„Glanetaşul”din Agrieş, la Idicel Pădure

înv. Floare Pop

În satul Idicel Pădure, comuna Brâncoveneşti, jud. Mureş, a avut loc a XV-a aniversare a Muzeului “Amintiri din Strămoşi”. Anul acesta a fost o ediţie culturală deosebită, datorită doamnei Rafila Moldovan, iniţiatoarea acestui eveniment, care a reuşit să ridice, prin forţe proprii, un monument în cinstea celor trei eroi din familia sa: Pui Mihail (tată), Moldovan Vasile şi Covrig Dumitru, care s-au jertfit în cel de-al doilea război mondial la Cotu Donului, în 1944.
Acţiunea a început cu slujba de sfinţire a monumentului, oficiată de patru preoţi, după care au luat cuvântul primarul comunei Brâncoveneşti, Ordog Ferencz, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, preotul din Idicel Sat şi Rafila Moldovan.
Ca în fiecare an, s-a desfăşurat şi un spectacol folcloric susţinut de “Urmaşele dacilor” din Serbeni, Mureş; Andrei Romanica, „Cununa” din Solovăstru (MS), Ansamblul maghiar din Brâncoveneşti (MS), Ansamblul „Eugen Nicoară” al Casei de Cultură Reghin, Florina Oprea, Raluca Bogătean care a şi prezentat invitaţii, Maria Butilă şi grupul folcloric „Glanetaşul”din Agrieş.
La invitaţia doamnei Rafila Moldovan, grupul „Glanetaşul” a participat cu mare drag, prezentând în faţa publicului cinci cântece de pe Valea Ţibleşului interpretate de solistele Maria-Cristina Gherghel, Monica Rus din Vălenii Lăpuşului, Maramureş, încheind cu o suită de jocuri populare interpretate la ceteră de Dănuţ Rus, la care s-au prins în horă majoritatea celor prezenţi.
Doamna Rafila Moldovan este o adevărată comoară pentru sat, comună, judeţ şi tară pentru că are foarte multe calităţi; a înfiinţat în ograda dumneaei Muzeul „Amintiri din strămoşi”, este meşter popular, rapsod popular, dar şi poet popular, păstrând cu sfinţenie şi ducând mai departe obiceiurile şi tradiţiile participând la foarte multe acţiuni culturale, atât în ţară, cât şi în străinătate.
O felicit din tot sufletul, dorindu-i multă sănătate şi putere de a duce mai departe şi de a împărtăşi comorile cu care a fost înzestrată.

test2

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]