Galaţii Bistriţei: Experienţa celui mai longeviv primar, îmbinată cu elanul noului viceprimar

Comuna Galaţii Bistriţei este administrată de unul dintre cei mai longevivi primari – Vasile Găurean, aflat la al şaptelea mandat (la finalul acestuia va împlini 70 de ani, şi ca atare, se va retrage la Herina) şi cel mai tânăr viceprimar – Vasile Mihai Vermeşan, aflat în funcţie de la alegerile din iunie 2016, cei doi - experienţă-maturitate plus tinereţe şi dorinţă de acţiune – constituie motorul care face ca această unitate administrativ-teritorială să fie catalogată printre cele mai bine gospodărite din judeţ.
Primarul era plecat pe teren împreună cu mai marii drumurilor naţionale (la data documentării noastre), iar vicele, după ce şi-a terminat munca la „sediu”, a luat-o prin comună urmărind agendă zilnică stabilită.
Şi din biroul primarului îţi dai seama, la o primă vedere, că proiectele aflate în derulare sau în curs de pregătire constituie o prioritate. Şi realitatea din teren confirmă acest lucru. Şi sunt multe şi, an de an, la zestrea edilitară se mai adaugă câte un obiectiv. Să le enumerăm doar pe cele mai importante: modernizare străzi, în special în Galaţii Bistriţei şi în Dipşa, pe o lungime de 5,4 km; un proiect pentru canalizare şi staţie de epurare în comună, fiind deja semnată finanţarea; modernizarea sediului primăriei; o grădiniţă nouă în localitatea Dipşa; sunt pregătite documentaţiile pentru construirea în Galaţii Bistriţei a unui dispensar medical rural. În privinţa sectorului de învăţământ, amintim despre reabilitarea Şcolii Gimnaziale „Grigore Herineanu” din Galaţii Bistriţei, o şcoală nouă în localitatea Herina şi, cum spuneam mai înainte, grădiniţa din satul Dipşa. Pentru centrul de comună se are în atenţie reabilitatea căminelor culturale.
Drumurile agricole de exploataţie au fost şi continuă să fie o prioritate pentru executivul local. Am avut curiozitatea să parcurg, cu Loganul, unul dintre acestea, din Dealul Hagăului până la intersecţia cu drumul judeţean către Lechinţa. O zonă foarte frumoasă, drumul asfaltat, marcat, cu şanţuri şi podeţe este un fel de Trans-Herina. La ora actuală, sunt 12 km de asfalt pe astfel de drumuri. Şi acţiunea continuă. Se are în vedere modernizarea a încă 11,4 km drumuri agricole de exploataţie ce facilitează accesul la suprafeţele agricole din comună, suprafeţe de peste 400 hectare. Aş aminti doar câteva: Târg Hagău, tronson I şi II, După Moară, Valea Viilor, Sub Sat, Podereiul Mic, Sub Aluniş etc.
Se apropie primăvara, aşa că satele, gospodarii acestora vor fi antrenaţi la campania de curăţenie, înfrumuseţare şi primenirea spaţiilor ambientale. S-a şi început curăţenia pe aliniamentele DJ 15A, a DN până la Teaca, pe drumul Tonciului. Pentru modernizarea drumului Sângeorzu Nou – Tonciu s-a ajuns la etapa licitaţiei pentru desemnarea câştigătorului. S-au modernizat şi se află în plină acţiune curăţirea străzilor, a şanţurilor din localităţi şi din afara acestora. De asemenea, un important obiectiv îl constituie şi întreţinerea Monumentului Eroilor din centrul satului Galaţii Bistriţei.
Este de menţionat şi sprijinul pe care administraţia locală îl acordă cultelor religioase. Să amintim că există un proiect vizând: restaurare, revitalizare şi promovarea identităţii culturale a Bisericii Ortodoxe din localitatea Dipşa, monument istoric, categoria B, la care mai putem adăuga sprijinul pentru unele lucrări ce ţin de buna funcţionare a bisericilor din comună.
Implementarea proiectelor noi, continuarea celor existente, campania vizând curăţenia de primăvară sunt obiectivele aflate pe agenda primarului, a viceprimarului şi a consilierilor locali şi, deopotrivă a locuitorilor comunei, comună care, cu siguranţă, se va înscrie şi în acest an printre cele mai primenite comune din judeţ.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5