheorghe Dima”, Facultatea de Artă Scenică, Specializarea Canto, clasa Lect. Dr. Gheorghe Mogoşan. După ce a absolvit, în anul 2006, şi-a perfecţionat arta interpretativă urmând programul de masterat “Stilistica Interpretării Solistice” al aceleiaşi facultăţi, sub îndrumarea Prof. Dr. Ionel Pantea. De asemenea, a participat la cursuri de măiestrie susţinute de Mariana Nicolesco, Laurent Pillo, Margreet Hoing, John Norris, Ion Buzea şi Viorica Cortez. Preocupat de arta scenică în totalitatea complexităţii sale, Cristian Mogoşan urmează o specializare în “Regie, Teatru muzical”, fiind student în anul IV al Academiei de Muzică “Gheorghe Dima”, Facultatea de Artă Scenică. În prezent este angajat al Operei Naţionale Cluj şi profesor asociat al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”. Palmaresul său cuprinde Premiul I la Concursul de Interpretare a Liedului Românesc – Braşov (2004), Premiul Juriului la Concursul Naţional de Interpretare Vocală "Ionel Perlea" – Slobozia (2004).

Purcel Daniel Ovidiu s-a născut la Bistriţa şi este absolvent al Liceului de Muzică – Bistriţa şi al Facultăţii de Artă Scenică - secţia Canto, în cadrul Academiei de Muzică Gh. Dima – Cluj Napoca, clasa Marius V. Budoiu. Printre rolurile interpretate se numără"Sesto" din opera "Julius Caesar" de G. Fr. Haendel, la Opera Maghiară - Cluj Napoca (2007, Iunie), "Nemorino" din opera "L'elisir d'amore" de Gaetano Donizetti, la Opera Română - Cluj Napoca (2008, Iunie),"Sellem" din opera "The Rake’s progress" de Igor Stravinki, la Opera Română – Cluj-Napoca (2009, Iunie), "Tamino" din opera "Die Zauberflote", de W. A. Mozart, la Opera Română - Cluj Napoca (2010, Ianuarie). Premii obţinute: 2009, martie - Premiul II, Concursul de interpretare "Marţian Negrea", Ploieşti, România, 2009, mai - Premiul "Steliana Calos" pentru interpretare vocală, Concursul Ionel Perlea, Slobozia, România, 2009, Iulie - Premiul I, Concursul Internaţional de Canto "Sabin Drăgoi", Timişoara, România, 2009, noiembrie - Premiul II, Concursul Naţional de Lied Românesc, Braşov, România.

Cei trei tenori au susţinut un concert de zile mari care ne-a amintit de Placido Domingo, Jose Carreras şi Luciano Pavarotti. Peste 20 de cântece din celebrii Verdi, Donizetti, Puccini, Saint-Saens. Cel mai mult a impresionat piesa "O sole mio" de di Capua, aplaudată şi ovaţionată minute în şir de publicul care s-a dovedit a fi excelent, cu gusturi din ce în ce mai bune. Un concert al eleganţei, calitatea fiind confirmată şi de primarul Bistriţei, Ovidiu Teodor Creţu, care a dăruit un coş de flori în semn de respect pentru valoarea tenorilor.

În aceeaşi seară a urmat un concert rock cu trupa Gafa, apoi băieţii de la Ca$$a Loco, cei care au prezentat evenimentele de pe pietonal, au lansat noul single „La Mall”.

Concursul Miss Bistriţa 2010, a adus pe scena de pe pietonal cele mai frumoase bistriţence, însă numai una a primit coroniţa. Juriul de specialitate, a cărui preşedinte a fost scriitoarea Elena M. Cîmpan, din care au făcut parte oameni avizaţi, a dat notele la vedere, astfel încât să nu fie nici o suspiciune în privinţa corectitudinii votării. Primăria a fost reprezentată de purtătorul de cuvânt Mihai Ruşti. În prezentarea lui Mihai Berbunschi, cel care s-a ocupat anul acesta de organizarea concursului din partea Centrului Cultural Municipal, fetele au avut de parcurs trei probe, de la ţinuta de zi, la costum de baie şi rochiile de seară, din colecţia Tina Style. În urma adunării punctajului Bianca Cardan, a fost desemnată cea mai frumoasă bistriţeancă a anului 2010, fiind încoronată de Miss World România 2010, Loredana Salanţă. Locul I a constat intr-o diplomă şi 1000 lei, locul II, ocupat de Bianca Svinti, a primit 600 de lei, iar locul III, primit de Paula Cherhaţ, a constat în 400 de lei. Premiu de popularitate, primit de Denisse Andor, a constat într-o rochie oferită de Tina Style. Miss Symphony a fost declarată Bianca Şvinţ, toate cele 10 concurente primind cursuri gratuite din partea managerului Lucia Cotul la Aerobic Fitness Club Symphony, acces de la baza de agrement Lac din partea Roxanei Şomedean, bijuterii din argint de la managerul Pharaon, Fabiola Mureşan. Un punct spsrte l-a constituit momentul oferit de coregraful Emila Cotul-zumba, un nou curent la Bistriţa. Emila Cotul de la Agenţia de fotomodele Symphony a fost şi cea care a avut grijă de coregrafia candidatelor la miss.

Concertul de muzică rock „Prefix 990” a încălzit atmosfera pentru trupa Parlament, cu a lor şlagăre. Paula Seling şi Ovi & The Band, câştigătorii locului III la Eurovision, au fost cei care pri8ntr-un recital de calitate au încheiat în forţă Zilele Bistriţei din acest an. Spectacol urmărit de peste 5 mii de bistriţeni.

„Consider că a fost una dintre cele mai reuşite ediţii. Spectacolele de pe cele două scene au dat posibilitatea ca fiecare cetăţean să-şi aleagă muzica dorită. Pe pietonal am avut muzică decentă cu preponderenţă spre aspectul clasic şi muzică de tineret. La Viişoara am avut spectacole de varietăţi, unde muzica uşoară a fost îmbinată cu dansul modern şi elemente de modă. Folclorul a fost şi de acestă dată la rang de cinste, ansamblurile fiind aplaudate de mii de spectatori. O ediţie reuşită şi prin mitingul aviatic, pas important pentru un viitor aeroport. Ce frumos este să vezi oraşul de sus”, ne-a declarat prof. dr. Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal bistriţa, unul dintre coordonatorii Zilelor Municipilui.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5