IMPOZITUL PE DRAGOSTE AL MELANIEI CUC

Romanul « Impozit pe dragoste » al bistritencei Melania Cuc, a aparut in 1999 la editura « Macarie » din Targoviste, este volumul cu care a debutat ca romancier autoarea, dupa ce a publicat mai multe car’i cu poeme. Cazandu-mi intamplator in mana, romanul a reusit sa ma captiveze, eu avand o simpatie deschisa pentru romancierele ardelence, din pacate, prea putin intrate in marea arena a literaturii romanesti si prea putine la numar.

Scriitoarea ne poarta prin Regi (Reghin), Deaca (Teaca), Comlod, Sanmihaiu de Campie, Orosfaia,, iar firul si fiorul epic ne duc la invatatoarea de tara Letitia Delean si Pista, fiul grofului Bela Keleti, un fel de Julieta si Romeo in orga brazilor transilvaneni. Letitia este numita invatatoare in satul Hansuri, aici se si face actiunea romanului. Doamna Melania Cuc are indrazneala, si bine face, de a incerca o monografie (daca nu este prea mult spus) a satului traditional romanesc in preajma si dupa primul razboi mondial, si parca avem ceva din fresca lui Slavici si Rebreanu. Romanul nu este totusi neaparat erotic, dincolo de iubirea romano-maghiara, Letitia-Pista, avem pulsul inedit si totusi clasic romanesc al satului Hansuri, cu viata lui, bucuriile lui, lacrimile lui, oamenii si credinta lor, chefurile de la curtea grofului, in fine, cum zicea un romancier german, cu fericirea si antifericirea lui, totul curgand intr-un microcosmos inedit, plin de demnitate si mandrie.( reuseste sa se ridice peste anumite sabloane).

Contele Keleti moare subit, evenimentele merg spre precipitare, iar Letitia este prinsa intre iubirea pentru Pista si romanismul ei, care izbucneste in mostenirea dacica. La final, firul relatiei dintre eroii romanului se rupe, si parca ne gandim ca cele doua lumi, din spatii diferite, nu se cunosc.

Doamna Melania Cuc ne ofera un mesaj-fresca al satului ardelenesc, punandu-ne in mica vesnicie a Hansurilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5