Gazele pentru companii se scumpesc mai repede, dublu faţă de planul iniţial

Sursa:digi24.ro

Gazele pentru industrie s-ar putea scumpi mult mai repede, decât calendarul iniţial. Majorarea care ar fi trebuit să se întindă pe doi ani va avea loc într-unul singur, scrie digi24.ro.

Scumpirea gazului pentru companii ar putea fi de 36%, anul acesta, dublu faţă de cât era prevăzut iniţial. Efectele se vor vedea imediat în preţurile alimentelor, hainelor şi încălzirii termice.

După vizita FMI, autorităţile au primit sarcina de a vinde la licitaţie jumătate din gazele naturale extrase din România.
Cum Romgaz şi Petrom îşi împart producţia de gaze, concurenţa dintre cei doi va duce la creşterea preţului mult mai repede decât era prevăzut iniţial.

„Cei doi mari campioni producători de gaze naturale se vor duce spre preţuri relativ egale. În acest ritm, s-ar putea ca într-un an de zile piaţa să fie complet liberalizată. Datele ne indică că ar putea să fie între 330 şi 350 de dolari pe mia de metri cubi”, a declarat Silvia Vlăsceanu, director executiv Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie, citată de digi24.ro

Potrivit calendarului, preţul gazelor naturale pentru industrie trebuie să crească în paşi mici până în octombrie 2014. Dacă autorităţile vor decide scoaterea la licitaţie a gazelor, atunci liberalizarea s-ar putea încheia anul acesta. Adică, până la sfârşitul anului am putea avea o creştere de 36% în loc de 18 procente.

Autoritatea de Reglementare în energie spune că măsura nu îi va afecta direct pe consumatorii casnici.

„Pentru consumatorii casnici nu, pentru că ei sunt în zona reglementată și se vor duce cu prețurile stabilite prin memorandum, cele etapizate până în 2018. Pentru piața liberă s-ar putea să crească mai repede”, a declarat Nicolae Havrileţ, preşedinte ANRE.

Cu toate acestea, o accelerare a scumpirii gazului pentru industrie ar putea duce la disponibilizări în fabricile dependente de gaze, cum ar fi cele din metalurgie, petrochimie sau producătorii de îngrăşăminte. În plus, preţurile la alimente şi îmbrăcăminte ar urma să se majoreze şi ele mult mai repede.

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]