Gala Folclorului din Transilvania, la Palatul Culturii

Al. C. Miloş

Sâmbătă, la Palatul Culturii din Bistriţa a avut loc „Gala Folclorului din Transilvania” pentru sărbătorirea Zilei Europei – 9 mai!
În holul Palatului Culturii a fost vernisată o expoziţie dedicată Zilei Europei cu date şi informaţii despre Uniunea Europeană, compusă din 28 de ţări şi care cuprinde 500 de milioane de locuitori, de europeni!
Gala Folclorului din Transilvanmia a fost organizată de Asociaţia Naţională de Folclor din România şi de către Palatul Culturii din Bistriţa, în speţă de directorul acestuia, prof. dr. Dorel Cosma, care este şi preşedintele IGF – Federaţiei Mondiale de Folclor. La megaspectacolul folcloric au participat, pe scena Palatului Culturii din Bistriţa, ansambluri folclorice şi interpreţi din întreaga Transilvanie.
Evenimentul cultural a fost deschis şi salutat de primarul european al Bistriţei –ing. Ovidiu Creţu, şi de prof. dr. Dorel Cosma – directorul Palatului Culturii din Bistriţa. Să amintim că la inaugurarea Palatului Culturii au fost prezenţi Dumitru Fărcaş şi Sava Negrean Brudaşcu.
Ropote de aplauze prelungite au acompaniat, dintr-o sală de spectacole arhiplină până la refuz, ansamblurile folclorice şi interpreţi de marcă ai folclorului românesc, timp de 3 ore.
Pe scena elegantă şi generoasă şi pe un ecran filmic, au evoluat, cu profesionalism şi talent, reprezentanţi ai tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti din Transilvania: ansamblurile folclorice „Cununa de pe Someş” – coregraf Teodor Puşcaş şi „Balada” – coregraf Ioan Simionca, acompaniamentul muzical fiind asigurat cu succes de formaţiile muzicale reunite ale celor două ansambluri, cu cunoscuţii dirijori Sorin Joldeş şi Ştefan Onighi.
Prezentarea megaspectacolului folcloric a fost asigurată, cu talent actoricesc şi profesionalism, de către Doris Gîţa. Regia spectacolului aparţine prof. dr. Dorel Cosma. Dintre interpreţii de marcă ai folclorului românesc remarcăm pe Cristian Pomohaci – care i-a mulţumit public directorului Dorel Cosma pentru faptul că a fost printre primii care i-au promovat talentul de cântăreţ, apoi Ovidiu Homorodean, din Hunedoara, soliştii de la cele două ansambluri ale Centrului Cultural Municipal – „Cununa de pe Someş” şi „Balada” – Petre Petruse, Mărioara Sighiartău, Elena Rusu, Anton Todică, Ionela Lechinţan, Paul Ban, Teodora Simionca, Cristina Scurtu, Cornelia Hoha, Larisa Bozbici, Alexandra Turcu şi Mălina Pop.
Au mai evoluat entuziasmant Ansamblul folcloric „Bârgăul”, grupul „Coroniţa” din Solovăstru, jud. Mureş şi Grupul „Trişcaşii” din Leşu Ilvei.
Tradiţiile româneşti au fost aduse în sufletele şi inimile spectatorilor cu cântece şi dansuri de pe Valea Someşului, de pe Şieu şi Valea Bârgaielor, coloritul costumelor populare, bogate şi divers ornate fiind proiectate şi pe un ecran scenic uriaş, întregind astfel spectacolul de horă şi de sărbătoare.
Şi următoarele ediţii ale „Galei Folclorului Transilvan”, credem noi, că vor fi reuşite, aşa cum a fost aceasta, la care am fost şi noi spectatori şi observatori.
Merită felicitări, pentru iniţiativă, directorul Palatului Culturii – prof. dr. Dorel Cosma şi întreg colectivul de slujbaşi ai Palatului Culturii, cât şi primarul european al Bistriţei . ing. Ovidiu Teodor Creţu, pentru susţinere. Spectacolul a fost mediatizat prin televiziuni şi posturi de radio.
Ziua Europei a fost sărbătorită la Palatul Culturii din Bistriţa printr-o expoziţie edificatoare şi prin această „Gală a Folclorului Transilvan”, o reuşită artistică în arta spectacolului folcloric, ce se înscrie în spiritul european al multiculturalităţii şi afirmării valorilor tradiţionale şi naţionale ale celor 28 de ţări ce compun Uniunea Europeană, adică visul Europei unite!
Iar „Imnul Europei” – Oda bucuriei – a marelui Beethoven a răsunat biruitoare, ca o lumină eternă a iubirii oamenilor de pe Terra, într-o primăvară cosmică şi în Bistriţa Europeană în România Europeană!

Comentarii

10/05/16 17:36
FAA

''Iar „Imnul Europei” – Oda bucuriei – a marelui Beethoven a răsunat biruitoare'' Domnule Milos Imnul Europei ( Oda bucuriei) a rasunat...BIRUITOR! Sau cum naiba este romaneste? Dar daca Oda este in paranteze acordul este cu...IMNUL!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5