Handbalista Lois Abbingh și o fundație din Budapesta, împreună cu CJ BN, pentru salvarea Bisericii din Jelna

Sportiva olandeză Lois Abbingh, în calitate de Ambasador UNICEF al Bunăvoinței, și o fundație din Budapesta, condusă de medicul psihiatru Kollar Tibor, vor lansa o campanie de strângere de fonduri  pentru intervenții, în regim de urgență, la Biserica Evanghelică din Jelna. Cei doi au fost prezenți joi după-amiază, la Bistrița, având o întâlnire cu staff-ul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Prezenţa lor la Bistriţa este una caritabilă, dorindu-şi să lanseze o colectare de fonduri care să sprijine conservarea şi reabilitarea monumentului Biserica Evanghelică de la Jelna. (…) Mi-am arătat disponibilitatea ca instituţia pe care o conduc, împreună cu Complexul Muzeal, să fim parteneri în acest proiect. Îmi doresc ca această acţiune de strângere de fonduri, lansată de fundaţie cu sprijinul lui Lois, să fie de succes atât la nivelul judeţului nostru, cât şi în celelalte zone unde vor încerca să găsească sprijin pentru acest proiect”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan.

Acesta a spus că în maximum 60 zile ar putea fi definitivată situaţia juridică a imobilului, iar ulterior s-ar putea interveni.

Am găsit o situaţie mai complicată, am făcut demersurile necesare pentr reglementarea documentelor, sper ca în maximum 60 zile să finalizăm procesul de întabulare a acestei biserici şi în etapa următoare să încercăm să găsim soluţii pentru conservare, în prima etapă. Din păcate, în documentul iniţial s-au produs mici greşeli, în actul de donaţia de la Consistoriul Evanghelic din Sibiu către Consiliul Judeţean. În momentul de faţă le reglementăm. Nu era prins şi zidul, doar o suprafaţă. Împreună cu cei de la OCPI reglementăm aceste lucruri, în a doua etapă, plenul Consiliului Judeţean va primi spre dezbatere un proiect de hotărâre  prin care acest monument va fi dat în administrarea Complexului Muzeal Judeţean, care va începe să facă toate demersurile pentru conservare”, a declarat preşedintele Moldovan.

Preşedintele CJ BN a menţionat că a fost studiată oportunitatea accesării unei finanţări europene, însă necesitatea intervenţiei în regim de urgenţă a determinat autorităţile să solicite sprijin şi de la nivel guvernamental, documentaţia fiind transmisă la Ministerul Culturii. Numai pentru prima etapă, pentru intervenţiile de urgenţă este nevoie de câteva zeci de mii de euro, pentru a proteja zona altarului bisericii unde este localizată şi acea lucrare presupusă a fi o copie a artistlui Giotto. Preşedintele Moldovan a adăugat că, în debutul intervenţiei, 50% din valoarea lucrărilor va fi suportată de către Consiliul Judeţean, iar 50% din fondurile atrase de partenerii străini.

Dr. Kollar Tibor, preşedintele fundaţiei maghiare al cărei obiectiv principal  este protejarea monumentelor istorice, a menţionat că şi-a îndreptat atenţia către judeţul Bistriţa-Năsăud  pentru că a găsit aici un patrimoniu bogat în biserici medievale. “În ceea ce priveşte Biserica din Jelna, această biserică nu este doar una foarte frumoasă, ci este şi o biserică foarte importantă datorită acelei fresce pe care am găsit-o. În ceea ce priveşte această frescă, poate fi o copie a renumitei lucrări de mozaic a lui Giotto din Basilica San Pedro din Roma. După cunoştimţele noastre, există doar 3 lucrări, 3 copii, în Italia şi în Franţa, la Strasbourg. Dacă după ultimele cercetări se dovedeşte că este într-adevăr autentică, ar putea să fie cea de a patra copie a mozaicului. Obiectivul nostru este să oprim distrugerea acestei biserici. Potrivit opiniei specialiştilor, a inginerilor, mai putem să intervenim maximum un an până se se distrugă de tot”, a punctat Kollar Tibor.

Nu în ultimul rând, sportiva din Olanda, care mai are doar câteva luni de jucat în România, a transmis că îşi doreşte să facă ceva pentru ţara noastră, pe lângă activitatea sa. “Doresc să fiu un bun ambasador al acestei lucrări şi să atrag atenţia publicului pentru acest obiectiv. Mă gândesc ca în afara activităţii sportive să încerc să fac şi ceva pentru România, să ajut şi mi-aş dori ca să aud lucruri bune despre evoluţia proiectului”, a precizat Loi Abbingh.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5