Iarna si reumatism

Vremea rece poate aduce in “ograda” celor care sau simtit perfect in regula pina acum, dureri acute pe care, fie nu le pot deslusi, fie nu se pot obsnui cu ele, fie nu stiu cum sa reactioneze fata de acest nou venit. De aceea ne-am gindit ca, un abc al reumatismului in plina iarna, ar putea fi de folos multora.

Pentru inceput ar fi de facut citeva precizari de termeni:

Osteoartrita , este o inflamatie a articulatiilor; termen general care include peste 100 de afectiuni care afecteaza forte multe persoane de orice vârsta, si care se manifesta prin durere, inflamatie si limitarea miscarilor. Artroza este alterare distructiva a cartilagiilor sau fibrocartilagiilor articulare, de natura degenerativa, denotând un fel de îmbatrânire prematura. Reumatism , termen vag atribuit unui grup de afectiuni, acute sau cronice, de cauze diverse, afectând de obicei articulatiile. În limbaj medical, se foloseste numai însotit de un calificativ (reumatism inflamator, r. articular acut, r. degenerativ, etc.).Sinonime: osteoartrita degenerativa, artroza, reumatism degenerativ. Oricine sufera de dureri articulare din când în când. Cei care au reumatism degenerativ sufera însa aproape zilnic, iar pe termen lung pot prezenta deformari articulare invalidante. Boala afecteaza 85% din cei peste 70 de ani.

“Portretul robot” al bolnavului de artroza ar fi: femeie (mai rar barbat) cu vârsta peste 40 ani; exces ponderal sau obezitate timp de multi ani; munca fizica solicitanta, în conditii grele (munca câmpului, etc.) sau sport de performanta; antecedente familiale de artroza sau personale de boli ale articulatiilor.

"Semnalmente" locale: durere - simptomul care apare primul. Uneori este foarte ascutita. Apare la încercarea de folosire a articulatiei, mai ales daca se exagereaza sau dupa o pauza mai lunga. Durerea poate disparea daca nu se foloseste articulatia. Uneori iradiaza în alte regiuni.

o rigiditate - apare dimineata sau dupa repaus. Dispare dupa 1-2 minute de miscare. Rareori determina pierderea completa a libertatii de miscare în articulatia afectata.

o limitarea miscarilor - devine dificila efectuarea unor miscari cum ar fi deschiderea capacului unui borcan, curatarea fructelor de coaja, încheierea nasturilor.

o uneori semne de inflamatie (tumefactie, roseata, cresterea temperaturii locale, durere). Inflamatia este mai caracteristica reumatismului acut si artritelor (reumatoida, etc.), dar poate sa apara si în artroza datorita inflamatiei consecutive suprasolicitarii articulatiei.

Uneori simptomele artrozei sunt usoare si boala poate fi descoperita întâmplator cu ocazia unui examen radiologic. Alteori simptomele sunt atât de severe, încât bolnavul nu mai poate efectua nici cele mai simple activitati (îmbracare, spalarea dintilor, etc.)

Cauze

Artroza este o suferinta a cartilagiul articular. Acesta este un tesut elastic care acopera extremitatile oaselor din articulatii. În mod normal suprafata acestor cartilagii este foarte neteda, facilitând mobilitatea articulara si absorbind totodata socurile. Acest lucru este deosebit de important la nivelul articulatiilor mari, care suporta greutatea corpului, cum sunt cele de la picioare si articulatiile coloanei vertebrale. Pe masura ce artroza progreseaza, suprafata cartilagiilor si a osului de dedesubt devine neregulata, apar excrescente osoase ("ciocuri", "noduri"). Consecinta este imposibilitatea culisarii fine a suprafetelor articulare care în schimb se freaca între ele, mai ales cu ocazia miscarilor solicitante.

Cele mai afectate articulatii sunt: articulatiile temporo-mandibulare, ale umerilor, cotului, încheieturii pumnului, gleznelor si genunchilor.

Modificari foarte frecvente: noduli la nivelul degetelor; rigiditate a spatelui si gâtului; durere cronica si disconfort în timpul sederii sau mersului; tumefactii ale genunchilor.

Ce se poate face?

Daca suferiti de artroza exista, din fericire, lucruri pe care le puteti face pentru a stopa evolutia bolii si pentru a diminua impactul simptomelor ei deosebit de neplacute.

Remedii simple

Aplicatii calde si reci

Compresele reci sunt foarte eficiente pentru reducerea senzatiei de durere în primele zile ale reactivarii. Puneti apa la congelator într-o punga din plastic si dupa ce îngheata înveliti-o într-un prosop si aplicati-o pe regiunea dureroasa de câteva ori pe zi, dar nu mai mult de 10 minute odata. Dupa cedarea durerii, se vor folosi compresele calde care relaxeaza muschii din jurul articulatiei dureroase si pot usura simptomele chiar mai bine decât gheata. Si aplicatiile calde se vor limita la maximum 10 minute odata.

Dieta in reumatism

Desi exista multe mituri legate de alimente sau ceaiuri care ar vindeca artroza, cea mai echilibrata recomandare este sa consumati o dieta variata, bazata pe produse de origine vegetala, bogata în fibre si saraca în grasimi, care va ofera toate substantele nutritive necesare, stimuleaza starea de sanatate si, ceea ce este foarte important, contribuie la controlul obezitatii. Suplimentele de vitamine si minerale nu au nici un efect terapeutic în artroza, în ciuda pretentiilor celor care le comercializeaza.

Protejarea articulatiilor

Miscarea nu este contraindicata în artroza - de fapt este esentiala pentru mentinerea fortei fizice si independentei personale. Trebuie însa alese forme de miscare care sa nu uzeze si mai mult articulatiile - cum sunt purtarea de greutati, alergarea, sariturile, etc. Cele mai indicate sunt înotul, ciclismul, mersul pe jos (cu încaltaminte adecvata) si exercitiile de flexibilitate. Începeti cu putin, cresteti treptat, nu fortati si nu va tineti respiratia în timpul exercitiilor fizice. Evitati solicitarea articulatiilor sensibile, inflamate, iar daca apar dureri, opriti-va imediat. Daca durerea persista mai multe zile, adresati-va medicului. Beneficiile sunt diminuarea rigiditatii musculare si articulare, întarirea muschilor, îmbunatatirea posturii si coordonarii, reducerea riscului de boli de inima si de osteoporoza.

Tratamentul medicamentos

Exista mai multe medicamente simptomatice care se pot folosi în artroza. Trebuie subliniat ca ele nu vindeca boala si au efecte secundare, de aceea trebuie folosite cu prudenta.

• Anti-inflamatorii nesteroidiene (AINS) - reduc durerea si inflamatia. Exemple: aspirina, ibuprofen, indometacin, diclofenac, ketotifen, etc. Problema este ca, în general, pentru a se obtine efectul dorit sunt necesare doze mari (de exemplu 12 tablete de aspirina pe zi), la care apar mult mai frecvent efecte secundare nedorite. Alternativa este folosirea unguentelor (cu fenilbutazona, diclofenac, piroxicam, etc.) care se aplica pe zona dureroasa, de câteva ori pe zi.

• Acetaminofenul - eficient contra durerii, dar nu are efect anti-inflamator.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5