Încă un caz de gripă AH1N1 confirmat în Bistriţa-Năsăud

Încă un caz de gripă AH1N1 a fost confirmat în judeţul Bistriţa-Năsăud. Este vorba despre un adult, în vârstă de 40 de ani, cu antecedente de diabet zaharat şi obezitate. Bărbatul este internat la Secţia de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean Bistriţa-Năsăud. Potrivit conducerii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) B-N, bolnavul a fost supus unei terapii specifice antivirale, evoluţia fiind favorabilă. Pacientul va fi externat în zilele următoare. Numărul cazurilor confirmate de gripă AH1N1 în judeţul Bistriţa-Năsăud a ajuns la cifra trei.

Se apropie campania de vaccinare pentru copii

Ministerul Sănătăţii a anunţat că imunizarea cu vaccinul împotriva virusului gripei AH1N1 pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 16 ani va începe în luna februarie, momentan, vaccinul pentru copii fiind în faza unu de studii clinice, fază începută încă de la finele anului trecut, de producătorul dozelor, Institutul „Cantacuzino”.

Situaţia campaniei de vaccinare anti-AH1N1 este monitorizată de ministrul Sănătăţii, Attila Cseke. În cadrul videoconferinţei de luni, acesta le-a transmis reprezentanţilor Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară că, trebuie să trimită situaţiile privind această campanie.

Oficialii Ministerului Sănătăţii precizează că imunizarea copiilor nu este obligatorie, dar este nevoie de acordul scris al părinţilor. Imunizarea împotriva virusului AH1N1 se derulează după standardele oricărei campanii de acest tip, respectiv părinţii elevilor minori vor fi informaţi privind vaccinarea, şi vor completa o declaraţie prin care să-şi exprime acordul sau dezacordul în acest sens.

Medicii nu vor mai fi sancţionaţi dacă nu se vaccinează

O altă circulară venită de la Ministerul Sănătăţii se referă la faptul că medicii nu vor mai fi sancţionaţi dacă nu se vaccinează împotriva gripei AH1N1. Reamintim că un ordin venit acum o săptămână de la nivel central impunea medicilor din unităţile sanitare să se vaccineze împotriva gripei pandemice, altfel li se interzicea accesul la patul bolnavului.

Medicii din toată ţara au protestat împotriva acest ordin, motiv pentru care oficialii Sănătăţii au revenit cu o altă adresă. Doctorii bistriţeni spun că vaccinarea împotriva gripei noi nu este obligatorie, ci doar recomandată.

,,Oamenii se pot vaccina prin convingere, nu din constrângere”, ne-a precizat medicul Constantin Anton, fostul şef al Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud.

Ce facem când ne îmbolnăvim?

Orice persoană care dezvoltă semne de infecţii respiratorii - febră, secreţii nazale apoase şi alterarea stării generale - trebuie să se autoizoleze la domiciliu şi să îşi contacteze medicul de familie. Împreună cu acesta îşi va programa un consult după orele de program, pentru a evita astfel infectarea persoanelor care aşteaptă la uşa doctorului.

În cazul în care nu se pot stabili aceste consultaţii, pacientul se va prezenta la camera de gardă a unui spital de boli infecţioase. ,,Este total greşită automedicaţia, fără prescriere de la medic şi, în special, tratarea, acasă, cu antibiotice”, ne-a precizat doctorul Constantin Anton.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5