Farfuria de sănătate

Greutăţile copiilor noştri

Autor: Dr. Mădălina Indrie, medic specialist Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice

www.nutritiecluj.ro

Epidemia de obezitate care ia amploare pe tot mapamondul este un lucru îngrijorător. Dar mai îngrijorător este faptul că incidenţa obezităţii creşte în rândul copiilor. Un copil grăsuţ, pe lângă toate riscurile la care este expus în copilărie şi adolescenţă (diabet zaharat tip 2, ateroscleroza precoce, problemele psihologice şi de inserţie socială aferente unei greutăţi mai mari) va fi condamnat ca adult să ducă o luptă continuă cu kilogramele.

În războiul împotriva obezităţii copiilor, pe prima linie a frontului sunt părinţii. Părinţilor le revine sarcina dificilă de a superviza accesul copiilor la multiplele alimente obezogene şi lipsite de valoare nutritivă existente în zilele de astăzi pe piaţa alimentară. Părinţii trebuie să fie conştienţi de puterea exemplului pe care îl dau copiilor, trebuie să le fie aproape, să-i determine şi să-i susţina pe copii în încercările de a ajunge la o greutate optimă. Pentru aceasta, informaţia, ajutorul specializat au un rol foarte important, apoi determinarea, perseverenţa şi răbdarea sunt lucruri cu care să se înarmeze părinţii.

Forurile superioare vin în ajutor cu sfaturi, îndrumări şi instrucţiuni. Spre exemplu, pe site-ul Asociaţiei Europene pentru Studiul Obezităţii s-a publicat în anul 2011 un “Ghid practic pentru părinţii copiilor cu probleme de greutate”. Voi sublinia câteva idei importante, ghidul se poate citi în întregime în limba engleză pe site-ul http://www.easo.org/images/FINAL_EASO_COTF_Parental_Guide.pdf.

În Europa, 20% dintre copii au probleme de greutate. Viaţa se complică pentru un asemenea copil. Nu va putea alerga fără să gâfâie, astfel nu va ţine pasul cu ceilalţi copii în cadrul jocurilor, alegerea hainelor va fi mai complicată, va fi ţinta batjocurii celorlalţi copii. Toate acestea plus problemele de sănătate care pot apărea, plus dificultatea de a-şi accepta propria imagine corporală, pot avea consecinţe grave. De aceea trebuie intervenit cât mai precoce.

Principiul de bază nu este scăderea în greutate ci menţinerea acesteia sau încetinirea ratei câştigului ponderal, concomitent cu asigurarea unei creşteri şi dezvoltări normale. Adică o creştere în înălţime normală concomitent cu stagnarea ponderală.

Schimbările în stilul de viaţă nu sunt uşoare. Necesita timp, răbdare şi trebuie făcute cu paşi mărunţi. Cheia successului este alcătuită din schimbări mici şi din propunerea unor ţinte realizabile.

Mişcaţi-vă împreună cu copilul. Organizaţi activităţi la care să participe toată familia. În felul acesta realizaţi două lucruri: mişcarea, activitatea fizică şi petreceţi timp cu copilul dumneavoastră. Limitaţi timpul petrecut în faţa televizorului şi calculatorului la o oră pe zi. De asemenea, evitaţi să luaţi masa în faţa televizorului pentru că distrage atenţia de la senzaţia de saţietate. La masă, creaţi o atmosferă relaxată, de buna-dispoziţie, e un moment preţios pentru toata familia de a fi laolalta. Nu forţaţi copilul în nici un fel în ce priveşte mâncarea; nu este obligatoriu să mănânce ce nu-i place şi nici să termine tot din farfurie; la orice aliment poate fi găsit un altul care să-l înlocuiască, echivalent din punct de vedere nutritiv. Încurajaţi-l să încerce alimente noi, stimulaţi-i curiozitatea gustativă.

De asemenea, învăţaţi-l senzaţiile de foame şi saţietate; faceţi diferenţa între o poftă şi foame adevărată. Copiii au nevoie uneori de gustări între mese, de asemenea, au nevoie şi de gustul de dulce. Însă fiţi inventivi! Gustul dulce nu e dat numai de zahăr, miere şi dulciuri concentrate, ci şi de fructe. Folosiţi-le în combinaţie cu cereale sau cu lactate pentru a obţine gustări sănătoase, nutritive şi cu mai puţine calorii.

Atenţie la porţiile copiilor! Ar trebui să fie mai mici decât cele ale adulţilor. Folosiţi pentru copii farfuriile de desert. Apoi aşteptaţi 5-10 minute între felul întâi şi felul doi şi întrebaţi-l dacă încă îi mai este foame.

Fiţi alături de el! Tachinările copiilor şi marginalizarea de către aceştia nu sunt usor de suportat la vârsta aceasta. Uneori pot lăsa traume psihologice cu urmări grave pe termen lung. Invăţaţi-l să le facă faţă, să le gestioneze. Un psiholog specializat poate ajuta foarte mult aici.

Ascultaţi-l, lăudaţi-i calităţile şi realizările, nu-l criticaţi în ce priveşte greutatea, spuneţi-i că îl iubiţi indiferent ce se întâmplă, fiţi prietenul lui!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5