IARNA BÂRGĂUANĂ ÎN SĂRBĂTOARE

În toate aşezările bârgăuane, începând din vârful munţilor şi până ân lungul văilor, de la Ciosa, Iliuţa Bozghii, Piatra Fântânele, Mureşeni, Tureac şi Tiha Bârgăului, Colibiţa, Pusta Bistriciorii, Bistriţa Bârgăului, Prund şi Suseni, Mijloceni, Joseni, Rusu Bârgăului şi Livezile, Crăciunul, marea sărbătoare a Naşterii Domnului, a fost sărbătorit după datinile şi vechile tradiţii româneşti, în spiritul vechilor obiceiuri locale, păstrate timp de secole şi revigorate de către bârgăuani.

La Mureşeni, Tiha, Bistriţa Bârgăului, Prund, Suseni, Rusu Bârgăului şi Livezile Crăciunul a fost sărbătorit în familie, dar şi între săteni, prin grupuri de colindători tradiţionali, îmbrăcaţi în costume naţionale, cu sumane sau cojoace, opinci ţărăneşti, dar şi cu bocanci sau cizme „birghăl”, cu ceteri, acordeoane şi taragoate, buhaie, pluguşoare, stea, zurgălăi, turcă şi puşcături, în grupuri de fete şi băieţi, sau oameni în etate, coruri de tineri sau bisericeşti care au colindat pe preoţi şi primari, viceprimari, consilieri locali, învăţători, profesori, precum şi alţi oameni de vază ai satului.

Ansamblul „Plaiurile Bârgăului” din Prund a dat un spectacol de colinzi, în deplasare la Căminul Cultural din Satu Nou, invitat de primarul comunei Cetate. Prundenii au colindat întreg judeţul, în direct, prin emisiunile televiziunilor bistriţene ASTV şi DIRECT.

La căminele culturale din Tureac, comuna Tiha Bârgăului şi Josenii Bârgăului s-au desfăşurat ample spectacole artistice, desfăşurate în săli arhipline, în care au fost etalate datinile şi obiceiurile de iarnă, nelipsind colindele, şezătorile şi dansul.

Moderna şi marea sală a Căminului Cultural din Tureac a fost neâncăpătoare pentru sutele de spectatori prezenţi, dornici să asiste la programul artistic organizat de Primăria şi Consiliul Local al comunei Tiha Bârgăului, care a fost o mare reuşită.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5