Inaugurarea Cimitirului de Onoare Românesc de la Micleuşeni - Republica Moldova

Sâmbătă, 25 Octombrie 2008, de Ziua Armatei României, a fost inaugurat Cimitirul de Onoare Românesc de la Micleuşeni – Republica Moldova, reconstruit de către Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor în colaborare cu Consiliul Raional Străşeni şi cu sprijinul Societăţii Culturale „Ginta Latină“ – filiala Nisporeni, la o iniţiativă susţinută de Societatea Culturală „Ginta Latină“ – filiala Sîngeorz-Băi. De altfel din Sîngeorz-Băi a plecat, pentru a participa la acest eveniment, o delegaţie din partea societăţii culturale mai sus amintite şi din partea primăriei, alcătuită din Băndean Ioan – preşedinte, Cocian Alexandru – preşedinte de onoare, Şorecău Traian, Turcu Florica, Strugar Leon, Şpaimoc Emil, Corobean Traian, Pupeză Dumitru şi Baciu Vasile.

În acest cimitir sunt înhumaţi 223 de militari români, căzuţi nevinovaţi în luptele din Valea Dolnei, în vara anului 1941, într-o ambuscadă organizată de trupele ruse.

Lucrările de reconstrucţie, finanţate de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, au fost executate în parteneriat cu Consiliul Raional Străşeni şi cu sprijinul Societăţii Culturale „Ginta Latină“, prin filialele din Nisporeni-Vărzăreşti şi din Sîngeorz-Băi. Proiectul a vizat refacerea, după planurile iniţiale, a cimitirului, cu o suprafaţă de 936 mp, unde sunt 11 morminte comune, majoritatea eroilor fiind necunoscuţi. Căzut în uitare zeci de ani, cimitirul s-a bucurat, în ultima vreme, de atenţia celor două filiale ale societăţi culturale mai sus amintite din Nisporeni-Vărzăreşti şi Sîngeorz-Băi, precum şi a localnicilor, prin instalarea a 23 însemne de căpătâi, 5 cruci creştine, a unui bloc comemorativ de piatră (adus în 2004), precum şi a unei troiţe. Un merit deosebit revine celor care au făcut investigaţii pentru a identifica o parte din eroii căzuţi şi locaţia cimitirului, respectiv domnii Alexandru Cocian, Ioan Băndean şi Leon Strugar, cu sprijinul colegilor de la Nisporeni şi Vărzăreşţi. Şi dacă vorbim de merite, nu trebuie omis Valeriu Abajeru, constructorul cimitirului, cu o inimă cât toată Moldova, care într-un timp extrem de scurt şi cu piedici de tot felul, a reuşit să realizeze un cimitir de onoare al ostaşilor români „cu nimic mai prejos decât orice cimitir militar din Europa” – cum l-a calificat dr. Cristian Scarlat - directorul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.

La ceremonie au participat peste 700 de persoane, multe dintre acestea venite de la Chişinău şi Bucureşti, Orhei şi Sîngeorz-Băi, Iaşi şi Bălţi.

Lângă fiecare dintre cele 84 de cruci ce au încreştinat mormintele eroilor a stat de strajă câte un copil al locului cu un buchet de flori ale recunoştinţei şi o candelă aprinsă, aşezate cu pioşenie şi candoare la căpătâiul „buneilor morţi pentru Ţară“.

Serviciul liturgic a fost oficiat de către un sobor de preoţi aparţinând deopotrivă Mitropoliei Basarabiei, celei a Moldovei şi celei a Clujului, Albei, Crişanei si Maramureşului.

Au rostit alocuţiuni consilierul preşedintelui Traian Băsescu - Eugen Tomac, directorul O.N.C.E. - dr. Cristian Scarlat, preşedintele Consiliului Raional Străşeni - Nicolae Robu, primarul oraşului Chişinău - Dorin Chirtoacă, deputatul de Iaşi Petru Movilă dar şi reprezentanţii Gintei Latine Nisporeni-Vărzăreşti şi Sîngeorz-Băi, Vasile Arteni respectiv Alexandru Cocian. „Lipsă la apel” au fost primarul şi viceprimarul comunei Micleuşeni, din motive clare pentru cei de acolo, legate de lipsa de respect faţă de eroii români.

Participanţii de pe ambele maluri ale Prutului au trăit o adâncă emoţie generată de firescul demers de redare a demnităţii locului în care au odihnit în anonimat militarii români căzuţi la datorie în anii celui de Al Doilea Război Mondial. Ochii lor înlăcrimaţi exprimau bucuria de a vedea repus în demnitate un sanctuar al eroilor neamului şi gândul că la căpătâiul acestor eroi s-a rostit o rugăciune, după datina creştină.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5