Gavril Istrate în evocări

Norocoşi sunt cei care au oameni care să le păstreze vie memoria dedicându-le cărţi. Lingvistul Gavril Istrate, cel care era numit decanul de vârstă al filologilor români, este portretizat într-un volum coordonat de Mircea Daroşi, apărut la Editura Mesagerul, cu sprijinul financiar al Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”. Pentru modul în care a fost gândită, cartea a fost premiată de către Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud.
Născut în 1914, Gavril Istrate s-a stins din viaţă cu doar o lună înainte de a împlini 100 de ani. Profesor renumit al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din iaşi, Gavril Istrate a fost şi un om apropiat de meleagurile natale ale Neposului, dar şi un bun creştin, spunând mereu „nu-mi pare rău că am îmbătrânit, aş fi vrut să rămân mereu tânăr, ceea ce nu se poate, dar sunt bucuros că las ceva în urma mea şi pot spune că n-am trăit degeaba”. Şi, într-adevăr, nu a trăit degeaba, Gavril Istrate fiind un filolog şi un lingvist de renume, bucurându-se de aprecierea colegilor, de catedră şi a oamenilor de cultură din întreaga ţară.
Mircea Daroşi nu este la prima carte dedicată ilustrului cărturar, în 2013 editând lucrarea „Gavril Istrate – decanul filologilor români”, un pios omagiu adus vieţii şi operei omului de cultură.
Cartea cuprinde evocări ale unor oameni care l-au cunoscut pe filolog, dar şi opinii critice şi interviuri legate de opera acestuia. Impresionează şi cuvintele de rămas bun care au fost rostite după trecerea sa la cele veşnice de către cei apropiaţi. Timp de 19 ani, Gavril Istrate a fost decanul Facultăţii de Litere din Iaşi şi şef de catedră, a făcut parte din zeci de comisii pentru licenţă şi a coordonat 33 de lucrări de doctorat. Cercetătorul Gavril Israte şi-a pus amprenta asupra filozofiei şi lingvisticii ieşene, întreprinzând, în mod sistematic, anchete dialectice în diferite zone ale ţării, în urma cărora a întocmit câteva lucrări de referinţă, amintind aici „Graiul satului Nepos”. A scris sute de studii şi articole de istorie literare, multe dintre ele aflându-se acum în colecţia lui Mircea Daroşi.
Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud, în semn de respect pentru ceea ce a făcut în acest domeniu, va reedita volumul „Studii eminesciene”. Cu siguranţă, Gavril Istrate este un intelectual al ţinutului năsăudean, de-a lungul anilor, începând cu 1935, când debutează în revista „Vatra” din Năsăud cu articolul „Panait Istrati”, şi până în ultima clipă a vieţii, adunând în studiile sale adevărate repere lingvistice care ne vor rămâne moştenire peste timp.
Gândurile de la aniversarea a 65 de ani, semnate de G. Ivănescu, membru corespondent al Academiei Române, prof. dr. Al. Andriescu, prof. dr. Vasile Arvinte, cele de la 70 de ani semnate de Dan Mănucă, la 75 de ani – C. Dimitriu, la 80 de ani – Vasile Badiu şi academician Cristofor Simionescu de la Academia Română, la 85 de ani – Alexandru Husar, la 95 de ani - Constantin Anghel, în revistele celebre ale vremii, precum şi în studiile universitare oglindesc preţuirea şi activitatea unui om care a însemnat mult pentru cultura românească. „Sunt o solie din Patria lui Coşbuc”, spunea mereu, în interviurile sale, Gavril Istrate, cel care spune despre Garabeti Brăileanu că a fost figura cea mai luminoasă din câte personalităţi a cunoscut în Universitatea Iaşi. De altfel, printre amintirile sale cele mai dragi sunt clipele petrecute alături de Liviu Rebreanu, Mihail Sadoveanu, George Călinescu şi, bineînţeles, profesorul său, Garabeti Brăileanu.
Din cartea scrisă de Mircea Daroşi redescoperim pe ilustrul Gavril Istrate, cel care şi-a dedicat întreaga viaţă carierei de dascăl, cercetării filologice şi lingvistice. Suntem de acord cu Mircea Daroşi, cel care spune: „Drumul vieţii sale a fost luminat din interior prin realizări de ordin spiritual, care au intrat în patrimoniul nostru cultural şi l-au făcut un model referenţial, demn de respectul contemporanilor”. Felicitându-l pe Mircea Daroşi, fiind printre cei care au propus volumele sale cu Gavril Istrare la acordarea premiilor SS BN, suntem convinşi că acest demers va fi peste timp o bună carte de vizită pentru activitatea lui Gavril Istrate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5