Galeria CONCENTRIC a marcat printr-un spectacol vizual și o degustare de vinuri un an de la prima expoziție de pictură într-un spațiu privat din Bistrița

 

 

Marin Ecedi și echipa sa de la Transilvania Print au dovedit și în această seară că există  professionalism și oameni de calitate  în marketingul cultural în special în cel al artelor vizuale.

La exact un de la organizarea primei expoziții de pictură într-un spațiu care aparține unei organizații private, aici fiind vorba de Galeria ”Concentric”, Marin Ecedi, Mircea Oliv și echipa de la Transilvania Print, au venit cu un nou concept, cel puțin pentru piața bistrițeană de resort: vernisarea unei expoziții de pictură în și după o degustare de vinuri special și prezentate de un oenolog cu ”staif”, clujeanul Darius Pripon.

Dacă degustarea de vinuri va face obiectul unui alt reportaj, expoziția vernisată în această seară a adus pe simezele ”Concentric”  lucrările artistei Doinei Mihăilescu, despre care criticul de artă, Mircea Oliv a spus următoarele:  Doina Mihăilescu este  capabilă să reflecte latura invizibilă a lumii şi „puterea de a face să apară în vizibil expresia “octavă” care palpită înlăuntrul vizibilității”, precum mărturiseşte chiar autoarea. Astfel, nuclee tematice trimit la personajele sacre ale creştinismului şi propun o reinterpretare în cheie deopotrivă premodernă, modernă şi postmodernă a artei sacre, aşa cum se manifestă ea în icoană şi în fresca bisericilor răsăritene”.

Expoziţia  cuprinde, într-un amplu spectacol vizual, cele mai recente lucrări realizate de artistă, reunite în opt serii cu titluri sugestive pentru tipul de abordare şi pentru preocupările autoarei: „Stâlpnicii”, „Chipul isihast”, „Îngerul Învierii”,  „Iov”, „Crinul pustiei”, „Maria Egipteanca”, „Dansul Îngerului”, „Ultima noapte a lui Ignatie Teoforul”, „Sufletul pentru 10 zile” şi „Desenele cu ochii închişi”.

Doina Mihăilescu s-a născut pe 20 ianuarie 1953 la Reşiţa, este pictor şi restaurator, profesor universitar doctor la Facultatea de Arte şi Design, Catedra de Pictură-Restaurare din Timişoara. Artista s-a remarcat de-a lungul timpului printr-o activitate pedagogică şi artistică impresionantă, materializată în numeroase expoziţii personale în ţară şi peste graniţe, precum şi prin participarea la prestigioase expoziţii de grup. Doina Mihăilescu, membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, trăieşte şi activează la Timişoara.

      

„Nu sunt un autor care idealizează neapărat ordinea premodernă. Știu însă că această ordine este adânc îngropată  în memoria colectivă. Asta se datorează „așezării” pe care o are premodernul dar și  lipsei conștiinței sale critice și metatextuale … Noi, astăzi, trăim sub presiunea iconoclastă a demitizărilor. Trăim într-o lume care reduce sacramentele la alegorie, desființează sfânta tradiție și nu înțelege setul de simboluri care au structurat și continuă să structureze “gramatica”  modului nostru de a fi şi astăzi în lume . După credința mea suntem în continuare în proporții diferite deopotrivă premoderni, moderni și postmoderni, având mentalități și valori culese din toate dimensiunile timpului istoric. Marea mea problemă ca postmodern e tocmai concilierea acestor apartenențe multiple ţinând totuși seama de Marele Cod biblic”.

      

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5