Începe restaurarea castelului de la Posmuș. Consiliul Județean alocă peste 12 milioane de lei din bugetul pe 2018. Aici există un stejar vechi de 600 de ani

Castelul Teleki din Posmuș, comuna Șieu, monument istoric de importanță națională, va fi restaurat și reabilitat cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional. În acest sens, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a aprobat astăzi alocarea sumei de 12,272 milioane lei din bugetul pe 2018 al instituției condusă de Radu Moldovan. Reamintim faptul că pe data de   31 iulie, consilierii județeni au votat pentru  proiectul care va fi finanțat cu bani europeni.  Inedit este faptul că în curtea castelului poate fi admirat un stejar care are 605 ani.

Valoarea totală a cererii de finanțare a proiectului ”Reabilitarea şi Restaurarea Castelului din localitatea Posmuş, judeţul Bistrița-Năsăud” este de aproape 22 de milioane de lei. De asemenea, contribuția administrației județene este de peste 400 de mii de lei,  asistența financiară nerambursabilă solicitată ridicându-se la 21,3 milioane de lei. 46 de luni este durata proiectului de la momentul semnării contractului de finanțare.

Clădirile castelului, construit la jumătatea secolului XVIII-lea, se află într-o stare avansată de degradare. Intervenţiile care se vor realiza cu fonduri europene vizează lucrări de consolidare, instalaţii noi, refacerea finisajelor, restaurarea componentelor artistice şi refuncţionalizarea întregului ansamblu ca destinaţie turistică.

Stejarul din Posmuș

Dacă va intra într-un circuit turisitc, toți cei care vor vizita castelul Teleki refăcut se vor mai putea bucura de stejarul cel mare din curte și care a ajuns la vârsta de 605 ani. Stejarul din Posmuş ne aminteşte de vremurile când castelul Teleki din localitate era înconjurat de pădure. Anul 1406, înscris pe tăbliţa aflată pe trunchiul stejarului, a fost documentat de familia contelui Teleki, care a dobândit castelul şi împrejurimile la mijlocul secolului al XVII-lea. Posmuş a fost ocupat de contele Széki Teleki Mihály, cancelarul Transivaniei (1634 – 1690), şi a rămas în proprietatea familiei până în anul 1948, când a fost naţionalizat. În anii 1920 stejarul a fost lovit de fulger de două ori, dar ultimul proprietar, contele Teleki Ernő, pe rând al 10-lea din şirul moşierilor Teleki din localitate, a reuşit să stingă focul şi să salveze stejarul.

În Bistriţa-Năsăud există 12 castele nobiliare, declarate monumente istorice, însă majoritatea au fost revendicate de rudele vechilor nobili. Cele mai multe se află într-un stadiu avansat de degradare, Castelul Teleki din Posmuş fiind primul din judeţ care va fi restaurat în întregime şi deschis publicului larg.

Proiectul ”Reabilitarea şi Restaurarea Castelului din localitatea Posmuş, judeţul Bistriţa-Năsăud” va fi finanţat prin Programul Operaţional Regional – Axa prioritară 5, Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud reuşind să obţină o finanţare de 4,8 milioane de euro.

După reabilitare castelul, care are cinci corpuri de clădire şi este cel mai frumos din Bistriţa-Năsăud, se va transforma într-un centru cultural şi va fi deschis publicului larg. El va fi amenajat pentru a găzdui ateliere de creaţie artistică, săli expoziţionale cu caracter muzeal, bibliotecă şi va avea o sală de expunere pentru carte veche, o sală de conferinţe, săli pentru întruniri şi primire turişti.

Clădirile castelului, construit la jumătatea secolului XVIII-lea, se află într-o stare avansată de degradare. Intervenţiile care se vor realiza cu fonduri europene vizează lucrări de consolidare, instalaţii noi, refacerea finisajelor, restaurarea componentelor artistice şi refuncţionalizarea întregului ansamblu ca destinaţie turistică.

Castelul de la Posmuş a fost construit la mijlocul secolulul al XVIII-lea în stil baroc de familia nobiliară Teleki. Pe laturi se aflau magaziile, grajdul şi închisoarea, în spate este clădirea principală a castelului, iar în faţă se afla bastionul de poartă construit în jurul anilor 1760. Bastionul, clădire în care se afla şi capelă, a fost folosit mai târziu ca casă de oaspeţi.

În 1823 conacul a fost afectat de un incendiu, iar reconstrucţia a durat şapte ani.

După anul 1945, proprietatea familiei Teleki a fost naţionalizătă şi clădirea a fost folosită ca sediu pentru Întreprinderea Agricolă de Stat.

După 1989 conacul a fost abandonat şi în 2002 a intrat în proprietatea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

 

Comentarii

28/02/18 04:31
just

,,După reabilitare castelul, care are cinci corpuri de clădire şi este cel mai frumos din Bistriţa-Năsăud, se va transforma într-un centru cultural şi va fi deschis publicului larg. El va fi amenajat pentru a găzdui ateliere de creaţie artistică, săli expoziţionale cu caracter muzeal, bibliotecă şi va avea o sală de expunere pentru carte veche, o sală de conferinţe, săli pentru întruniri şi primire turişti".(V1)
( V2-Mult mai plauzibilă) După reabilitare vor apare ca prin farmec nişte conţi,grofi,Teleky ori colaterali,vor revendica ,,reabilitatul" pe care îl vor şi dobândi în cea mai curată manieră...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5