Guvernul schimbă în regim de urgenţă Codul Fiscal pentru a lăsa primarii să decidă indexarea taxelor

Guvernul va modifica din nou Codul Fiscal, în regim de urgenţă, prin introducerea unui singur articol care stabileşte că primarii sunt cei care hotărăsc cu privire la aplicarea indexării impozitelor şi taxelor locale în raport de evoluţia inflaţiei din ultimii trei ani.
Noua prevedere va fi introdusă de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă ce urmează să fie aprobată în perioada imediat următoare.
,,În prezent, în concordanţă cu prevederile din Codul fiscal, nivelul impozitelor şi taxelor locale se indexează o dată la trei ani, ţinând cont de evoluţie ratei inflaţiei de la ultima indexare. Prin această modificare, autorităţile deliberative ale administraţiei publice locale decid cu privire la aplicarea indexării, începând cu anul următor intrării în vigoare a hotărârii Guvernului”, se arată în documentul obţinut de Mediafax.
În urmă cu o săptămână, Guvernul a decis că nivelul taxelor locale prevăzute în grilă creşte pentru anul viitor cu 16,05% ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, potrivit legii, precizând că, faţă de suma rezultată, autorităţile locale pot decide o creştere sau o scădere într-o marjă de 20%.
Executivul estima că, în urma aplicării acestei indexări, veniturile bugetelor locale vor creşte cu 527,73 milioane lei.
Conform Codului Fiscal, impozitele şi taxele locale sunt indexate o dată la trei ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima modificare. Ultima actualizare a taxelor şi impozitelor locale a fost aplicată începând cu anul 2010.
La rândul său, premierul Victor Ponta declara că Guvernul nu face decât să comunice autorităţilor locale rata cumulată a inflaţiei dar nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot reduce taxele cu 4% sau le pot majora cu maximum 36%.
Ponta a mai afirmat atunci că nu va publica în Monitorul Oficial hotărârea de guvern privind actualizarea taxelor locale cu inflaţia până nu se va înţelege foarte clar că Guvernul nu măreşte aceste taxe, iar actualizarea cu rata inflaţiei se poate face doar de către autorităţile locale, dacă doresc.
Până la acest moment, hotărârea privind indexarea taxelor locale nu a fost publicată în Monitor.

Comentarii

23/12/12 10:19
Carcotasul

In ce "Lege... se da dreptul unui Guvern, sa schimbe anumite dispozitii prevazute intr-un "COD" ( fiscal si financiar de asta data )... (codurile, fiind legi cu putere imediata in rang, dupa Constitutia tarii...) ? De cand o "Lege ( sens larg...) se poate schimba cu Ordonante de Guvern ? Eu stiam ca prin OG-uri, se reglementeaza domenii care nu sunt prevazute in alte acte normative si au caracter de urgenta, pana la intrunirea Legislativului, pentru a "face " o lege intr-un domeniu inca nereglementat, sau care doar organizeaza punerea in executare a unor Legi deja existente, nu de a le "modifica, adauga, sau... interpreta" ! Ca la noi, la nimeni. Problema este insa ca, absolut toti cei care s-au perindat pe la guvernare dupa Revolutie, au facut acest lucru, care este in contradictie cu principiile de drept comun in materie, sau poate am ramas eu " repetent"... (!?) Dupa cum se "schimba" legile , sau doctrinele juridice la noi... n-ar fi de mirare - motiv pentru care si "Lumea de afaceri Europeana"... cam evita sa mai vina si sa mai investeasca aici la noi...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5