Giorgiana Suciu a debutat în Revista Caiete Silvane

            După ce am aflat că Giorgiana Suciu a publicat o proză proprie în revista Caiete Silvane, de la Zalău, numărul din ianuarie 2019, ca urmare a primirii Premiului acestei reviste la Festivalul Național de Literatură de la Cicârlău, decembrie 2018, am rugat-o pe Giorgiana să ne împărtășească starea care o încearcă. Nu a ezitat și ne-a spus: „Mă bucur că am avut ocazia să debutez în revista Caiete Silvane. M-am simțit onorată când am citit recenzia textului meu și apreciez bunăvoința și străduința cu care am fost tratată. E un pas mare pentru mine și sunt foarte recunoscătoare poetului Viorel Mureșan și redacției revistei Caiete Silvane!”.

            Giorgiana Suciu este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național Liviu Rebreanu, Bistrița, și membră (de 8 ani) a cercului literar de la Palatul Copiilor din Bistrița. În decursul anilor, a obținut mai multe premii literare, iar în anul școlar 2017-2018 a primit Mențiune la Saloanele Liviu Rebreanu, Concursul Național de Proză, Bistrița, și Premiul I la Concursul Regional „Scrisori de mai”, Bistrița. A fost publicată în antologiile creative Zece teme și-un poem, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2012, Dulce Inspirație, Editura Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca, 2015 etc., în revista școlară Pretexte și în suplimentul Mesagerul literar și artistic. A citit proză și-n cadrul cenaclului Clepsidra de la Dej, e implicată în întâlnirile Cenaclului George Coșbuc, Bistrița.

            Fiind una dintre colegele ei, pot spune că, oricând ne citea un fragment de proză, eram numai ochi și urechi; la fel și ceilalți colegi. Creația sa publicată, „Ochi de nasturi”, m-a purtat pe aripile poveștii de la început până la final. Analiza acestei proze, realizată de poetul Viorel Mureșan, în paginile revistei Caiete Silvane, e edificatoare: „Ochi de nasturi e o proză tensionată, cu planuri narative ce se intersectează halucinant, trama evoluând de la habitatul auster, spre un carnaval alegoric și de la dialogul domestic, la detalii de analiză psihologică. Protagoniștii: doi tineri problematici, un cuplu în perspectivă, destul de sofisticați pentru a ține cititorul într-o cathartică așteptare”.

            Vă dorim lectură plăcută a acestui număr din Caiete Silvane, unde au fost publicați, alături de Giorgiana Suciu, și alți tineri promițători, printre care: Toni Chira, Marius Florea, Ion Pițoiu etc., dar unde e prezent cu un grupaj de versuri bilingv (româno-italian) și poetul Menuț Maximinian, în traducerea Liviei Mărcan, și unde Iacob Naroș recenzează romanul lui Icu Crăciun, „Când vor înflori mălinii”, apărut la Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, la sfârșitul anului 2018.

Ioana Valea, clasa a VII-a

Jurnalism, Palatul Copiilor Bistrița

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5