„Îmi doresc, din punct de vedere al „curăţeniei” fotbalului sau a sportului în general, să fie cât mai puţine comentarii şi cât

- Declară fostul mare fotbalist internaţional, Gabi Balint

Rep.: - D-le Gabi Balint, pentru cititorii ziarului „Răsunetul” şi ţinând cont de faptul că sunteţi originar din judeţ, pe care îl îndrăgiţi, v-am observat în compania tatălui dvs. şi căruia îi urăm multă sănătate, viaţă lungă, la fel şi dvs. şi familiei, vă rugăm să ne relataţi cu ce ocazie într-un mic week-end la Bistriţa?

Gabi Balint: „În fiecare an trec prin zonă, pentru că m-am născut în această zonă. Îl am pe tata şi pe sora, cumnatul meu, nepoţica mea şi, în fiecare an, dacă-mi permite timpul, trec o zi sau două ca să-i văd pe toţi, fiindu-mi dor de ei”.

Rep.: Marele jucător şi antrenor Gabi Balint, cunoscut şi sub denumirea de „Pele” al nostru, din Sângeorz-Băi, a fost, este şi va fi un reprezentant şi un etalon în fotbalul românesc şi din judeţ. Aţi evoluat, cu brio, la diferite formaţii în calitate de jucător şi antrenor.

Care sunt gândurile dvs. referitor la sportul rege în acest moment şi în viitor?

Gabi Balint: „Deocamdată sunt într-o vacanţă prelungită, am fost la Timişoara ca antrenor, a fost bine, păcat, totuşi, că s-a terminat rău. Mi-aş fi dorit să continui la Timişoara. Aştept o altă ofertă, dar văd că deocamdată s-au aranjat antrenorii la echipe şi din acest motiv, probabil că o să mai aştept. Pe de altă parte, este mai bine pentru că o să am o vacanţă mai lungă, necesară şi binefăcătoare”.

Rep.: Suntem siguri că o să aveţi şi alte oferte mai bune, datorită calităţilor pe care le aveţi. Ce ne puteţi spune despre echipa de suflet a judeţului, Gloria Bistriţa? Cum vedeţi evoluţia ei în calitate de antrenor, echipă la care aţi jucat şi dvs. şi ce părere aveţi de noua echipă tehnică de antrenori?

G.B.: „Întotdeauna am fost legat de această echipă, am plecat de aici, am evoluat la această formaţie, chiar dacă eram la „Luceafărul”, am venit şi am jucat pentru Gloria câteva meciuri.

Este o echipă pe care o voi purta mereu în suflet, voi fi alături de ea întotdeauna. Pe noul antrenor nu-l cunosc, nu pot să mă pronunţ în acest sens.

Este adevărat că Gloria şi-a dorit întotdeauna puţin. Este normal pentru că este foarte greu să ai resurse financiare aici, la Bistriţa, ca să-ţi permiţi sau să îţi doreşti mai mult.

Dar punând cap la cap ce s-a realizat, pot spune că Ioan Ovidiu Sabău a făcut o treabă bună, echipa s-a menţinut în Divizia A şi acesta este obiectivul unei echipe care investeşte puţin”.

Rep.: Ce v-aţi dori cel mai mult în acest moment?

G.B. „Îmi doresc să fiu sănătos, în primul rând, şi familia mea să fie la fel.

În rest, în fotbal, întotdeauna sunt momente frumoase, mai puţin frumoase, acesta este fotbalul. De aceea este şi atractiv şi ne mobilizează pe foarte mulţi pentru că este spectaculos”.

Rep.: Cum vedeţi „curăţenia” din fotbal?

G.B. „Îmi doresc, din punct de vedere al „curăţeniei” fotbalului sau a sportului în general, să fie cât mai puţine comentarii şi cât mai puţină mizerie la întâlnirile şi comentariile mediatice”.

Rep.: Există persoane care fac comentarii tendenţioase sau la comandă?

G.B. „Există persoane care fac rău, prin comentariile pe care le fac şi care nu ţin cont de nimic şi jignesc, de multe ori mulţi fotbalişti, oameni care au făcut ceva pentru ţara aceasta”.

Rep.: Revenind la echipa Gloria. În calitate de conjudeţean şi om cu suflet pentru echipa reprezentativă a judeţului şi a faptului că sunteţi născut în Sângeorz-Băi, v-aţi gândit vreodată să ajungeţi la echipa Gloria?

G.B. „Nu m-am gândit. Adevărul este că am plecat, am jucat la Steaua, FC Argeş, apoi în Spania, la Burgos. Devenind antrenor, mi-am dorit să antrenez echipe importante, în sensul că acele echipe să-şi dorească mult, să câştige un campionat, un titlu sau o cupă.

Întotdeauna Gloria şi-a dorit mai puţin din acest punct de vedere şi în acest sens. Dar niciodată nu se ştie, se poate face o treabă bună. Trebuie să recunoaştem că datorită unui singur om acest fotbal în judeţ a rezistat şi multă lume ar trebui să-i mulţumească pentru că el ştie cel mai bine cum s-a gospodărit, cum a organizat acest club, cum a rezistat să aibă atâţia ani de Divizia A, să se califice în Cupa României, pe care a câştigat-o, au venit echipe valoroase la Bistriţa ca Athletico Madrid şi Fiorentina şi, mai mult decât atât, au ajuns echipe peste aşteptările pe care le aveau oamenii de aici”.

Rep.: Un Gabi Balint merită să ajungă antrenor la o echipă din afara ţării, importantă. Speraţi să ajungeţi în această ipostază?

G.B.: „În primul rând trebuie să ai rezultate bune în ţară ca să poţi ajunge afară la o echipă bună. Am avut acum oferte din Arabia Saudită, Liga a II-a din Rusia, dar consider să rămân aici să mai încerc să obţin rezultate bune pentru că e timp şi pentru rezultate în alte ţări.

Ca să ajungi într-o ţară cu fotbal avansat e foarte greu. Toate ţările care au echipe de fotbal bune au şi antrenori foarte buni şi e greu să pătrunzi acolo.

La noi, există încă mult loc, de acea există antrenori care îşi găsesc foarte uşor echipe, indiferent de valoarea antrenorului şi care în Italia sau Spania nu-şi găsesc locul, dar aici, la noi, au loc”.

Rep.: Credeţi că violenţa în fotbalul românesc a crescut şi sunt mulţi jucători de mâna a doua, a treia, non-valori din alte ţări şi pe care noi îi achiziţionăm ca vedete?

G.B. „Violenţa a crescut în tribune, cu toate că exista şi înainte, dar parcă acum e mai mare. Violenţa a crescut şi în teren pentru că se joacă mult mai agresiv, spaţiile sunt mai mici şi viteza de joc a crescut, iar contactele între jucători sunt mai dese. Violenţa verbală, care murdăreşte fotbalul, este mult mai periculoasă.

Sunt jucători care nu sunt de valoare foarte mare şi primesc mulţi bani. Uităm să promovăm jucătorii noştri tineri. Încet, încet se va face selecţie şi la jucători şi la antrenori, vor fi apreciate valorile. Deocamdată aceasta este situaţia reală”.

Rep.: Vă mulţumesc domnule Gabi Balint şi vă aşteptăm să reveniţi în judeţul nostru, cât mai repede posibil.

G.B. „Şi eu vă mulţumesc şi le transmit sănătate cititorilor”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5