Înălțătoare momente...

prof. Augustin Rus

   Istoria românilor consemnează „momente înălțătoare”, caracterizate prin realizarea unor obiective definite tot mai clar și urmărite cu perseverență.

   Un astfel de obiectiv a fost realizarea unirii Moldovei cu Muntenia, fapt posibil într-un context intern și internațional favorabil, creat la mijlocul secolului al XIX-lea.

   Generația care a realizat „Unirea” Moldovei cu Muntenia a fost convinsă, conform spuselor lui Nicolae Bălcescu, că „misia” ei este să facă unirea. Ea a fost capabilă să treacă peste interesele mărunte ale unor grupuri, să-și unească eforturile pentru realizare „unității naționale” care fu visarea mult iubită, plătită cu numeroase jertfe și sacrificii în decursul timpului.

   La 5 ianuarie 1859, Adunarea Electivă a Moldovei, l-a ales ca domn în unanimitate pe colonelul Alexandru  Ioan  Cuza, care a promis că în toată domnia sa va „privegrea la respectarea legilor pentru toți și în toate   ...   uitând toată prigonirea și toată ura, iubind deopotrivă pe cei ce m-au iubit și pe cei ce m-au urât, neavând dinaintea ochilor decât binele și fericirea nației române”.

   La 24 ianuarie 1859, Adunarea Electivă a Țării Românești l-a ales ca domn, pe toate cele 64 de buletine de vot, tot pe colonelul Alexandru  Ioan  Cuza, care informat, a declarat printr-o telegramă că „primesc cu mândrie și recunoștință de a fi domn al Țării Românești, precum sunt domn al Moldovei”.

   Dubla alegere a lui Alexandru  Ioan  Cuza ca domn în Moldova și Țara Românească a fost un pas uriaș în realizare „unirii” acestora. În scurta sa domnie (1859 – 1866) prin legi adoptate și reforme unirea a fost consolidată, punându-se bazele statului român modern.

   Exemlul acestor „înălțătoare momente” a fost luat și în 1918, când Basarabia, Bucovina și Transilvania s-au unit cu România, formând România Mare.

   Conform ipotezei că „istoria se repetă”, poate ajungem la momentul când Parlamentul Republicii Moldova, în ședință solemnă, declară Unirea cu România, făcând astfel parte  acest teritoriu din U.E și N. A. T. O, cu acces la facilități economice, politice, culturale etc.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5