Ianuarie – lucrări în stupină

În luna ianuarie ar trebui să fie luna cu cea mai scăzută temperatură anuală. În acest început de an temperatura este mai ridicată decât în mod obişnuit. Ca atare, albinele sunt către sfârşitul perioadei de repaus, temperatura în ghem este în continuă creştere. Uneori, în a doua jumătate a acestei luni, temperatura ghemului este ridicată şi, ca atare, începe perioada activă şi apare primul puiet. În atari condiţii, consumul de hrană creşte, determinat de ridicarea temperaturii în ghem şi de apariţia puietului.

În stupină trebuie să ne preocupăm de protecţia suplimentară a acesteia, contra vânturilor, prevenirea neliniştirii albinelor cauzată de păsări, şoareci; curăţirea zăpezii şi a gheţii, dacă este cazul, la urdiniş, controlul auditiv al familiilor şi îndreptarea stării anormale, dacă este cazul. În atelierul stupinii, ne vom ocupa de dezinfectarea şi curăţirea stupilor, a ramelor şi a uneltelor, repararea stupilor, confecţionarea de stupi noi etc.

Pentru a contribui la menţinerea şi sporirea puterii familiilor de albine este absolut necesar prevenirea neliniştirii acestora şi adăpostirea stupilor contra curenţilor, amplasarea acestora în plin soare pentru stimularea zborurilor de curăţire. De asemenea, este indicat şi suplimentarea consumului de hrană în scopul menţinerii puterii şi vigorii albinelor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]