INALTA CRUCE DE LA PIATRA FÂNTÂNELELOR A FOST SFINŢITĂ DE MITROPOLITUL BARTOLOMEU

Aşezată într-un loc de o rară frumusete, în Pasul Bârgăului, care face legătura Transilvaniei cu Moldova peste Carpaţii Orientali, Înalta Cruce a Ortodoxiei, ridicată pe stânca vulcanică de deasupra vechii clopotniţe a mănăstirii Piatra Fântânelelor, de unde lumina sa străbate în toate zările, a fost sfinţită de Inalt Preasfintia Sa Bartolomeu Anania, mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, însoţit de P.S.Vasile Someşanu, arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, alături de un sobor de preoţi, în după amiaza zilei de 25 iulie 2010.

Cu toate că vremea a fost nefavorabilă, sute de credincioşi au urcat duminică muntele, spre Mănăstirea de la Piatra Fântânelelor , pentru a fi martori la acest important eveniment, care înscrie o nouă filă de istorie închinată Ortodoxiei.

Oficierea slujbei de sfinţire a fost urmată de tăierea panglicii inaugurale şi îngroparea unui hrisov pe care sunt înscrise numele contribuabililor la ridicarea monumentului celei mai înalte cruci din România.

Vorbind despre importanţa naţională a acestui monument, I.P.S. Bartolomeu Anania a mulţumit celor care au contribuit financiar la ridicarea acestuia şi a înmânat "Crucea Transilvana", cea mai înaltă distincţie a Bisericii Ortodoxe din Transilvania, acordată pentru merite deosebite ale mirenilor, preşedintelui Liviu Rusu şi directorului economic Viorel Tinis, de la C.J. B-N, dirigintelui de şantier Lazar Elek, proiectantului Liviu Pop şi deputatului Ioan Oltean.

În decursul anilor Mănăstirea de la Piatra Fântânelelor (numele corect al localităţii, după sigiliul din 1929 al mănăstirii, n.n.) a devenit un adevărat simbol al ortodoxiei româneşti, unde a fost proiectată ridicrea crucii, în urma unei mai vechi dorinţe exprimate de către I.P.S. Bartolomeu Anania, amplasată pe stânca vulcanică din vecinătatea vechii mănăstiri, care să lumineze în toate zările credinţa noastră ortodoxă.

Deşi Consiliul Local al comunei Prundu Bârgăului a cedat, la prima solicitare, proprietatea terenului aparţinător construcţiei acestui monument, lucrările au început cu întârziere, dar până la urmă obstacolul financiar, care le stagna, a fost depăşit, prin sârguinţa preşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa - Năsăud, Liviu Rusu, care a depus principalul aport pentru realizarea monumentului.

Îndiferent de costul acestei deosebite lucrări, Înalta Cruce de la Piatra Fântânelelor este o măreaţă realizare, pentru care trebuie să-i mulţumim lui Dumnezeu şi tuturor celor care s-au străduit ca lumina ortodoxiei să străbată cât mai departe.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5