Hiperdia a pus în funcţiune primul RMN din Bistriţa-Năsăud!

Centrul de diagnostic imagistic şi laborator Hiperdia Bistriţa a pus în funcţiune primul RMN din judeţul nostru, în urma unei investiţii de circa un million de euro.
“Noua investiţie Hiperdia aduce un sprijin real sistemului sanitar al judeţului Bistriţa-Năsăud şi ale judeţelor limitrofe, deschizând posibilitatea efectuării unei largi game de servicii de rezonanţă magnetică, complementare celor de Computer-Tomograf, în beneficial tuturor pacienţilor din Bistriţa, atât celor spitalizaţi, asiguraţi prin sistemul public de sănătate, cât şi celor neasiguraţi”, susţine Octavian Lebovici, director general SC Hiperdia SA.
Potrivit acestuia, instalarea echipamentului RMN de ultimă generaţie - Siemens Magnetom Esenzza de 1,5 Tesla – a fost posibilă şi datorită sprijinului acordat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa.
Clinica Hiperdia Bistriţa a fost deschisă în 2009, prin punerea în funcţiune a Computerului Tomograf, în cei patru ani de funcţionare aici realizându-se mii de examinări care au contribuit la creşterea actului medical.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, a menţionat că o astfel de investiţie privată este binevenită, însă administraţia judeţeană va trebui să continue proiectele în domeniul sanitar.
“Ştiţi foarte bine că urgenţele şi investigaţiile de acest gen, oamenii nu le puteau face decât la peste 100 kilometri distanţă, la Târgu Mureş sau Cluj-Napoca. La propunerea directorului general al firmei, dl. Lebovici, am răspuns pozitiv împreună cu staff-ul Spitalului Judeţean de Urgenţă, care au în administrare aceste spaţii. Am luat această decizie de a atribui, prin licitaţie, acest spaţiu pentru Clinica Hiperdia, pentru a completa această zonă de investigaţii medicale.
Îmi doresc ca aceste echipamente să vină în sprijinul pacienţilor din acest judeţ. Suntem într-o fază destul de avansată şi cu proiectul de modernizare a Ambulatoriului Spitalului Judeţean, sperăm să semnăm contractul de finanţare, şi atunci această locaţie se va schimba fundamental şi oamenii îşi vor putea face investigaţii în condiţii civilizate”, a precizat, la deschiderea evenimentului, Moldovan.
Acesta a adăugat că pe lângă investiţiile în infrastructura medicală şi medicamente, într-o etapă viitoare, va trebui promovată o acţiune de atragere a specialiştilor către Bistriţa, “şi înspre un judeţ care nu prezintă interes la fel ca centrele universitare”.
De asemenea, prefectul Ioan Ţintean, a punctat încrederea pe care a avut-o compania pentru o asemenea investiţie în judeţul nostru. “Plusul de efor pe care l-aşi făcut dumneavoastră înseamnă un minus de efor din partea conjudeţenilor noştri, concitadinilor noştri pentru că nu mai trebuie să străbată distanţe mari. Mai mult, cred şi în acel plus de sănătate”, a menţionat prefectul judeţului.

***
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, prof. univ dr. Mircea Gelu Buta, a precizat că instituţia medical pe care o coordonează colaborează foarte bine cu clinica Hiperdia, în domeniul imagistic. “Cred că această completare a bazei de imagistică a judeţului vine ca să întregească metoda de diagnostic foarte bine. Ce aduce nou acest tip de investigaţie? În primul rând îl ajută pe medic să fie mai aproape de diagnostic, îl scuteşte pe pacient de drumuri obositoare, drumuri care uneori pot să îi facă rău”, a explicat Mircea Gelu Buta.
În ceea ce priveşte specialiştii, spunea managerul Spitalului Judeţean, “lucrurile trebuie bine cunoscute”, în sensul că imaginile sunt citite în maximum 24 ore, ca urmare a interpretării lor în diverse puncte din Transilvania. “Cred că în următoarea perioadă, Bistriţa va fi un centru pentru citirea acestor imagini. Noi avem cinci medici imagişti care îşi vor termina specializarea. Bistriţa va transmite şi ea citiri la Cluj sau în altă parte, dacă vom reuşi să dezvoltăm această zonă”, a menţionat Buta.
Din punct de vedere medical, CT este folosit pentru “investigaţii viscerale”, iar RMN, cu un alt principiu de funcţionare, pentru investigaţii care vizează sistemul nervos. La Bistriţa, frecvenţa investigaţiilor CT este destul de ridicată, câte 4-5 în fiecare zi, mai ales pentru persoanele implicate în accidente de circulaţie şi diagnosticate cu politraumatism. RMN este util mai ales pentru investigaţii pe creier sau pentru opraţiile de hernie de disc.

Comentarii

29/03/13 15:37
erasmus de romergan

RMN este util mai ales pentru investigaţii pe creier..!Urgent programare pentru sefii pdl d'aci...,sigur au ceva la cap!

31/03/13 00:31
im a genuis

1 milion de euro pe dreq, defapt, ce mai conteaza... asa se fura banii la noi.
Acelasi aparat in state e 500.000 - 600.000 de DOLARI, sa zicem + 15.000 transport in cel mai rau caz...
asa ca stergeti "circa" ala, puneti "615.000, restul pana la 1.000.000 s-au furat"

31/03/13 02:18
Seby

1 milion de Euro?
Ce draq in Romania numai cu milioane de euro se poate face totul? Draq de parlamentari, 90% ii bagati in buzunar, iar 10% va faliti lumii ce ati facut voi! Neam din neamul nostru o sa tot plateasca acesti bani, nesimtitilor! Si cand mergeti la buda, tot milioane de euro va trebuie ca sa va stergeti la c*r!
De aceea suntem asa saraci! Voi imprumutati milioane de euro pentru buzunarele vostre, nu pentru noi!

14/04/13 09:40
Pinalty

Sunt placut surprins sa constat ca nici la voi,in Bistrita ,lumea nu pune botu la gogosi. Mult succes si,pe EI!!!

26/04/13 15:49
sad

Pentru postacii de serviciu: se face referire la o investitie privata, deci "interventiile" voastre sunt fara obiect; reprezinta doar vesnica otrava pe care o imprastiati peste tot

09/10/13 21:43
franky

Sunt din Sanpetru de Campie,jud.Mures si vreau sa stiu daca pot face un RMN la Hiperdia Bistrita.Am 58 de ani,sunt invalid gr.1 si as vrea sa stiu daca se poate intra,la clinica Hiperdia cu scaun cu rotile.As mai dori sa aflu, ce documente trebuie sa prezint la Dvs. Cu mult respect. MULTUMESC.!!!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5