George Coșbuc , sărbătorit și la Beclean

După ce personalitatea poetului a fost evocată în mai multe localități din județul său de proveniență, George Coșbuc a fost sărbătorit și la Beclean, la împlinirea a 150 de ani de la nașterea sa, printr-o manifestare culturală organizată luni, 19 septembrie 2016, de Parohia Greco-Catolică „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, în colaborare cu Catedrele de limba și literatura română de la Școala Gimnazială ,,Grigore Silași” și de la Colegiul Național ,,Petru Rareș” din localitate. După cuvântul de salut din partea protopopului Felician Neagoș, programul a început în biserica parohială cu un tedeum și a continuat cu mai multe prezentări tematice în oratoriul recent construit: “George Coșbuc – poet al plaiurilor năsăudene și bistrițene”, “George Coșbuc, fiu al Bisericii Române Unite, Greco-Catolice” (preot Alin Cândea), “Fețele poeziei coșbuciene” (profesor Ion Radu Zăgreanu), “George Coșbuc sau lirismul pragurilor” (Editura ,,Școala Ardeleană”, 2016, ediția a IV-a, lucrare expusă de prof. Andrei Moldovan), “Contextul istoric în care a trăit George Coșbuc” (prof. Filip Florian). Elevi din clasa a VI-a au recitat versuri cu tematică descriptivă din lirica lui George Coșbuc în cadrul momentului poetic ,,Zările, de farmec pline”, iar Andreea Sidor, Mădălina Simișdean, preotul Felician Neagoș și învățătoarea Liuța Zăgreanu au cântat pe versurile poetului sărbătorit.
Evenimentele omagiale au continuat în aceeași notă și în cadrul școlar organizat marți, în pauza mare, la Școala Gimnazială “Grigore Silași” Beclean.
"Poezia sa aparține patrimoniului cultural național și, deși este considerat un poet care a scris poezii care se recitau la serbările școlare sau populare, creația sa îl recomandă drept un autor clasic al literaturii române, un om cu un gust literar desăvârșit și un autor canonic, care nu poate lipsi din manualele școlare nici în ziua de azi. A dus, de asemenea, o prodigioasă activitate de iluminare a țăranilor, e un precursor al mișcării poporaniste și un tehnician desăvârșit al prozodiei, folosea o gamă foarte variată de picioare metrice și de ritmuri, de la cele ale poeziei populare la terza rima. A dat o versiune completă a operei lui Dante," Divina comedie". A tradus foarte mult din lirica străină și a adaptat prin localizare la sufletul și mediul țărănesc "Eneida" și "Odiseea" ("Iliada" a fost tradusă de contemporanul său, George Murnu) și a introdus specii ale poeziei orientale, cum ar fi gazelul, în poezia română. Toate aceste calități îl recomandă pentru poziția pe care o ocupă, de autor clasic, dar mai ales simțul echilibrului și faptul că a scos în evidență partea solară, idilică, a sufletului țăranului român." - arată Wikipedia în prezentarea generală a autorului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5